To SMAP or not to SPAM

Днес докато си правих разгрявката, имах нещастието да обърна на канал едно и да гледам разговора с някакъв палячо от някаква правна организация, която се занимавала с ИТ.

Ставаше дума за онзи прословут закон за ел.търговия, който трябваше да бъде приет преди много време, ама слава богу се отложи. Сега пак щели да го предлагат за гласуване и то без никаква промяна .

Този заяви „Спам-а е хубаво нещо, защото търговците получават безплатна реклама„, това няма да го коментирам и не е извадено от контекста.

Ако сме искали да се отпишем от спам-а, трябвало да отговорим на този, които ние писал с молба да ни отпише. Алоооо правистчето, ела аз да те ебна, а пък после ми прати молба в три екзепляра, за да не го правя повече.

Стана дума и за идиотския регистър, в който всеки който НЕ иска да получава спам да се запише. Тук абсурдността на нещата вече си се появяват като черна кокошка в бял гълабарник и тръшка всички с птичи грип (спам).

Боже, Боже, пази сляпо да прогледа.

Тези депутати каквито са ми неграмотни ще вземат да го приемат, защото си мислят че правят нещо полезно и правилно и тогава гнусни спамъро (и), като trader.bg и още много ще плъзнат и спиране няма, а и вече законно.

Коя държава озаконява спам-а – първа ще е България.

За да не каже някой, че само критикувам ето едно много добро решение за това. Всеки който се интересува от някаква тема и иска да се запише за информация, може да го напеави доброволно. Регистри да има, но за тези които ИСКАТ да получават информация.

В списанието въведохме тази практика преди 6 месеца и работи добре. Всеки които иска да получава информация се записва, тогава това вече НЕ Е НЕЖЕЛАНА информация и не може да бъде класифицирана като СПАМ.

Борбата с такива атаки трябва да бъде регламентирана, а начините ги знаем всички.

А сега да видим как ще тръгне деня ми след такива абсурди

12 мнения за “To SMAP or not to SPAM

 • Reply Bogomil 06.04.2006 at 8:34

  Още по темата
  http://yovko.net/?p=765

 • Reply Веселин Колев 12.03.2006 at 14:04

  Най-накрая трябва да се бие един мощен шут на всички адвокати и да бъдат бити през жестоко през ръцете при всеки опит за регулации на Интернет чрез закони. Адвокатите и изобщо юристите са по дефиниция долна и необразована прослойка, която живее с една единствена цел – да печели пари на гърба на закона. Тези хора са технически неграмотни, латентни и некадърни, що се касае до структура на Интернет, протоколи и отношение към транспортирано съдържание. За такива само SPAM ден и нощ до пълно запълване на кутиите им. При това от най-гадния и неизтребим SPAM идващ от Китай. Да ходят после да съдат китайските интернет доставчици…

 • Reply illa 10.03.2006 at 15:08

  Този Център не е към МС. Отнюд. Неправителствена организация. Създадена от бившата адвокатска кантора ORAC. Но самата адвокатска кантора претърпя някои промени напоследък – обедини се с кантората на проф. А.Калайджиев, който, макар и специалист по търговско право, е умен човек и разчитам, че няма да се приеме някоя глупост. При това, доколкото знам, в НС проектите задължително минават през експертиза за съответствие с правото на ЕС. Едва ли само проф.Кискинов знае, че има нова Директива в тази област. Би било голям гаф да се приеме закон, който не съответства на европейските норми.

 • Reply Bogomil 10.03.2006 at 13:09

  Център по право на информационните и комуникационни технологии към МС?

 • Reply Пейо 10.03.2006 at 12:40

  Ти кой мислиш е изготвял законопроекта? :-)))

 • Reply Bogomil 10.03.2006 at 12:21

  Дали не беше Център по право на информационните и комуникационни технологии към МС.

 • Reply Bogomil 10.03.2006 at 12:19

  Обаче попаднах на интересен документ:
  http://dpk.bg/f/ORAC_e-digest_03-04.2005.pdf

 • Reply Bogomil 10.03.2006 at 12:17

  Хм това че беше с вратовръзка едва ли би могло да бъде полезно, но е отличителен белег.

  Беше прдсатвен като председател на някаква организация която се занимава с правни аспекти на ИТ, но като знаем в телевизията как са зле с понятията, можем да им вярваме ама друг път. Последния път ме представиха председател на „организацията за свободен софтуер“ ?!?!

  Просто не му запомних името, но можем да се обадим ги БНТ и да питаме, може би поне името му знаят.

 • Reply Пейо 10.03.2006 at 12:13

  За името да се напънеш да се сетиш? Или нещо друго отличително?

  А за регистъра и сам си знаеш – проверени адреси на килограм, уха!

 • Reply illa 10.03.2006 at 8:13

  Това, че ще го внесат в МС не означава, че ще се приеме в такъв вид. Имам предвид, да се приеме от НС, защото това е важно – как ще гласува в НС.
  Миналата година в сп.“Съвременно право“ е публикувана статия на проф.Вихър Кискинов, който се занимава точно с право в областта на информационните технологии. В нея прави преглед на различните правни режими по отношение на спама и накрая споменава и този проблем – за въпросния проектозакон, че реципира старата Директива. Надявам се, че неговото мнение не е „глас в пустиня“.

 • Reply Bogomil 09.03.2006 at 17:05

  Ще го вкарват за гласуване в нинистерски съвет тези дни – каква промяна ;)))

 • Reply illa 09.03.2006 at 15:38

  Не мисля, че ще се приеме в този вид. Защото такава редакция на закона е „преписана“ от стара директива на ЕС. Само две години след това (през 2002 г.) е приета нова директива със съвсем различно отношение към спама. При положение, че ще си хармонизираме законодателството, няма как да мине това с преодолените вече схващания.
  Просто трябва да им се напомня на такива лобисти. Впрочем, кой е той? Как се казва?

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.