Ти си терорист !

Съобщение от правителството за всички в България:

Наскоро стана ясно, че в България живеят над 6 милиона терористи. Ти си един от тях. Така, че от сега нататък ние ще записваме всички твои действия в продължение на една година. Например на кого се обаждаш и кога, кога ползваш мобилния си телефон и къде, кога и къде влизаш в Интернет, на кого пишеш електронни писма и защо.

Ние знаем всичко за теб, можем да видим с кого си говориш, къде се намираш дори в момента, какви познати имаш, с кого се срещаш, къде и кога, пр добро желание, можем да разберем и какво…

Нови биометрични документи за самоличност с пръстови и лицеви отпечатъци, високоскоростни видео камери, проследяване, чрез записване на местоположението ти и следене на комуникацията ти, са невинните мерки, които ни гарантират, че няма да направиш нищо лошо, защото ти си терорист по подразбиране, даже няма нужда да го доказваме

Аз обаче не съм терорист и затова, ще бъда на 14.01.2010 от 11 часа на площада пред парламента, за да покажа, че не искам да ме третират като такъв.

Ела и ти !

Помогнете
Пишете в блога си или сайта си за протеста и го пренасочете към svobodata.org. Трябва да бъдем на площада, за да покажем, че ни има и че искаме да се намери разумен начин за решаване на проблема. Помнете и че, „Който иска да дойде, ще намери начин, а който не иска, ще си намери оправдание“

Ако искате, можете да използвате тази картинка, като лого:
logo

23 мнения за “Ти си терорист !

 • Reply Тестер 15.02.2010 at 12:27

  GPS в автомобила, защото си терорист до доказване на противното!

  Големият брат ще ни задължи да имаме GPS на автомобилите!

  Официалната информация е, че GPS система ще замени винетката. Обаче реалната причина за въвеждане на GPS е следенето на гражданите, които по презумпция са терористи и нарушители на закона до доказване на противното.

  (премахнат линк)

  Съществуват слухове, че в касовите апарати също ще има задължение по закон да се монтира GPS, който ще струва 300 лева и ще се плаща от потенциалните престъпници и терористи, които са такива до доказване на противното (това са всички български граждани, които имат фирма с касов апарат): (премахнат линк)

 • Reply Протести ли? « Кутията за всичко 21.01.2010 at 16:10

  […] какво излезе? Да ни бият – позволено им е. Да ни подслушват (всички сме терористи по default), да ни заврат в пета […]

 • Reply Listening for Big Brother « If men define situations as real, they are real in their consequences. — Thomas theorem 15.01.2010 at 20:44

  […] it’s a photograph taken at a protest, which took place in Sofia on the 14th of January. Yes, You are a terrorist! got international coverage and I’m […]

 • Reply Съни 14.01.2010 at 12:25

  НЕ СЕ ХАБЕТЕ
  ТОВА Е ЦЕЛТА ДА СЕ ИЗТОЖТИТЕ ДО КАПКА И ДА НЕ ВИ ОСТАНАТ СИЛИ ЗА НИЩО
  ВМЕСТО ТОВА Е ОТДАЙТЕ ЗА СЕБЕ СИ
  ИЗПОЛЗВАЙТЕ КОМПЮТРИТЕ ПО РЯДКО ЗАЩОТО ОТ ТЯХ СЕ ХВАЩА ШИЗОФРЕНИЯ

  ЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ КНИГИ

  НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ НА РАЗНИ ЛАНКАДЖИИ И БЛОГАДДЖИИ
  ДЕТО УЖ ПОДКРЕПЯТ ТОВА И ОНОВА
  СЪЩИЯ ТОЗИ БОГОМИЛ ШОПОВ В ЕДНА СТАТИЯ ЗАЩИТАВАШЕ ПУТИН
  ОСВЕН ТОВА ИМА НЯКАКВА ВРЪЗКА И С ГИНЬО ГАНЕВ

