Сигнал до Омбудсмана на Република България

Днес от „Електронна граница“ внесохме сигнал до Омбудсмана по повод зачестилите случаи за видео -наблюдение на различни места в България. Всеки си слага камера, снима си и си прави с данните каквото си иска.

Ето част от сигнала:

Разбирането за обществена необходимост от сигурност, едва ли включва в себе си десетки камери, които следят, кой какво прави и в крайна сметка по какъв начин се използва тази информация, от кого, при каква причина и т.н. Въпроси, които сега стоят в обществото без отговор.

Друг аспект от проблема е ефективността на тези наблюдения. Без да знае, човек бива лишаван от част от правата си и бива наблюдаван с цел “неговата сигурност”, но без стандарти и без някаква граница на реципрочност на страните сигурност – права, този ефект не може да бъде доказан.

След срещата ми в Софийския университет преди време, ми направи впечатление, че ръководството би инвестирало с кеф 50 000 лева за подновяване на камери, за да може да следи какво се случва в сградата на университета. Другото интересно нещо, е че почти никой от над 15 000 влизащи в ректората не знае, че от 2002 година има такива средства за наблюдение, които не са се доказали като ефективна мярка за каквото и да е, освен за харченето на средства.

Тук не визирам позиция „За“ или „Против“ камерите. А искам иницииране на дискусия за да се създадат стандарти за тези мерки, както в „белите“ страни. – нещо обещано и от ректора на срещата ми с него, което очакваме да се случи.

5 мнения за “Сигнал до Омбудсмана на Република България

 • Reply Орлин 21.10.2009 at 1:49

  …докато се стигне до положението във Великобритания, където има по една камера на всеки 14 островитяна. Да, табелки има навсякъде, обаче и на никой не му пука. „Ако не правиш нищо нередно, няма от какво да се притесняваш“ е официалната версия за нещата. Всъщност е точно така и на никой не му пука.
  Обаче, има хора на които им пука. Те си купиха къщи в България, ама сега пак са прецакани очевидно.
  Просто ми е весело!

 • Reply Yanko Simeonoff 19.10.2009 at 14:03

  Аз искам само да допълня за наглостта на повечето места с такива съоръжения. По закон знам, че трябва на входа на помещението да има ясен надпис, че се наблюдава, а повечето слагат вътре в помещенията и можеш да видиш надписа едва когато вече си заснет. Ако може нещо и по този повод да се направи?

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 19.10.2009 at 14:06

   @Янко: Tова е идеята – Да има правила, приети от всички. Благодаря ти за мнението.

 • Reply dzver 19.10.2009 at 11:19

  Японците монтират камери даже в тоалетните чинии :)

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 19.10.2009 at 12:00

   @dzver – Правят сигурно анализа на какво си папкал през деня и от къде ти имаш парички за тези нещица :)

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.