Смесени чувства след разговора с Фейсбук

Предупреждение: Според фейсбук, нямате право да четете това съобщение, така, че мислете му. Dear Facebook, use Google Translate to translate this, ok?

Сигурно знаете, че преди няколко дни успях да купя от един сайт информация за 1 милион потребителя на Фейсбук за смешната сума от 5 хамерикански долара, което е някъде около 7-8 лева. За това може да прочетете на английския ми блог ето тук, както и във българската преса. (vesti, BTV, NOVA, BNT, Труп, OFFNews , Бивол и още дузина)

Както и да е, получих съобщение, че Фейсбук иска да говори с мене – отдел наречен „Policy“, което според мен беше маскирано от „Police“ и за съжаление се оказа вярно.

Hi Bogomil,

We’d like to set up a call with you to discuss a recent blog post of yours. Could you please provide a time and a phone number that works with your schedule?

Thanks,
Platform Policy Team
Facebook

Разговора започна на секундата в която се бяхме разбрали и веднага започна с „разговора се записва“, обаче липсваше частта „за подобряване на услугата“.

Започнаха с  – Благодаря за това, което сте направили, но бихме желали да не споделяте, информацията за това, че ще имате разговор с нас във вашия профил (?!?) и блог.

Сега искаме да ни пратите файла, да го изтриете, да ни кажете дали сте дали копие от него на някой, да ни дадете сайта от който сте го купили, всички транзакции и комуникация с този сайт и с платежната система, както и да махнете малко неща от блога си, а и нямате право да споделяте нищо от това, което говорим сега с вас никъде, дори е тайна, че водим този разговор.

Съгласих се да им пратя данните и сайта, разбира се, нали това ми е целта. Опитах се да разбера какво ще предприемат – нарекоха го вътрешно-фирмено правно разледване.

Попитах дали биха могли след като свърши да споделят какъв е бил проблема, за да може да се защитят потребителите – те наблегнаха на това, че е вътрешно-фирмено правно разследане и няма да споделят никаква информация с трети лица и пак споменаха да не споделям за проблема с никого, защото …

Императивен тон отвсякъде, нали са фейсбук.

Предупреждение: Според фейсбук, нямате право да четете това съобщение, така, че мислете му.

15 мнения за “Смесени чувства след разговора с Фейсбук

 • Reply Мирослав 16.01.2013 at 9:23

  То и заека казал на лисицата, че няма право да го яде – и тя не го изяла ?? Не забравяйте че природните закони предхождат социалните.Публикувате лични данни къде ли не а после се оплаквате.Бого е прав, че относително добра сигурност може да имаме върху собствен или нает хост(не в БГ).По принцип не харесвам клюкарници (но блондинките в къщи са там).Винаги става въпрос за пари(дори когато не става въпрос за пари)- там сме защото е безплатно и лесно, а не е скъпо да имаш собствен домейн но иска труд за да го потдържаш и да си интересен.Имам много мисли по въпроса но ще е досадно дълго …………….

 • Reply Кратки 01.11.2012 | dream keeper 31.12.2012 at 15:12

  […] приоритети на Тиквата ББ изглеждаха така * facebook опитват да запушат устата на Бого след скандала с личните данни * In Brooklyn, the Writing’s on the Wall * […]

 • Reply Благо 07.11.2012 at 18:14

  Направо не е истина какъв смут успя да всееш в редиците на ФБ.
  Определено успя да им покажеш някой работи!

  Браво !!!

 • Reply wish 04.11.2012 at 11:27
 • Reply Петър 27.10.2012 at 20:25

  Поздравления, че ни съобщихте! Още един повод да не обичам ФБ :)
  И аз като Кирил смятам, че:
  „като че ли се получи доста малък отзвук относно този иначе голям проблем.“ Дано поне ефектът да е по-голям!

 • Reply Иван 27.10.2012 at 11:10

  Благодарим, че не си следвал съветите на фейсбук. Добре е да се знаят такива неща. Единственото, което не проумявам е какво търси нелепият израз „хамерикански“ в речника на интелигентен човек….