  ЗА ТОВА ХИЧ И НЕ Е ХАБЕТЕ
  АКО ИСКАТЕ ДА ИМА ЕФЕКТ ХВАНЕТЕ ПРЕБИЙТЕ НЯКОЙ
  КОНКРЕТЕН ЧОВЕК

  А НЕ САМО ДА СЕ СЪБИРАТЕ НА ПРОТЕСТИ ДА ВИ СЕ СМЕЯТ В ЛИЦЕТО
  И КАТО СЕ ПРИБЕРЕТЕ В КЪЩИ ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ ОГЛУПЕЛИ

  НЯМА СМИСЪЛ
  ТАЗИ ДЪРЖАВА Е НА ПЪТЯ НА ДРОГАТА ОТ 80ТЕ ГОДИНИ НАСАМ
  НИКОГА НЯМА ДА НИ ПУСНАТ

  ПО-ДОБРЕ СИ ХВАНЕТЕ ПЪТЯ И СИ СЕ ИЗНЕСЕТЕ ОТ ТАЗИ КОЧИНА

  ТАКА МИСЛЯ ДА НАПРАВЯ И АЗ

 • Reply segmadis 14.01.2010 at 3:36

  Не искам да защитавам или да се опитвам да оборя, който и да било. Преди 1 година бях зад коня, на площада…утре няма да съм там, защото просто не съм зад тази кауза. Преди една година, ако някоя партия се беше опитала да вземе дивиденти от протеста пак нямаше да съм там. И само последно искам да запитам за две много прости неща… и за двете не съм сигурен, но все пак.
  1. Дали примерно от скайп да кажем ще бъдат така любезни и ще ни дадът декриптатор за да може нашето МВР да си чете на воля или ще направят както направиха със швабите преди няколко години?
  2. Дали примерно фирма от ранга на гугъл ще се съгласи да даде достъп до личната кореспонденция на потребителите си при положение, че това ще има отзвук в цял свят.

  Има още не малко подобни неща, за които ми е интересно вече доста време дали или няма да се случат, но в крайна сметка нека не забравяме, че двата казани от мен примера по никакъв начин не зависят от доброжелатеството на българските управляващи за разлика от мобилните оператори например. Разбира се, че най – вероятно има начин да се хакне примерно гмейл, но някак си това ми се струва несериозен вариант.

 • Reply dobrev666 13.01.2010 at 19:30

  Някой да знае дали ще има протест във Варна?

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 13.01.2010 at 19:59

   Не няма да има, защото нещата не се решават във Варна

 • Reply guest 13.01.2010 at 15:10

  @Didi Denevv
  Възможно е на моменти да съм описал нещо по по-абстрактен начин, но също и доста конкретни и неудобни неща за шефа на блога съм написал, та затова и мълчанието към моята покана от негова страна. Точно като мълчанието на институциите, когато бъдат предизвикани с нещо неудобно :)

  А и какво по-конкретно искаш от въпросът предизвикателство към Бого ? Получава се фрапиращо прилагане на двоен стандарт от негова страна, ако си припомниш кампанията „обади се на…“.
  Значи оказва се че той, когато е в позиция с някаква власт, ще си позволява да избира и да отговаря само на удобните за целите му, което си е равносилно на това да откаже комуникация с неудобните за него.

  Може би иска да се регистрираме с ЕГН, пръстови отпечатъци….да си вземем входящ номер и т.н…..Все пак той е „Защитник“ с много ангажименти.

  Аз лично предпочитам за начало неофициалният тон, който е традиционен в потребителският интернет, защото там могат да се изгладят различията и да се коригират взаимно грешките, много по ефикасно, сравнено с момента, в който започнат да се прилагат „по-официалните“ протоколи за комуникация.

  А за твоите 1,2,3,4 – добре си описал някои от конкретните неща, които те дразнят. Айде кажи ми сега конкретно:

  1.Вярно ли е следното:
  „Директива 24/2006 на Европейския съюз е вече приложена в България и то с намерен баланс между граждански права и нуждите на МВР“ ?

  2.Кои и колко хора според теб са участвали и са били съгласни с изграждането на тази позиция ?

