Взаимното уважението не се гради със закони!

Пушачите да го духат (димът)

Непушачите да си стоят в къщите си на чист въздух

Честно, много ми дойде това, което се случва по този казус. Уважението, драги не се кове със закони. Протести ще има винаги, когато със закон се опита някой да реши такъв казус.

Няма да пушиш, ще каже член пет от закон трети, публикуван в Държавен вестник. Ще пушиш, само когато луната е в осма четвърт и в заведението е минимум 16 градуса по целзии, ще го промени някой депутат.

Ще се появи и някой бизнесмен, който ще каже, че за да направи луната в осма четвърт е много скъпо и това ще го разори, да не говорим за необичайно високата инвестиция във подгряваща апаратура за поддръжката на 16 градуса.

Група граждани ще се появат с термометри и ще доказват, че всъщност е 16 градуса у две десети, което направи противоречи на закон осем, параграф 3, алинея 4, под-точка 3а и ще викат фуражките да глобявят за кеф или защото си нямат друга работа … или просто защото не са пушачи.

Това не е общество. Уважението, драги не се кове със закони.

Решението?

Решението е взаимното уважение между пушачите и непушачите.

Когато човек седне да се храни на обед – никой не пуши. Вечер например, дори и да пуши някой, вентилацията е такава, че не усещаш нищо, дори за алергетик като мене: Това, обаче значи огромна инвестиция за заведенията.

Вярно е, че има и смрадливи дупки, в които можеш да видиш същества с червени очи и димящи дула, но това си е правото на избор – да влезеш или не.

3 мнения за “Взаимното уважението не се гради със закони!

 • Reply Ски Картала 08.01.2013 at 19:45

  Взаимното уважение е нещото, на което държа най-много. Няма как да уважавам човек, на който му е безразлично за мен или постоянно ме прецаква.

 • Reply Димитър Христев 28.12.2012 at 16:55

  Проблемът с пушенето далеч не е само в това да не се пуши докато човек се храни. Проблемите са свързани с болести, смрад, високи разходи за напр. химическо чистене и всякакви други средства за елиминиране на неприятната миризмата… най-общо казано неприятни/вредни преживявания и неприятни/вредни последици. А що се отнася до решението, което предлагате, такава вентилация не съществува. Наскоро четох някъде един коментар, свързан с „компромисните решения“, който гласеше нещо такова: „Да има кът за пушачи в затворено помещение е все едно да има ъгъл за пикаене в басейн.“

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 28.12.2012 at 17:18

   Решение с вентилацията има – тук го виждам всеки ден. Влизам а заведението и си излизам и дрехите ми не миришат. Със сигурност съм нагултат вредни вещества, но не са повече от колкото нагълтват когато ходя по пътищата. Всяко нещо в разумни граници в допустимо.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.