Какво празнуваме на 3-март?

Да, да знам, че днес е 2-ри юни и далеч не е трети март, но се сетих за едно рекламно пано поставено до щаба на ВМРО във Варна, на което се дава карта на санстефанска България, като цялата територия е покрита с нашия си трикольор.

Версия 1:
Според тях :“ на 3-ти март отбелязваме точно националния си идеал – въплътен в очертанията на Санстефанска България“ и пак според тях, вероятно това изобщо не са териториални претенции върху нашите съседки, а приятен момент от историята, който ни дава някаква (фалшива – това си е от мен) сигурност за величие.

Версия 2:
Лично за мен трети март е лишен от смисъл и дух празник, макар, че тогава сме били освободени от едно робство, за да попадне на друг господар и т.н до наши дни.

Какво мислите за това вие?

14 мнения за “Какво празнуваме на 3-март?

 • Reply vmro.bg 04.06.2010 at 10:47

  @Богомил

  3 март отбелязва подписването на договора от Сан Стефано и картата представя границите на България според Санстефанския договор от 1878 г.. Това е историческа карта – като всяка друга карта от учебниците по история. Никой италианец не би протестирал срещу карта от учебник по история, в която Италия е част от Римската империя примерно. Или срещу портретите на светите братя Кирил и Методий на 24 май или лика на Христос на Възкресение, макар че и те са част от миналото. Както и Санстефанска България. Припомнянето на миналото е част от живота на една нация. Както и припомнянето на случките от нашето детство за едно семейство. Сплотяват ни :) Или просто ни замислят за това, което се е случвало преди нас :)

  Поздрави.
  vmro.bg

 • Reply Ivan Ivanov 03.06.2010 at 13:19

  @Богомил
  Ами щото „в началото бе словото“….първо пишем, обсъждаме открито и после действаме – не обратното.
  Даже понякога първо мислим :)

  Ти що не правиш така напоследък :) ?

 • Reply Ivan Ivanov 03.06.2010 at 12:58

  @Богомил
  Ами защо си се нагърбил с толкова много обществени задачи бе човек ?
  Айде остави някои от тях и на другите граждани, даже да не сме от службите или номенклатурата, дай си малко почивка :)
  Толкова ли не ни вярваш, та мислиш, че няма да може друг да свърши „работата“ както трябва, че и по добре ?
  Хем ще имаш повече време за личният си живот :)
  А да не забравяме и частта където ще можеш да ни критикуваш безпощадно. Какво повече ти трябва ?

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 03.06.2010 at 13:04

   @Ivan – щото другите , вместо да сврършат нещо – ходят и си губят времето в писане на коментари в блоговете :)

 • Reply vmro.bg 03.06.2010 at 12:33

  Уважаеми г-н Шопов,

  С интерес прочетохме написаното от Вас за 3 март. Позицията на ВМРО по този повод е, че не бива да се степенуват празниците. Членовете на ВМРО имат различни мнения за това кой трябва да бъде „пръв сред равни” от българските празници. И понеже това е блог, ще си позволим да бъдем докрай откровени. Например, зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов, който е от Варна, обикновено се „застъпва” за 3 март. Той стои и зад първоначалната идея за тези рекламни пана. Другият зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки наскоро пък в нашумяло телевизионно шоу изтъкна традиционното подценяване на 24 май в българския празничен календар (Ето и връзка към видео от предаването: http://vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=332%3A2010-05-25-11-12-02&catid=1%3Alatestnews). Както виждате става дума за различни лични позиции, мотивирани по различен начин :) Но едно е сигурно, никой във ВМРО не иска да степенува празниците.
  И още нещо е сигурно. Всички във ВМРО сме убедени, че 24 май примерно не може да бъде свеждан единствено до празник на заетите в сферите образование, култура и наука. Защото това е най-вече ден на духовност, а следователно – на самобитност, идентичност, ако щете, единственост.

  Поздрави.
  vmro.bg

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 03.06.2010 at 12:58

   @vmro.bg – Благодаря. А как ще коментирате картата на санстефанска България, покрита с националния трикольор, на която си личи, че тези части са на други държави?

 • Reply Ivan Ivanov 03.06.2010 at 11:39

  Съвсем не става дума за някакво обичайно забавяне за преглед, за което явно си мислиш.
  Как да тълкувам „неодобряването“ със седмици на коментари из сайтове, в които ти одобряваш ?
  Кога ще бъдат одобрени ?
  Когато вече не са актуални ли ?
  (politics.bogomil.info, opengovernment.bg ….)
  А поста ми в „гласовете на хората“ в blog.bogomil.info – какво има за неодобрение в него ? Нали ти беше поканил читателите си да пишат ??!!

  Къде точно ми е грешката, освен че съм се занимавал да пиша ?

  Та за грешките си, ще се поуча веднага, когато ми бъде посочено какви са и в какво се състоят точно. Тогава бих предложил възможност за съответстващо удовлетворение на засегнатите.

  За момента като грешка виждам само флейм оформлението на моите постове, но след като само той се оказва ефективен….съгласен съм си понеса последствията за него. Аз съм лошият.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 03.06.2010 at 12:00

   @Ivan – просто нямам време

 • Reply Ivan Ivanov 03.06.2010 at 10:23

  Може някои от ВМРО да таят нездрави амбиции, но вашите коментари 1-4 и самия блог пост демонстрират от своя страна едни други комплекси, които също са нездрави. Комплексът на ограниченото мислене.
  Само приятните моменти ли трябва да честваме ?
  Това си е значима част от историята ни и да се помни, не означава, че имаме териториални претенции, нито претенции за величие.
  Означава, че помним, имаме и трябва да имаме едно наум, обеца на ухото ако щете.
  Аз възприемам това, което се е случило тогава като съвкупност от правилни действия и грешки, която трябва да се помни възможно най-точно и да се взима в предвид при взимането на решения занапред.
  Казва се „да се учиш и от грешките си“.

  Нещо, което домакинът на този блог често забравя според мен.
  Хайде да видим дали и този коментар ще бъде „измодериран“, както последните ми неудобни, но уместни коментари из стопанисваните от него блогове и гост поста по адрес на пиратите.Не че ми е приятно, но не ги забравям тези работи. Това е.

  Много ви здраве!

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 03.06.2010 at 10:49

   @Ivan – коментарите се задържат за преглед, но никога не се „измодерирват“. Айде сега поучи се ти от грешките си и бъди внимателен.

 • Reply Гонзо 02.06.2010 at 16:55

  Версията на ВМРО е адски комплексарска, но за мен все пак празникът не е лишен от смисъл. В края на краищата тогава сме получили правото сами да избираме на кой султан да се покланяме (или да не се, само ако искаме). Не е точно чистата и свята република на Левски, но това си е от нас.

 • Reply Роман Рачков 02.06.2010 at 16:00

  То с 3 март нещата са като в Twin pigs и совите. Към датата на събитието сме ползвали юлиански календар и едва след като минаваме към грегорианския 3 март става 3 март :)

 • Reply юлий 02.06.2010 at 13:43

  Мисля, че си прав, но темата е изтъркана. Това, което споделяш не го знаят 2-3 болни историци, които като се напиват се мислят за хъшове, а тук попаднах случайно покрай една добра услуга която си туитнал uptimerobot . Така чееее повече яки услуги отколкото постове за стари комплекси.

 • Reply Иван Веселинов 02.06.2010 at 11:55

  За мен трети март е повод да празнувам, защото … е моя рожден ден. Наистина не ги разбирам тези претенции. Вместо да мислим за бъдещето, мислим за миналото…

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.