  И само защото спомена „абстрактно“, бих искал да ти дам пример за нещо наистина абстрактно: Облаците се сгъстяват, чува се приближаващ се тътен, твърде вероятно е да връхлети буря. Защитниците започват да обясняват как трябва да се съберем и с викове и крясъци, под тяхно ръководство ще прогоним бурята. Аз правя атеистичното предложение да си стъкмим заслон, а защо не и да си построим нещо стабилно, което ще ни пази от бурите за в бъдеще.
  Защитниците естествено обясняват, че няма нужда от заслон, защото те ще изплашат бурята и че само трябва повече хора да ги подкрепят сега и за в бъдеще.

  Мерси.

  Nezashtitinika.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 13.01.2010 at 10:06

  @ТИ СИ ЛАКЕЙ – нещо си си объркал, май !

 • Reply Didi Denevv 13.01.2010 at 9:37

  Супер абстрактно се е изказал Незащитника…
  Говори конкретно бе човек.
  Ето аз ще ти дефинирам веднага какво ме нерви мен лично:

  1. С поправките в ЗЕС чичковците милиционери се опитаха да заобиколят механизмите за контрол над подслушването заложени в Закона за Разузнавателните средства ЗРС

  2. Ако както твърдят проблема е в бавното вадене на поисканите разпечатки от операторито, то защо се опитват полицейски инструкции които са предмет на наредба да залагат в закон. Всеки юрист знае, че не в закона е мястото на подобни срокове – до 2 часа иначе „ви режем главите операториии, аа..“

  3. Създаването на презумпция за виновност (трафичните данни ще се използват в съда) и ще се доказва, че си невинен след като първо ще си зад решетките (чист подход взет от Сталин)

  4. „Пасивният“ интерфейс улеснява корпоративните интереси, но сега те за да спазят тези 2 часа срок за даване на разпечатка – трябва да инвестират парички в техника (а тях ги интересуват само паричките, а не интересите на клиентите им!!!)

  И още доста неща ме нервят Nezashtitnik, ама се изморих да пиша

  Разгневения Дидо

 • Reply ТИ СИ ЛАКЕЙ 13.01.2010 at 9:16

  ТИ СИ ПРОТИВОРЕЧИШ БЕ
  С ДЕЛА И ДУМИ
  УЖ СИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДИ А ПОДДЪРЖАШ ВРЪЗКИ С КОМУНИСТИТЕ
  ЗАЩИТАВАШ ПУТИН КОЙТО НЯМА ДА КАЗВАМ НА КАКВО Е ШЕФ
  ТИ ОЛИГОФРЕН ЛИ СИ ИЛИ КАКВО
  ИЛИ ИСКАШ НАС ДА ПРАВИШ НА ОЛИГОФРЕНИ

  ДА ИСКАМ ДА СА ГАРАНТИРАНИ ЛИЧЧНИТЕ МИ СВОБОДИ
  ДА ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ В СИГУРНОСТ И ЗАКОННОСТ

  НО НЕ ИСКАМ ТИ ДА ОТСТОЯВАШ МОИТЕ СВОБОДИ
  ТИ СИ ЕДИН ПОЗЬОР
  ВМЕСТО ДА ПОМАГАШ НАПРАКТИКА ТИ САБОТИРАШ

  СЪЩО КАТО ПСЕВДО ДЕМОКРААТИТЕ ОТ 90те (ДЕЦА НА КОМУНИСТИТЕ)
  КОГАТО КОМУНИСТИТЕ СИ НАПРАВИХА ПСЕВДО ПРЕВРАТ ЗА ДА НЯМА ИСТИНСКИ ТАКЪВ

 • Reply Nezashtitnika 13.01.2010 at 1:01

  @Богомил „Бого“ Шопов

  На линка, който ми даваш има просто един по-обемист текст, части от който направо си противоречат с текста към който дадох линк аз и който би следвало да изразява кратко и ясно най-важното от по-подробно описаната позиция.Това в случая не е така.

  Проблемът не е в крайните ви цели, а в методите с които се опитвате да ги осъществите и с начините по които „лидерите“ между които си и ти самият се съгласуват с останалите заинтересовани граждани. Вие не търсите съгласуване, вие се опитвате да налагате определена визия и се изолирате доста успешно от критиката.

