За закона

Провокиран от мнението на Йовко, намиращо се тук ми се искаше да напиша много неща…

Ето и самото предложение, което в крайна сметка би бил едно много добро начало, ако обаче мине през машината за правене на закони:

ЗАКОН за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация
§1. В чл.3 се създава нова ал.3:
“(3) Държавните органи по ал.1 предоставят обществена информация по електронен път в различни формати, поне един от които е отворен”

§2. В §1 от Допълнителна разпоредба се създава нова т.3
“3. “отворен формат” е публично достъпно описание, което не обвързва потребителя с конкретен производител на софтуерни продукти и дава възможност на всеки желаещ да го използва без заплащане на такси”

§3. Преходна разпоредба:
“§3. В срок до шест месеца от влизането на закона в сила държавните органи привеждат в изпълнение разпоредбата по чл.3, ал.3.”

Някой наблюдения:
1) От горния текст не става, обаче ясно дали издадените досега документи, трябва да се копират и в отворен формат или от сега нататък, всеки документ ще се прави и във такъв формат. Аз имам малко опит в писането на приложения за правителството и знам какво е да накараш чиновник, които и идея си няма от това какво е ‘отворен формат’ да мине и да препубликува 10 000 документа, които са публичната документация на едни министерство за 1 месец в какъвто и да е било формат.

2) Ако се започва от шестмесечния срок да се правят тези промени, някой нарочно ще трябва да обучава екипи от хора как да правят това. Имах опит в един курс за обучение на хора от МВнР, на които, система написана за много глупави хора им се стори най-сложната на света.

Администрацията не иска да се занимава с това. От нейна гледна точка това е допълнителна работа и то в голямо количество.

От другата страна е важно да се намери начин за бързо решаване на проблема със сответните технически средства, ако се намери начин за конвертиране без да се налага да се обучават хора да го правят и в това са убедени комисиите, които имат за цел да прокарат закона, ще мине по-лесно.

Това е единият аспект на проблема. Такъв закон трябва да има, и не мисля, че оправданията и измислените становища да не се приеме, трябва да се толерират. Йовко е цитирал две джуджета с техните смешни мнения, които не разбират изобщо есеството на проблема и пак попадаме на гледната точка на бюрократа.

Бюрократа не е като човека, на него трябва да му се обясни. ОТ друга страна обаче, едва ли той сам си пише мненията, така че трябва да се види от къде тръгва гнилото, до къде стига вече знаем.

Много мисли ми се въртят в главата, но в крайна сметка стигаме до това, че за да се разбере, че има обществен интерес, наистина трябва да има такъв и ако седим и се чудим какво да направим , нещата няма да се променят сами. Затова освен да пишем до людете изписани от Йовко, можем да помислим и за описване на полезността на отворения формат на езика на бюрократа и за убеждаване на хора и за техническата страна, така че да не се налага някой да си дава голямо усилие да прави нещо, защото няма да го направи. Доказано е !

С такива мисли оставам

2 мнения за “За закона

 • Reply Bogomil 26.04.2006 at 17:05

  Йовко, човек като влезе във „властта“ се променя и забравя много неща и най-важното кой му е помогнал и как е стигнал до там. Доказателства за това има всеки ден, и поредното става сега.

  За тоягите е много добра идея, аз имам малко дренови дръвчета, че стават най- яките шибалки ;)

 • Reply yovko 26.04.2006 at 16:31

  Боги, и от днес да започнат да спазват горното пак ще е нещо. Само, че както виждащ те дори не са се сетили да протестират за това, а са си измукали глупости от пръстите.

  Най ме вбесиха ДАИТС, защото разни хора говориха други неща преди да им пораснат работите, но то всичко се пише и се връща един ден.

  Иначе съм пропилял вече повече от петилетка да се обяснявам с кого ли не от целия политически спектър. Да има някакъв ефект, но тези decision maker-ите продължават да се ослушват и да заслужават 100 тояги на голо публично по Канал 1 в най-гледаното време.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.