Епизод 2 – Измъкването или спирането на мълчанието на …

Мисля да разделя този си пост на две части:

Даитс

Тази сутрин се наложи да дойда малко по рано в офиса и докато се предвижвах насам видях един камион на ДИТЦ и много ми напомни за ДАИЦ (ДАИТС). Само че едните правят бoклуци, другите ги извозват – има логика в имената ;)

Епизод 2
Миналата седмица в столичен ежедневник се появи интервю с Н.Василев, в който той споделя следното:

Никога не сме давали инструкции на министерства или общини какъв софтуер да използват. Ако желаят, могат да преминат към други продукти и тогава ще намалее нуждата от „Майкрософт“ лицензи и ще сключваме по-малко договори. Това казва министърът на държавната администрация и административна реформа Николай Василев в интервю за в. 24 часа.

“Аз лично нямам нищо против”, казва министърът, попитан защо администрацията не мине на продукти с отворен код. „Само че в момента имаме фактическа ситуация, когато вече ползваме този софтуер (бел.ред. – на Microsoft). А на всички, които стратегически правилно предлагат да използваме отворен софтуер, ще кажа, че сигурно са прави”, добавя Василев.

Kaкво означават тези думи за мене. След години премятане на топката и подчинение на сляпа държавна политика, управляващата власт, реши да смени тактиката и да си „върже гащите“.

Сега казва – Добре, нека да видим какво ще стане, ние не сме против въвеждането, който иска нека да си въведе. В държавната администрация и институции, това няма да промени нищо, докато няма документ и ясна политика за това.

Това изказване е крачка НАЗАД, понеже сега дори желанието на хората, които са били там и са имали идея за мигриране, ще бъде подтиснато поради точно тази „свобода“.

Може би обяснявам малко неясно, но ето примерна ситуация:

Човекът А, има желание да си сложи линукс или друга ОС, на която е свикнал да работи. 4 години от както той е там, се мучи по един или друг начин да го направи, за да може да бъде ефективен и работата освен задължение да е и удоволствие и с кеф да си взема 200 лева заплата на първо число.

Човекът А опитва няколко пъти, но хората от които зависи това не се интересуват от проблемите му. Няма писменно нареждане, но малко преди това са пристигнали „новите кремвирши“ и всички им се радват. Човекът А, опитва отново след няколо месеца и пак удря на камък. Сам той не може да вземе решение, защото според дебелите книги всички информационни ресурси се управляват от определени хора.

Идва светъл ден и министъра казва горните си думи и в човечеца идва надежда, ама за последно.

Когато няма държавна политика по въпроса, нещата няма да се променят никога. Хубавото, е че поне пред журналистите Н.В. споделя някакви различни възгледи, но те са с различна цел, а не с тази която всички ние бихме искали.

На фона на това, не трябва да правим грешката да се оставим да бъдем заслепени от тези думи, а да продължим да работим все повече и то в правилната посока, за да не повтаряме грешките на другите и да дадем на Човека А нов шанс.

Политика
Не говоря за мръсната дума, а за друго ;) Днес агенциите разпостраниха, че в Берген се отказват от идеята да използват линукс дистрибуция за десктоп системи, защото има много несъвършенства и отлагат този момент за по-късни, като сега ще се съсредоточат към предоставянето на е-услуги базирани на линукс решения.

Ето тази грешка не трябва да повтаряме. Трябва да впрегнем сили в разработката на качествен заместник на всички необходими неща за определени сектори, така, че те да работят добре и да помогнат за лесната миграция. Защо в Испания успяха? Защото регионалното правителство направи това, за което пиша тук. Отпусна малка сума пари за разработката на точно такава платформа, която беше нужна за тях и след това си спестиха милиони от лицензи за познатите ни „програмни продукти“ и ОС.

Грешките и успехите на другите, могат да ни бъдат полезни, стига да забравим различията си и да се обеденим към общата цел. Някой умен човек беше казал, че обществото не се интересува от спорове, а от резултати. Това трябва да имаме и ние, нали?

2 мнения за “Епизод 2 – Измъкването или спирането на мълчанието на …

  • Reply K. 07.09.2006 at 10:08

    Това е измъкване от страна на министъра и чака да видим какво ще направите вие, а ако нищо не стане ще каже, ами аз казах, че нямам нищо напротив а те не направиха нищо…

  • Reply Петко 07.09.2006 at 8:42

    Това RSS е голяма работа. Тъкмо си написал това и аз вече го чета и коментирам ;)
    Прав си, ако не се лъжа в Естрамадура инвестицията беше към 100 хил евро. Не е малка сума, но като се има в предвид, че за години напред няма да се налага да се плащат лицензионни такси и други такива, а ще се заделя малък бюджет само за поддръжка и обновяване, сметката излиза много добре.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.