 • Reply Селин 27.10.2012 at 10:59

  Интересно ми е сега, когато го споделих този линк, дали Фейсбук ще ми закрие акаунта.
  После приятелите ми се чудят на акъла защо се опитвам да възраждам някакви други форми на междуличностна онлайн комуникация – било форума Светъ нъ Дискъ или други подобни неща. Защото Фейсбук все повече се превръща в МОНОПОЛИСТ и като такъв започва все по-често и по-открито да упражнява ЦЕНЗУРА върху общуването в Интернет и информационния поток в Интернет. Не желая да бъда цензурирана, не желая да ми се казва какво имам право и какво нямам право да пиша. Заради подобно нещо родителите ни са бутнали цял един държавен строй. А ние доброволно отдаваме своята свобода в името на удобството да си качим няколко снимки и да пощракаме по снимките на разните приятели и познати и тотално забравяме да използаме и други платформи, превръщайки Фейсбук в единствената си онлайн връзка.

 • Reply Ч. Коларов 26.10.2012 at 15:46

  Цитат : „Предупреждение: Според фейсбук, нямате право да четете това съобщение, така, че мислете му. Dear Facebook, use Google Translate to translate this, ok? “
  За да се съгласим да използваме Facebook, компанията им ,ни гарантира сигурност на данните. Това не се доказва за пореден път. Следователно се предприемат мерки за взаимно осигуряване чрез взаимна информираност. Не схващам как от Facebook имат нахалството да плашат вместо да се извинят и поискат съдействие и помощ.“Сталиниското“ им поведение не прави чест и добра реклама. Да те са фирмено засегнати , но щетите от това са и наши по тяхна вина.

 • Reply Илиан Илиев 26.10.2012 at 13:10

  Аз ще взема да го шерна и да го лайкна тоя пост пък да видим какво ще стане )))

  • Reply Димитър 31.10.2012 at 11:53

   Така май направихме всички, които го прочетохме. Свободата
   на информацията е мисля това, в което трябва да вярваме…
   Като се сетя, че днес пускат акциите на служителите на Facebook
   на борсата, а след 2 седмици още 777 милиона предварително
   купени акции, то развръзката ще бъде интересна.
   Интересно ми е и колко точно пари ще коства публикуването на
   новините, асоциирани с пробива на Facebook.

 • Reply Kiril Varbanov (@Kiril_Varbanov) 26.10.2012 at 12:41

  Като че ли се получи доста малък отзвук относно този иначе голям проблем. Вече не съм сигурен дали някой се притеснява особено за данните си, защото така или иначе се знае, че се разпространяват просто така.
  Все пак, да не забравяме, че каквото и да е приложение вече иска достъп и до коша с мръсното пране.

  Не съм учуден от арогантното държание на Фейсбук адвокатите – стандартна практика да бъде сплашен „шарана“ отсреща. Ако историята се разчуе, следват извинения от висшия мениджмънт, от темплейт, най-често.

 • Reply Красимир Гаджоков 25.10.2012 at 19:29

  Както е посочил Борис, трябвало е и ти да им кажеш, че ще записваш.

  Иначе, те просто се опитват да намалят удара върху образа си , затова искат всички тези неща от теб.

  Но това е чист психологически натиск. Разбира се, ти не си им длъжен с нищо, ако не си злоупотребил с данните.

 • Reply Данаил 25.10.2012 at 18:40

  Абе те и FBI да бяха, пак нямат право да казват, кой какво ще споделя с останалите. Могат да претендират само ако си подписал декларация за поверителност или си дал клетва (ама последното ниой не го зачита от доста години).

 • Reply vorbis 25.10.2012 at 11:55

  Бого, даже много си ги търпял тия. Аз при съобщаването, че разговорът се записва без да ме попитат дали желая това, бих им казал „дочуване“.

 • Reply Борис Луканов 25.10.2012 at 11:37

  A ти не го ли записа разговора, да го изпраскаш публично онлайн:-)?

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.