Телеком пакет – ново развитие

Какво следва от тук, нататък с телеком пакета, за който съм писал много в този блог и който сериозно поставя под опасност неутралността на Интернет и правата на Интернет потребителите на всички нива.

Ако Съвета отхвърли промените на второ четене, което, най-вероятно ще се случи на 10 септември, до 6 седмици (в някой случаи 8) , трябва да се назначи помирителен комитет, който ще се състои от 27 членове на ЕП (11 EPP, 9 PSE, 4 ALDE, 1 green, 1 GUE, 1 NGL) + 27 представители на страните – през Съвета, ще има и представители на комисии в парламента.

Между заседанията, ще заседава триадата, която е създадена от докладчиците по темата, представители на европейската комисия и малка група от Съвета.

Следват отново преговори от 6 до 8 седмици. Както , вече знаете, през месец май, евродепутатите гласуваха за защита на правата на потребителите, като приеха с мнозинство, предложението, което гласи, че:

„не могат да се налагат каквито и да е ограничения върху основните права и свободи на крайните потребители без предварително решение от страна на съдебните органи, предимно в съответствие с член 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз относно свободата на изразяване на мнение и свободата на информация, освен ако обществената сигурност е застрашена; в този случай решението на съдебния орган може да се вземе впоследствие.”

От съвета, разбира , се няма да приемат, отново, волята на парламента, за повече свобода на гражаните на Европа и няма да се съгласят на така предложените текстове. Това, както писах по-горе, ще започне помирителна процедура.

One thought on “Телеком пакет – ново развитие

  • Reply 5 дни до “Свобода, а не страх” 2009. Защо да се включиш? в Блог на Богомил "Бого" Шопов 07.09.2009 at 9:48

    […] В европейските инстутиции се обсъждат серия от директиви, които не обръщат много внимание на гражданските права в цифровия свят, а наблягат повече на правата на бизнеса и на институциите. Въпреки, че евро-депутатите гласуваха за гарантиране на правата ни, това, най-вероятно няма да се случи. Няма да се случи и това, да останем с неутрален Интернет, което пряко вреди на бизнеса и на личното му използване. Можете да прочетете повече тук. […]

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.