Отново за биометричните данни и паспортите

Тък, като темата ще става много актуална в следващите години, ето какво ни чака.

Как ще се издават новите документи за самоличност:

 • 1. Ще има специални стаи, наречени „биометрични станции“, в които ще се „снима“ всеки един от нас. Стандартната снимка на лицето, което правихме във всяко едно студио, вече ще бъде заменена с малко по-подробни данни. Лицевото разпознаване ще определя различни черти на лицето като разстояние между очите, нос, уста, уши. Измерването ще бъде цифрово кодирано и съхранено върху електронен чип, подсигурен в страница на паспорта.
 • 2. След като бъдете „заснети“, ще се наложи да минете през специална мащина, която да вземе пръстовите ви отпечатъци, за да ги приложат към досието ви в МВР.

 • 3. След това, информацията се разпечатва, вие я подписвате и след определен срок, имате нов документ за самоличност със чип. В чипа се кодират всички данни и пръстовите отпечатъци и „не може да се фалшифицира“.

Интересната част, след като биваме заснемани, като опитни прасенца, е че достъп до системата с личните данни ще имат само „оторизирани служители“ на МВР, което ще „гарантира“ конфиденциалността на криптираната информация.

Защита

Според закона за защита на личните данни,

Лични данни са всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано пряко или непряко чрез идентификационен номер или чрез един или повече специфични признаци.

По силата на този закон, биометричните данни (отпечатъци и лицевото разпознаване) могат да бъдат класифицирани като лични данни. От там следва, че за да ги обработва МВР, трябва да бъде администратор на лични данни, а той не е, следователно МВР няма право да „събира, съхранява и използва“ данните. МВР, разбира, се разчита на ключовата фраза в закона за МВР, че

“за изпълнение на задачите и дейностите по този закон основните структури по чл. 9 могат да събират и лични данни.”

и референцията в закона за защита на лични данни:

ЗЗЛД се прилага и за обработването на лични данни за целите на отбраната, националната сигурност и обществения ред, както и за нуждите на наказателното производство, доколкото в специален закон не е предвидено друго

Проблемът, е че МВР е една черна кутия и ние не знаем какво става с нашите данни, защото не е предвиден контрол върху съхранението и използването им. Даваме им нещо и не знаем как и защо го използват, но все пак само „оторизирани служители“ на МВР. Какви са тези „оторизирани служители“, никой не смее да предвиди.

5 мнения за “Отново за биометричните данни и паспортите

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 08.09.2009 at 11:37

  @павел – точно така, но побързай. имаш срок до края на годината, но ако ще ходиш в САЩ, няма да избегнеш процедурата

 • Reply Павел Танков 08.09.2009 at 10:47

  Имам един въпрос. Да пред положим, че в деня х почват издаването на новите документи. Аз мога ли в деня х – 1 (предния ден) да си извадя от старите и да карам така още 10 години, понеже нали толкова им е валидността?

 • Reply Кирил Владимиров 01.09.2009 at 23:12

  Само на мене ли ми изглеждат абсурдни тези страхове? Ясно, че всички сме чели 1984, където има камери на всякъде, знаят ни какво правим, мислим или искаме да направим…

  Малко е излишна паника. Какво като знаят, че носа ми е на X милиметра от дясното око и Y от лявото?

  Ясно е, че ще са рядкост такива случаи, ама ако утре хасан ми влезе в апартамента да се знаят, че са негови отпчетъците по стените около липсващия телевизор, щото дори да го познава полицията – всичко е свършвало с два шута и изхвърляне от патрулката, та няма как да са му снети отпечатъци, заради минали провинения…примерно :D

 • Reply Екатерина 01.09.2009 at 17:59

  Направо ужас! И като се има предвид, че много често МВР е „черната кутия“ на престъпността тръпки ме побиват. Ах Оруел, Оруел, ако само знаеше какво още следва…

 • Reply krassyo 01.09.2009 at 11:40

  След тези гаранции вече съм напълно спокоен и дори мисля да се наредя пръв на опашката пред милицията за да бъда един от първите притежатели на новите и революционни документи :-)

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.