  А и относно съдържанието на текста, Вие в прав текст заявявате:

  „Директива 24/2006 на Европейския съюз е вече приложена в България и то с намерен баланс между граждански права и нуждите на МВР“

  Това просто не е вярно.
  Няма такъв баланс.
  И в момента МВР + другите институции и фирми участващи във въпросните процедури, разполагат с правомощия да ограничават значително гражданските ни права и същевременно да няма адекватен надзор и контрол върху употребата и злоупотребата с тези делегирани правомощия.

  Да твърдите цитираното по-горе, е груба грешка и е в пълно противоречие с целите, които декларирате.

  Не че очаквам да ви заинтересува особено, но считам че адекватният надзор и контрол, са най-приоритетни и трябва да присъстват на челно място във всякакви искания по тази материя, които се отправят. Има ли адекватен надзор и контрол, другите проблеми стават решими, няма ли, всичко е само поредното губене на време.

  Последното се отнася и за начина по-който се формира позицията на Електронна граница примерно. Елитарно и непрозрачно, без ясно дефинирани правила, с правила определяни в движение от основателите и същевременно основни дейци. Преди време, реших да се включа доколкото ми е възможно в тази организация и направих всички стъпки да се регистрирам, които бяха описани в сайта на ефб.бг тогава. Но не получих очакваните от мен адекватни възможности да се включа в процеса на изграждане на позицията на организацията.Не намерих устав, не намерих дори един елементарен общ за организацията уеб форум, в който да се установи контакт между участниците и да се дискутира изграждането на общите позиции. Единствено имаше линкове към инициативи с вече изградена позиция на организацията, които би следвало да подкрепям….мерси, някой друг път :)

  Убеден съм че можете да изтъкнете множество доводи за това, че това е най-доброто възможно решение за ЕФБ, но според мен каквито и доводи да се изтъкнат, щом не се зачитат и окуражават адекватно демократичните принципи в процеса на инициативата и не се ползват по подходящ начин предимствата на съвременните технологии няма как да се получи нещо свястно, каквито и да са декларираните крайни цели. За да не бъда разбран погрешно, ще уточня, че демократичният принцип не е приложим навсякъде, но при положение, че се търси широка подкрепа по подобен начин, демократичният принцип е задължителен.

  За да не е просто поредният ми жлъчен коментар/критика това, ще те попитам следното: Съгласен ли си лично ти, да поемеш ангажимента да разгледаш в разумен срок (примерно 2-3 седмици), един публично достъпен списък с конкретни предложения по отношение на ЕФБ (няколко десетки примерно) и евентуално, ако отхвърляш някое от тях да се мотивираш публично защо го отхвърляш, а ако си съгласен с някое, да предприемеш необходимите стъпки за реализирането му в рамките на ЕФБ и пак публично да отчетеш резултатите от това ??

  Ха да та видим сега :) ?

  Успех на протеста, и да се пазите от лошите МеВеРейци :)

 • Reply Didi Denevv 12.01.2010 at 19:04

  Много са ми смешни наивниците които казват „Ама аз нямам какво да крия! Нака следят“ Ами като нямаш какво да криеш, събличай се и тъй карай по улицата! Не става, нали? По морални причини! Един по горе провъзгласи поддръжниците на протеста за терористи, да, ама работата на съдебната система и МВР е да залавя и доказва… Никой не ги е освободил от това им задължение… та нека сме терористи, а онези нека работят Ако ще ни броят за терористи, ми нека имат повод тогава (поне)

  Как стои въпроса с предоставянето на събраните трафични данни и тези за физическото НИ позициониране НА ЧУЖДИ СЛУЖБИ- като ФБР (FBI), например?????????

  За това категорично и безрезервно подкрепям протеста! Трябва да се огласи факта че в резултат на некомпетентността си нашите избранници пишат калпави закони с които погазват демократичните традиции извоювани от българското общество още в началото на прехода. Аз не приемам законът в тази му вид, защото той изисква пълно преработване до хармонизирането му с конституцията и останалите действащи в момента разпоредби! Съществуват подозрения за натиск върху МВР за въвеждане на такива мерки от страни застрашени от тероризма.

