Повече прозрачност в Парламента: Предложение 0

Струва ми се, че има няколко неща в Правилника на Народното събрание, които все още не дават онази прозрачност, която а) беше обещана от новите управляващи и б) пречи на работата на НПО или на гражданите да се информират за това какво се случва в Парламента.

Затова си поставих за цел да прокараме, няколко неща, започвайки стъпка по стъпка, като стъпка 0 е: Промяна в чл Чл. 61 на Правилника, а именно:

Как е сега

Чл. 61.  ал (3) : При гласуване чрез компютризираната система разпечатки от резултата се предоставят по искане на ръководството на парламентарна група.

Как да се промени

Чл. 61.  ал (3) : При гласуване чрез компютризираната система и при гласувания по член 56, алинея 2, точки 1, 3, 4, 5 разпечатки от резултата се публикуват в Интернет страницата на Народното събрание в срок от 24 часа, след гласуването.

Това вече се прави в Евро-парламента, прави се и на други места.

Аргументи Против

Това, разбира се може да се смята и като намеса в правото на анонимно гласуване на отделния народен представител.  Такова право в Парламента, разбира се, че няма. Може и да се тълкува и като намеса в гласуването на отделния народен представител. „Я да видим ти защо не си гласувал за мене …“, но разбира се може да стане и по други начини.

Аргументи За

Прозрачност на гласуванията. Всеки гражданин има правото да знае как е гласувал избраника му по определени въпроси, които го интересуват. Разбира се, няма правото, за момента, да му държи сметка защо е гласувал така :)

Как да помогнете?

Познавате ли някой депутат, който да го внесе? Вие депутат който да го внесете ли сте? За момента законодателна инициатива имат само депутатите и Министерски съвет. Знам, че 2-3 депутати редовно четат блога ми, но знам, че те никога не биха го вкарали в пленарна зала.

Затова с мъдростта на обществото и силата на социалната мрежа, ще се опитам да направя законодателна инициатива на обществото. Този законопроект е описан, както си му е реда в предложение и само чака някой да го внесе. Считам, че с обществен натиск, това може да се случи, защото ние имаме само една цел:

– РАЗПЕЧАТКИТЕ ОТ ГЛАСУВАНИЯТА НА ДЕПУТАТИТЕ – В ИНТЕРНЕТ.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

3 мнения за “Повече прозрачност в Парламента: Предложение 0”

  1. @Мирослав – Благодаря за коментара. Явно мислим в една посока :)

  2. Идеята ми се струва много добра и много на място.
    Трябва, когато дойде време за нови избори, всеки депутат да може да погледне разпечатката на гласуванията си от последните 4 години, и като отиде при избирателите си, да им каже – „Ето, вижте, не ви излъгах. Гласувах винаги както ви обещах. Може пак да ме изберете.“
    Да видим дали ще се намери и един, който да може да го направи …

    А иначе ето и идея за стъпка 1.0 за изменение на ПОДНС – публикуване на сайта на НС и всички предложения на депутати по гласуваните законопроекти, правени между първо и второ четене; както и обществено обсъждане на законопроектите, внасяни от депутати, в съответствие с изискванията на чл. 26, ал. 2 на Закона за нормативните актове. Повече по въпроса – в този пост – http://ognyanov.wordpress.com/2009/09/22/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B8-%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.