Подадох сигнал в КЗД, пък!

Току що подадох сигнал в Комисията за защита от дискриминация (входящ номер: Вх.№ 44-00-3002/16.08.2011) по повод ето такива реклами и най-вече практики със основанието, че:

„Грешно се наслагва и в децата и в обществото, че майката е по-важен родител от бащата и ще детето има нужда само от нея.“

Рекламата

Освен визуалната концепция, в видео и аудио варианта детски гласове повтарят жално „Мамо, къде си“ и „Мамо, кога ще си дойдеш“ и т.н в този дух. Това дори не е първата такава, има много, ако се заслушате в подобни кампании за набиране на средства за деца.

Табелите
В повечето магазини има каси за „Майки с деца“ или в автобуса има места за „Майки с деца“ или има отстъпки за „Майки с деца“, ама не и за „Родители (настойници) с деца“

Надявам се комисията да излезе с адекватно решение :)

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

Публикувано от

Богомил "Бого" Шопов

Емигрант. Пират. Революционер. А, още интересни факти има тук

14 мнения за “Подадох сигнал в КЗД, пък!”

 1. Аз също се чудя дали да не заведа жалба срещу 8 месечният ми син, който винаги като му изникне проблем вика майка си. Преди 1 седмица обаче бях на детски рожден ден. Там едно от децата изпадна в затруднение и също започна да вика майка си. Тя обаче се беше отдала на сладки приказки и се опита да изпрати бащата, но бащата невъзмутимо отговори: вика теб, не е извикал мен, и продължи да си пие бирата. Както се вижда от примера, дискриминацията може да се превърне в предимство. Тогава ако жена ти иска да се отърве от теб и детето за извесно време и ви изпрати до магазина, ти отказваш, защото касите са само за майки с деца, а не за бащи с деца, пък ти няма как хем да държиш детето на ръце, хем да носиш напазаруваното, пък и трябва портмонето с парите да държиш. С алеите се процедира по същия начин – за майки с деца. Бащата да си почива или да се разхожда сам по другите алеи.

 2. Темата е интересна и мисля, че Богомил има право! Надписите са дискриминиращи и определено трябва да пише „Родители с деца“. Сигурно пише „майки“ по подразбиране, защото обикновено те си гледат децата през първата година, но това бавно започва да се променя..

  1. В чужбина алеите за разходки са означени с равен брой знаци
   „женски силует с дете“ и мъжки с дете, която тук е абсурд например

 3. Бих адмирирала подобен сигнал срещу тихата алея във Варна и други подобни примери. Точно срещу кампанията на SOS детски селища обаче, сигналът е неуместен. Концепцията на тези селища се гради именно върху подкрепата за професионални майки, които обгрижват деца без родители. Именно майки, а не професиионални бащи. И когато пишеш „Грешно се наслагва и в децата и в обществото, че майката е по-важен родител от бащата и ще детето има нужда само от нея“ това звучи доста безчувствено. При тези деца въобще не може да става дума за въпроса кой родител е по-важен… Те нямат нито един.

  Между другото, какво предлагаш, комисията да глоби селищата ли?

  Що се отнася до коментара на Пастра, че феминистките жив ще те изядат, коментиралият изглежда няма понятие за разбиранията на феминизма. Целта на феминизма не е да отстоява идеята, че някой пол е по-важен или по-маловажен от друг, а именно да настоява за това, че и двата пола са еднакво важни (казано съвсем опростенческо). Подобен тип кауза, каквато се защитава в писмото, вероятно би била посрещната доста радушно от феминистите, тъй като те защищават равноправието (а не равенството) между половете.

  1. Този който е направил рекламата може да бъде глобен да, защото се асоциира семейство само с майка, ако се заслушаш добре в рекламата.

   Двамата родители са важни, не само единия.
   Да не мислиш, че е по-добре да имаш само един?

 4. Друг пример – на тихата алея в морската градина на Варна пише – „Тиха алея за майки с деца“… и аз съм родител, и аз се дразня много на подобно натякване. Браво!

   1. Съгласен съм. Но не съм съгласен, че подаването на жалби за глупости е удоволствие ;)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.