  Нека припомним, че степента на заплаха за България не е същата и нашите си проблеми са различни за да въвеждаме полицейщината само за да угодим на една или друга свръх-сила (държава)!!!

  Съвсем ясно е на всички, че натиска за БЕЗКОНТРОЛЕН КОНТРОЛ идва отвън, както и МЕРАКЪТ ЗА ПО ЕДНО ГУАНТАНАМО ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА ПО СВЕТА!

  Да припомня ли, че има страна, където като влизаш ти сканират отпечатъци и ретина авансово (скоро някой пътувал ли е), само защото пресичаш държавна ИМ граница???? И тази страна се води за демокрация и има статуя на свободата И ДОРИ ИМА НАГЛОСТТА ДА НАСАЖДА СВОЯ МОДЕЛ НА ДЕМОКРАЦИЯ!!!

  Абсолютно е неприемливо! Отново да попитам нашите избранници които това лято поставихме да защитават интересите ни:

  След като предадохте (господа депутати) интересите ни по ЗЕС (с оглед да се заобиколят механизмите в ЗРС) сега ще позволите ли чуждите служби да имат достъп до събраните тук лични данни и социо-профили на гражданите (на НАС)?

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 12.01.2010 at 16:14

  @Иво – сигурно Ричард Столман е луд, щото ни е подкрепил :) Или над десетте европейски организации (съставени именно от членове като вашите) които ни подкрепят са луди и те :) Имаш много грешна представа за „доброто“ и „злото“ и за понятието обществена полза

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 12.01.2010 at 16:13

  @Незащитника – може би не си прочел това: http://svobodata.org/?page_id=983 до края. Крайната цел е отмяната на материята, а първата стъпка на законопроекта приет на първо четене.

 • Reply Иво Апостолов 12.01.2010 at 16:01

  Джумла! е софтуер и общество свързано с този софтуер. Би било неетично спрямо хората в това общество да подкрепим политическа партия. Особено, когато афишира близки връзки с други политически партии.

 • Reply Иво Апостолов 12.01.2010 at 15:26

  Аз не знам дали съм терорист, но Вашите дружки (които със сигурност са), ще Ви подкрепят.
  Успех :)
  http://news.ibox.bg/news/id_121813888

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 12.01.2010 at 15:58

   А живеем във свободна държва, всеки може да изразява позицията си. аз очаквам и ГЕРБ да ни подкрепят, а защо не и джумла българия?

 • Reply Незащитника 12.01.2010 at 14:02

  Урале брателе !!!!
  Айди нъ прутестъ!

  Нека пусна и конкретният линк, където за момента е описано за какво протестирате, какво искате и какво точно тврдите с присъединяването си:
  http://svobodata.org/?page_id=935

  Накратко, вие ще заявите, че безобразията, които МВР прави законно към настоящият момент са нещо приемливо и че понастоящем действащите закони в тази област, са адекватни по отношение на правата ви. Това просто не е така. Оформени по този начин, исканията са меко казано нескопосани.Много лесно ще бъдат уж удовлетворени – частично или дори напълно. Само че на практика ефектът от подобни псевдоспоразумения и псевдопобеди според това, на което съм ставал свидетел през годините, ще е близък до нулата по отношение на идеята вашите права да са адекватно защитени.

  Поне до момента в исканията ви няма да присъства най-важното (според мен поне) искане – въвеждане на АДЕКВАТНИ мерки за наблюдение и контрол на действията на лицата, които имат и ще имат значителни правомощия да ограничават една или друга наша свобода. Явно то не е достатъчно приоритетно според „щаба“ на „защитниците“, които явно нямат навика да съгласуват по адекватен начин решенията си със защитаваните от тях субекти. Казвам го от личен опит на човек, опитал да се включи критично в изграждането на така спуснатата „свисше“ позиция, зад която ще застанете вие като стърчите на площада.

  Интересно, тази практика на „защитниците“ също ми напомня за 1984….и тогава критиката беше само формална, а който действително изкажеше неудобна критика, биваха взимани съответните мерки :)

 • Reply Георги Ламбев 12.01.2010 at 9:48

  Не е ли малко дръзко и нахално да се навлиза до такава степен в личното пространство на всеки българин?

