Пиратска партия в България – вече реалност

Отдавна не съм писал за това, нали? Факт е, че вече тече регистрация на партията по закона за Политическите партии. Учредителната декларация вече е публикувана в национален всекидневник и се събират първите 500 учредителя.

Хората, които сме се хванали сме много разнородни, но обединени около пиратската идея. Уставът е почти готов и вътре има повече демокрация отколкото в учебниците по демокрация. Цялата структура и идеята тръгва отдолу на горе и всеки може да действа по проблеми и идеи, без да му се мешат отгоре (стига да се спазва принципа на идеята) и без да плаща членски внос.

Чест е да си пират и да се бориш против монополите, против глупавите авторски права (не против всички) и против това да се нарушават правата ти в Интернет.

Какво точно прави една пиратска партия?

Стани пират – включи се.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

17 мнения за “Пиратска партия в България – вече реалност”

 1. Бого, на мен не ми отговори. Нямате програма още? Нямате икономическа ориентация? Нямате хора, които да разбират от икономика? Или просто не искаш да споделиш?

  1. @Иво: Пиратската партия не се занимава с икономика. Aко имаш конкретни въпроси – пиши във форума на piratskapartia.bg

 2. Накратко, пиратската партия е за:
  а) по-високи данъци и преразпределението на доходите чрез бюджета.
  б) по-ниски данъци и оставяне в по-голяма степен пазарните механизми да регулират доходите.

  Преразпределението на БВП от бюджета (като процент) е основният показател (но не и единствения) за типа икономическа политика, която дадена партия изповядва. Колкото е по-висок обикновено толкова по-социална е политиката, колкото е по-нисък обикновено толкова по-насърчителна е в посока хората сами да извоюват доходите си.

  Та въпроса ми е, ПП към коя от двете концепции клони?
  Не очаквам партия, която все още не съществува да има готова икономическа програма, но все пак трябва да има поне концептуална визия за развитието на икономиката.

 3. (Извинявай за двойния пост, но пропуснах да отбележа това)
  Бого, радвам се, че си съгласен с мен, но още по-добре би било наистина да промените декларацията. Освен формата, това „deklaraciika..doc“ навява доста несериозно усещане.

 4. @joe: Защото, надявам се, идеята не е да си играем на партия или да се правим на кой-по-тарикат. Защото, описаното в секцията „Принципи и идеи“ са реални и съществени проблеми на обществото ни, което се опитва да прехвърли морално остарели концепции от материалното в цифровото пространство.

  Това не е персонална нападка, но ако цялостният подход ще е с такова отношение, то това начинание е обречено още от самото си начало.

  Проблемите, на които пиратската партия иска да обърне внимание, са съществени и ще придобиват все по-голямо значение и единственият начин да се направи нещо смислено по въпроса е да се подходи смислено.

 5. Що бе, баш .doc e най-подходящият формат за ПИРАТСКА партия : )). Даже може и docx или psd. С автор на документа VACE или RELOADED ;)

 6. Привет, Бого!

  Бих се записал като учредител и бих подкрепял идеите на подобна организация съвсем убедено, само че първото нещо, което трябваше да направя за целта бе да попълня декларация в .doc формат.
  Едва ли има нужда точно на теб да обяснявам защо това не е добре. Когато обаче това е в сайта на пиратска партия не е само не добре, но е и вече е парадоксално.

 7. Здрасти Бого :) ,
  Идеята наистина е добра. Както ти казах сега ще пиша магистърска работа посветена на новите средства за комуникация и участието на гражданското общество в демократичните процеси или т.нар. дигитална демокрация като се опитам да направя едно сравнвние между България иГермания. А по този повод исках и да те питам дали у нас въобще са уредени авторските права на пишещите в блогове, социалните мрежи или във Postcats?
  В германия сега текат големи дебати за нарушенята на авторските права и заради сккандала на Лайпцигския панаир на книгата, където една 18 годишма писателка ,номинирана за голямата награда беше обвинена от“старите вълци“ за плагиатство. /виж в http://www.denew.blog.bg съм писал малко по въпроса със скандала.
  В германия на последните парламентарни избори пиратската партия имаше 2% от гласовете ок 1 милион гласоподаватели на национално ниво и в момента членовете и са според последни данни с които разполагам около 9000 .

  1. Здрасти,
   Има си закон за авторското право и всичко написано в блога и където и да е другаде е защитено по този закон. Няма нужда от други специални закони за целта.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.