Повече прозрачност в Парламента: Предложение 0

Струва ми се, че има няколко неща в Правилника на Народното събрание, които все още не дават онази прозрачност, която а) беше обещана от новите управляващи и б) пречи на работата на НПО или на гражданите да се информират за това какво се случва в Парламента.

Затова си поставих за цел да прокараме, няколко неща, започвайки стъпка по стъпка, като стъпка 0 е: Промяна в чл Чл. 61 на Правилника, а именно:

Как е сега

Чл. 61.  ал (3) : При гласуване чрез компютризираната система разпечатки от резултата се предоставят по искане на ръководството на парламентарна група.

Как да се промени

Чл. 61.  ал (3) : При гласуване чрез компютризираната система и при гласувания по член 56, алинея 2, точки 1, 3, 4, 5 разпечатки от резултата се публикуват в Интернет страницата на Народното събрание в срок от 24 часа, след гласуването.

Това вече се прави в Евро-парламента, прави се и на други места.

Аргументи Против

Това, разбира се може да се смята и като намеса в правото на анонимно гласуване на отделния народен представител.  Такова право в Парламента, разбира се, че няма. Може и да се тълкува и като намеса в гласуването на отделния народен представител. „Я да видим ти защо не си гласувал за мене …“, но разбира се може да стане и по други начини.

Аргументи За

Прозрачност на гласуванията. Всеки гражданин има правото да знае как е гласувал избраника му по определени въпроси, които го интересуват. Разбира се, няма правото, за момента, да му държи сметка защо е гласувал така :)

Как да помогнете?

Познавате ли някой депутат, който да го внесе? Вие депутат който да го внесете ли сте? За момента законодателна инициатива имат само депутатите и Министерски съвет. Знам, че 2-3 депутати редовно четат блога ми, но знам, че те никога не биха го вкарали в пленарна зала.

Затова с мъдростта на обществото и силата на социалната мрежа, ще се опитам да направя законодателна инициатива на обществото. Този законопроект е описан, както си му е реда в предложение и само чака някой да го внесе. Считам, че с обществен натиск, това може да се случи, защото ние имаме само една цел:

– РАЗПЕЧАТКИТЕ ОТ ГЛАСУВАНИЯТА НА ДЕПУТАТИТЕ – В ИНТЕРНЕТ.

3 мнения за “Повече прозрачност в Парламента: Предложение 0

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.