 • Reply Didoto Dennew 12.01.2010 at 9:43

  Знаете ли, че данните от трафика ще имат силата на косвено доказателство в съдът?

  Знаете ли какво е ограничаване свобода на изказа? Давам веднага пример: Системата за следене на трафика ни в интернет ще работи по ключови думи. Това означава, че ако в електронните ви писма (писмата на журналистите, бизнесмените и политиците) се срещне дума задействаща този следящ робот, вашата кореспонденция автоматично започва дасе сканира! Тоест, няма как да се пишат опраделени КЛЮЧОВИ ДУМИ – отключващи сканирането.

  Знаете ли например, че физическото Ви локализиране по мобилният Ви телефон е нещо което се въвежда с тези поправки в ЗЕС. Местонахождението Ви през деня и нощта не са лични данни, НО те ще събират инфо и за това!!!???

  Чували ли сте за закона за разузнавателните средства? В него има заложени механизми за контрол над подслушването. Разбира се с поправките в ЗЕС тези механизми се заобикалят и се налага БЕЗКОНТРОЛЕН КОНТРОЛ!!!

  Българското разширено тълкуването на Европейската директива цели да създаде УПРАВЛЕНСКИ КОМФОРТ чрез БЕЗКОНТРОЛЕН КОНТРОЛ за правителството в ситуация при която вътрешното министерство (МВР) не е в състояние да докаже, че използва ефективно не-малкото дадени МУ правомощия и иска ДОРИ още!? Сплашването смазва критичната гражданска активност. Възможността за Използване на трафичните данни в съдът осигурява възможност неудобни граждани с активна гражданска позиция или журналисти не признаващи цензура бързо да се озовават зад решетките само по косвени доказателства събрани от службите. Повече от очевидно е, че натискът за БЕЗКОНТРОЛЕН КОНТРОЛ идва от държава с проблеми с тероризма които ние нямаме необходимостта да споделяме в същия размер. България не е мишена в същата степен. Ползването на събраните данни и изградените за всеки от нас социо-профили от чужди служби (ФБР FBI) е вече сериозен проблем за решаване пред гражданското ни общество!!! Терминът “следене” няма точна дефиниция. Следенето и интерфейса няма да бъдат ЕДИНСТВЕНО в ръцете на МВР (контролиран само от МВР) Службите и полицията немогат да се закълнат, че сред тях няма информатори на престъпния свят и прекалено амбициозните журналисти! На свой ред естествено възниква въпроса, КАК при липса на контра-разузнаване-събрани данни за VIP граждани ще бъдат опазвани от попадане в чужди държави с нездрави интереси?!
  Срещу кого е насочено действието на “пасивният” интерфейс за достъп? Кого ще хващат? Ще гонят терористи?! Сигурна работа ;) Аргументи за обратното има в доста западни медии и сайта на ЦИА. Такива зли люде са доста интелигентни (или си купуват мозъци) като почти не използват Интернет, или пък използват по няколко метода за защита на информацията ( като стеганография и шифриране) един в друг.
  Използват нивоизравнителни алгоритими още от началото на седемдесетте! Ще бъдат “хванати” децата. Ще бъдат прихванати журналисти, граждани с активна позиция… Те си комуникират на “оперативно интересни” теми, обсъждат обществени проблеми… Така някой ще има на разположение психопрофилите и социопрофилите на неудобните, нарушаващи управленския комфорт със своите изказвания и активности!

  Дидо

 • Reply priziv 01.01.1970 at 1:00

  Свежо: http://priziv.org/index.php?option=com_content&task=view&id=249&Itemid=1
  Тези, които ще ходят на протеста на 14ти, или на други протести, да внимават. След несекващите обиди и закани по адрес на еколози, и нападението след ˝Свобода, а не страх˝ , зверското покушение над този активист, както и миналогодишния побой над еколози от скинари, има реалната опасност утре да има нови посегателства или ако не утре, при първия удобен случай.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.