За честната сделка с платените издания в уеб

Преди няколко дни зададох онлайн въпрос на лектор от Капитал, който споделяше новината, че Капитал започва да предлага голяма част от съдържанието си платено. Въпросът беше „Ако съдържанието ще е платено, ще има ли реклами сред него“.

Очаквано отговорът е ДА. Монетата какво винаги има две страни и аз напълно разбирам капитал в случая, но НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН.

Версията на издателя

Ще имаме клиенти, които ИСКАТ да плащат за информация – това значи, че ще имаме и клиенти, които ще продаваме ПО-СКЪПО на рекламните агенции или на тези, които искат да рекламират през сайтовете ни.

Разбираемо е нали?

Версията на читателя

1. Ще се подобри ли съдържанието: Едва ли – щом ще го правят същите хора.

2. Ще има ли по-интересни теми: Вероятно, щом има повече пари, ще има време и за по-задълбочени материали.

3. Ще има ли неща, които ме интересуват мен: Някой от издателите правят профил на аудиторията и се съобразяват с това какво тя иска – за платената става дума все пак де. Това дали ще направи Капитал – ще видим, но едва ли, но със сигурност ще знае от какво се интересуваме, за да може да ни продаде по-скъпо.

4. Ще виждам ли реклами – разбира се.

 

Защо да си плащаме тогава?

Ако издателите искат честна сделка –  при платено съдържание не трябва да има реклама – ама никаква – освен вътрешна на самото издание – тогава бих си платил. По същата причина отказвам да използвам адблок на повечето безплатни сайтове – защото така е честно.

 

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

Публикувано от

Богомил "Бого" Шопов

Емигрант. Пират. Революционер. А, още интересни факти има тук

Едно мнение за “За честната сделка с платените издания в уеб”

  1. Към рекламите в момента има някакво талибански крайно отношение. Разглеждат се като някакво върховно зло, което или трябва да е строго охранявано (за да не ни ухапе) или трябва да го няма изобщо (тогава сме в безопасност). И разбира се, за такова отношение си има основания – агресивността на рекламаторите я докара до там, че да се налага да се пазим от тях като от банда нахални и лъжливи циганки или като от ураган – чрез залостени прозорци и врати, чрез закони, държавни органи като СЕМ и т.н. И не само това – безумния брой повторения на ТВ рекламите например са безспорна обида към интелигентността на зрителя, когото третират като като малоумно същество, което не може да мисли рационално и затова трябва да му се повтаря до затъпяване това, което някой иска да бъде запомнено. А иначе, в един по-добър и разумен свят, на рекламите би трябвало да се гледа като на всеки друг информационен материал. Все пак, нали това им е основната цел – да ни информират за нещо. Какво лошо в това? Ами нищо, в това няма абсолютно нищо лошо. Лошото е когато това се прави агресивно и по обиден за нас начин (както най-вече го прави телевизията). Но когато рекламите са с мярка и не са натрапчиви, няма лошо да ги има. Без значение дали на безплатен или платен сайт – това не е мярка за стойността на една реклама.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.