Quis custodiet ipsos custodes?*

Малко предистория

От векове, хората са имали нужда от сигурност. В началото те са разчитали на по-силните да ги пазят срещу известна сума, в последствие с израстването на обществото, са се появили специализирани структури за силово въздействие, на които гражданите са можели да разчитат.

Един ден, обаче, тези силови структури, започнали вместо да осигуряват сигурността на обществото, да осигуряват сигурността на правителствата и така се появил комунизма.

Дълги години след това, някъде около 45, тези структури, отново започнали да служат на обществото …..

Реалността
Едва ли има някой в България, който може да заяви, че може да разчита на МВР, да му гарантира сигурността. Те, в повечето случаи вършат всичко друго, но не и основната си цел, нали. Да си припомним случая с Чората, случаите когато дадени компании са използвали МВР в борбата с други компании, десетките отвличания, многото кражби, десетте лева на катаджията и какво ли още не. ДА, те вършат някаква работа, но не и тази която обществото очаква от тях и им е дала доверие да върши.

Цифри
С течение на времето се появяват единиците у нулите и светът се променя. Появява се мобилния телефон, Интернет, появяват се и престъпленията свързани с тези нови технологии. Хората, отново разчитата на МВР да ги защитава, но отново удря на камък. Те, МВР имат гениалната идея, за справяне с престъпността – искат да следят всичко и всички с идеята, че може съвсем случайно да направи престъпление и да бъде заловен. Те, МВР, искат да имат достъп до голямо количество данни за всеки един от нас , без разумна причина, която да се приеме от обществото.

Кой ще пази пазачите. Кой ще контролира какво се случва в кошера на дивите прасета? Ако разчитаме МВР да се контролира само е все едно да дадем на шайка кучета кило кремвирши и да им кажем не ги яжте.

Не можем да разчитаме на една нереформирана система, пълна с престъпни намерения да гарантира нашата сигурност. Не можем, да разчитаме в момента на една почти полицейска държава, да се грижи за нас с ролята на добър стопанин.

Кой ще пази пазачите?

*Кой ще пази пазачите

One thought on “Quis custodiet ipsos custodes?*

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.