Червен : трева, кебапчета и кинти – не ходете!

Ако сте решили, заблудени от табелите на английски и румънски, намиращи се по пътя Бяла – Русе да идете да видите нещото наречено „средновековен град Червен“, помислете отново.

Бях чувал, че е чудесно място, добро за разходка и за гледане на старини. но всъщност се оказа, място за печелене на пари. Първо те посреща миризма на кебапчета и ма кенеф от намиращите се наблизо постройки.

След това виждаш няколко красиво подредени кътчета за игра и въжен мост над реката, пързалки и люлки за децата.

Бързо ти минава кефа, като ти кажат че дори и хамака да погледнеш – трябва да налееш пари. Да не говорим за чудесно изглеждащите маси с барбекю, за което си плащаш на час, отделно за въглищата.

Ей, нали говоря за крепост – насочваш се натам – каса няма никъде. Тарифа – уат аре ю талкин абоут, ма?

В момента в който тръгнеш по стълбите те настига бягащо чиче и размахва билети, като се опитва да върне всички качили се по стълбите без билет.

4 лева – ей така за нищото. Нищо, защото от неподдържаната крепост не се вижда почти нищо.

Червен сега мяза на тоалетните под наем дето ги вземат циганите – вземат пари и хвърлят по една кофа вода, за да отмие лай*ата.

Тук и това не бяха оправили – останките едва се виждаха от тревата, която беше пораснала от многото дъждове. Добре, че имаше няколко по-високи крепостни стени, да видиш какво е имало. Набутвация отвсякъде е!

Ако търсите място да платите много пари за мизерна храна, покрай чудесна природа – Червен е за вас, иначе просто отминете като видите табелата.

Жалко за красивото място!

Кликнете на снимката, за целия албум, в който се опитах да намеря и красивите страни на всичко това:

Домати виреят в крепостта :)

8 мнения за “Червен : трева, кебапчета и кинти – не ходете!

 • Reply Teo 22.08.2011 at 10:28

  За новите бизнесмени, „грижещи“ се за посрещането още от паркинга ще остана без коментар. Концесии, концесионери… държавна политика по туризъм, без коментар (както и очевидно, без правила и контрол).

  За обекта – относно поддръжката и да го наречем силното затревяване. Задайте си въпроса – от кого зависи? Дали от този дето търчи с билетите в жегата, за голямата заплата на „държавна служба“ (от около 300 лв.) или от неговите шефове, които определят и неговата заплата, и цената от 4 лв., и средствата за поддръжка, които тотално липсват в последните около 2 години, защото очевидно приходите отиват по други „приоритети“.

  Проблемът зависи от преките шефове, в лицето на директор на исторически музей, общинари и т.н., които по принцип седят на сянка, а не изложени на недоволствата на посетителите. При това не разбирайте, че възразявам срещу основателното недоволство. Затревяването е подобаващо за сезона и за липсата на поддръжка. Възразявам срещу това да не се търси същността на проблема, а тя не е в този, който те гони за 4лв. вход или другия, който те омирисва на скара-бира срещу съответната сума.

 • Reply Огнян Младенов 20.08.2011 at 12:47

  Кога са успели да го осерат така ? Последно ходих преди година и почти нищо не се беше променило от ученическите времена, когато го посещавах по-честичко.

 • Reply Касчийски 16.08.2011 at 23:31

  Аз пък останах с доста по-различно впечатление преди две години, когато минах от там. Заведения и такива разни неща, които описваш не видях. Вярно на входа първоначално не се видя човек, но пък 4-те лева си заслужаваха, защото горе беше изчистено и доста приятно и интересно. Информационни табели не липсваха, а и като цяло обектът беше поддържан. Или нещата са се променили изненадващо бързо, или ти си бил с твърде големи очаквания и критичен поглед.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 17.08.2011 at 10:21

   Сега е селяния, тотална. А и сигурно си ходил когато е било суша и тревата не е поникнала.

 • Reply vorbis 16.08.2011 at 9:19

  И аз бях посетил Червен преди няколко години. Бях останал с едно такова тягостно чувство. Очевидно не съм бил само аз. Жалко наистина!

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 16.08.2011 at 9:26

   Дори не знам, кой го стопанисва. Наистина ми прилича на дадено под аренда

 • Reply Марто 15.08.2011 at 23:48

  В района съвсем близо се намират и Ивановски скални църкви, които си заслужават доста повече да бъдат посетени – хората, които работят там са изключително топли и добре приемащи посетителите!

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 16.08.2011 at 9:24

   Зависи, Марто, зависи. Аз не мисля, че 5 лева струва да влезеш в т.нар църква.
   (4 човека *5=20)
   Виж панорамната тераса е интересна гледка. Ще пиша и за там скоро :)

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.