Mozilla Corp. и аз

Не е тайна, че кандидатствах за позиция в Mozilla и преминах през целия процес на подбор на кандидати. Ето и какво точно се случи:

Позицията
Позицията беше community manager за SUMO екипа. SUMO екипа е този който прави поддръжката на Firefox и е този на когото разчитате, когато натиснете F1 на браузъра си. (скоро ще го има и на български, обещавам).

Процедурата
Пуснах си резюмето и зачаках без никаква надежда :). След 2 седмици системата ме уведоми, че съм включен в дългия лист за следващия етап и ще трябва да говоря със първия рекрутор. Започнахме опити да се чуем и след пет дена разговори по IRC за удобно време и на двама ни, най-сетне се чухме с Джули, която е входната точка за всички позиции в Mozilla Corp. Имахме около 40 минути разговор, които се въртеше главно около това защо аз искам да заема тази позиция, какво съм правил в тази област, защо резюмето ми е по-насочено в друга посока, сигурен ли съм, че търся именно таковa нещо. Как да и обясниш, че няма как да събереш 12 часов работен ден в едно резюме :)

Интервю 2
Убедих я някак си и ми насрочиха второ телефонно интервю с Дейвид Тенсър, който отговаря за конкретния проект. Говорихме си цял час и малко за моята визия за развитие на обществото, на проблемите му на идеите за подобрение, за добрите страни и за лошите страни и за какво бих направил, ако бъда назначен. Кратко резюме на идеите след този разговор веднага публикувах в блога си и това се оказа решаваща стъпка, за да ми се насрочи трето интервю

Интервю 3

Третият ми разговор беше с Ченг Уанг, първия назначен на платена позиция в този проект, който отговаря за метриките и за ползваемостта и за координацията между SUMO проекта и QA екипа на Mozilla. Беше интересен разговор, който запозна с въпроса, какво мислиш, че те прави идеален за позицията от резюмето ти. Пак запознах с обясненията за всички онези неща, които съм правил, за създаването на идеи и за реализацията им. Това интервю беше важно, защото след него щеше да се реши дали да пътувам за интервюта в Париж или не.

Интервюта 4-9

Е, явно съм се представил добре, защото получих билет и хотел от Mozilla, за да отида на интервю в офиса им в Париж. Там имах почти цял ден интервюта със следните мозилианци Stas, David, Seth, Tristan и Pascal

Бях си приготвил кратка презентация на моята личност, както и план за развитие на обществото и създаването му за първия един месец. Тези материали, можете да видите тук.

Разговорите бяха в много различни посоки, в зависимост кои за какво отговаря. Сет, който е от САЩ и ръководи цялостната локалозация на всичко във Мозила ме пита за визията и за това как бих работил с тези общества за да помагат на SUMO проекта, Тристан, който е шеф на Мозила Европа, пък ме разпитва по-скоро за административни неща.

В крайна сметка, последното ми интервю беше три дена след Парижката ми одисея с маркетинг мениджъра на Mozilla за Европа – William, с когото си поговорихме добре за начините за разрешаване на конфликти и дори успях да му предложа идея за разрешаването на един доста голям такъв в общността на Mozilla.

Е …
Въпреки всичко, не бях избран за позицията, заради това, че не познавам толкова добре SUMO проекта, че нямам отлични познания по английски и че по-скоро съм мълчалив, отколкото разговорлив и „Maybe a too high-level person for the job?“

Духът на Mozilla е чудесен и този опит който натрупах и идеите, които избистрихме заедно са наистина ценни и аз съм и ще съм част от обществот на Мозила и занапред, както и в предните 5 години и малко.

Изводче :)
Жалко само, че в България компаниите не са осъзнали какво значи да имаш Community Manager, за да ме наемат.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

9 мнения за “Mozilla Corp. и аз”

 1. Браво… Това е нещо с което наистина човек е редно да се гордее. Мозила е един изключителен проект за което говорят самите статистики на потребителите в класацията класацията за топ 5 на най употребяваните браузери . От много време използвам този браузър и разчитам на него. Не случайно отделих една статия посветена за него за която се надявам че все пак е успяла да помогне на читателите малко или много да го опознаят. Бих искал да отбележа само един недостатък който предполагам че, е направил впечетление и на други хора които са се занимавали с уеб дизайн. ТОва е че понякога не показва реалните цветове в уеб такива каквито са зададени. Например ако взема цвета на бакграунда и направя изображение което се слива с него… в експлорер и гуугъл хром например са слети а в мозила има разлика между двата цвята (понякога). За което се надямвам че за напред ще се коригира този малък недостатък :} Все пак поздравления за постигнатото до тук на Богомил Шопов :)))

 2. Бого, аз ти пожелавам да те потърсят за нещо като за по-high level person.

  Иначе в България се пуснаха няколко обяви за Community Manager. Булуорк търсеха човек за такава позиция в продължение на 6-7 месеца и май не си намериха. В масовия случай в България, а не само, под Community Manager се разбира студент, готов да работи почти за без пари. Ако разгледаш LinkedIn повечето Community Managers в България са хора с по-малко опит. Е… това е положението… все още за съжаление, не се вижда добавена стойност от тази функция.

  1. Дидо, проблема с булуорк е в работодателя, които просто не им отговаря, иначе все още търсят :)

   Да, малко се разбира, но пазара се развива и ще му дойде реда :)

 3. Once again, thanks so much for applying for this job, Bogo. Picking one out of the many strong candidates for this role is by far the most difficult thing I’ve done so far at Mozilla.

  Thanks also for the very important efforts you put into making Bulgarian Firefox users get solid support.

  I’m really looking forward to the next time we meet!

 4. нямам честта да те познавам,но поздравления, малко хора могат да преминат през тая мелачка и ти си един от тях

 5. Поздравления за усилията! И жалко за Мозилите, защото макар че не знам какъв са решили да назначат, съй сигурен че щеше да си им много полезен.

  Относно има ли community manager(s) в България: да, има. И ние имаме, макар да не се наричат точно така :).

 6. Богомиле, Шопов, не те познавам, но въпреки това си позволявам да мина на Ти. Поздравления и от мен за усилията. В България все още няма толкова развити компании, които, според мен, имат нужда от Community Manager. Любопитното е все пак, че намерих една обява за такъв. Успех !

 7. Поздравления за всичките усилия, които си положил и търпението, което си имал да преминеш през целия процес на кандидатстване. По-добре от мен знаеш, че опита и контактите на такова ниво може да се окажат доста добра дългосрочна инвестиция.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.