Bipper.bg – Мама, тате и баба шпиони с участието на Vivacom и Сирма Груп

Преди време бях изпял в twitter, за новата услуга на Vivacom и Сирма, наречена bipper. Tя в общи линии ви предлага да използвате мобилния телефон на детето си, за да го следите къде се намира.

Ей, тук тълпа майки (и баби) вече виждат решение на проблемите си само за х лева на месец. Заглавието нарочно съм го оставил така, защото наистина тези две „иновативни“ компании предлагат една „революционна“ услуга, която работи в името на „сигурността“ на децата.

Сега сигурно ще скочите, че услугата е полезна. Може би?

Я да видим сега?

1. Питахте ли детето си дали иска да бъде следено като плъх с каишка на врата? Или това се прави в името на „сигурността“ му и то няма никакво отношение към това?
2. Дали мобилния телефон, на който работи проследяващата услуга няма да е под чина, а детето ви да пие бира в парка. (Скоро се очаква от тези или други технологични гиганти да слагат чиповете за проследяване директно в тялото, уха !)
3. Дали пък престъпниците ще вземат да вземат и мобилните телефон, когато извършват престъпление спрямо детето ви?
4. Кой обработва данните и къде се съхраняват? Имате ли доверие в „тази честота“, както се казва?

Сивите клетки къде са?
Помислете и преценете. Аз не бих ПРИЧИНИЛ на детето си това?

Помислихте ли? А сега си помислете за тогата, когато и вие сте били дете – дали искате да се отнасят така с вас в името на „сигурността ти“.

Сигурен съм, че ще има родители, които ще скочат от радост, че могат да имат такава услуга и да си играят на шпиони с децата си, защото не искат да възпитат децата си, да познават опасностите и как да действат и ще се „чувстват спокойни“, че всичко е в техни ръце.

Да, ама не, защото това е фалшива сигурност, която цели да се продаде на родителите за доста пари.

Помислете, преценете и ГОВОРЕТЕ с ДЕТЕТО СИ, преди да го превърнете в лабораторна мишка. Със сигурност, вие като родител сте отговорен за него, но това не значи, че може да му причинявате всякакви гадости с тази нагласа.

Какво мислите вие?
В радост ще чуя мнението ви по въпроса във формата по-долу. А ако искате да ме следите, кликнете тук.


31 мнения за “Bipper.bg – Мама, тате и баба шпиони с участието на Vivacom и Сирма Груп

 • Reply Valentin 30.07.2011 at 11:39

  Защо в Европа услугата Bipper e през GPS/точност до метри/?
  -местоположението през „клетките“ е до километри /извън населени места/
  Защо няма безплатна услуга за инвалиди и други като Bipper-BSAFE?

 • Reply Bloodymirova 25.11.2010 at 14:47

  Latitude (също наричан „електронен нашийник“) се поддържа от доста повече телефони, не само андроид: http://www.google.com/support/mobile/bin/answer.py?hl=en&answer=136640

  Не знам обаче дали бих искала да сложа такова нещо на детето си, прекалено е freaky. Ако е по взаимно съгласие, следете си се колкото си искате :)

 • Reply Алекс 21.11.2010 at 12:36

  прочетете тази книга: http://bit.ly/cutm3M

 • Reply Стефан 17.11.2010 at 16:57

  Прекалено много шум за нищо. Тази така наречена „иновативна“ програма се предлага напълно безплатно и то от доста време – http://androidcommunity.com/google-latitude-location-sharing-app-hitting-android-20090204/

  Е има една подробност, че трябва съответния хардуер. Но на който му е чак толкова важно да знае къде е детето му, да му купи един Андройд телефон. Така хем ще може спокойно да го следи, хем детето ще е щастливо с новия телефон ;)

 • Reply Веселин М 11.11.2010 at 12:09

  Съгласен съм с доводите на Бого – това не е начина да опазиш детето ти да не кривне от правия път. Това е просто комерсиален продукт за печелене на пари.
  Децата са крайно изобретателни и ако искат да се скрият – ще се скрият – технологиите няма да ги спрат. Плюс куп други съвсем реални проблеми, които можете да си създадете – като примерно детето ви да търпи подигравки в училище, че е „на верижка“ от другите „свободни“ деца.

  • Reply Калин 11.11.2010 at 14:32

   Виж, по принципния въпрос съм съгласен, но не ме кефи негативизма, който влагаш в „комерсиален продукт“.

   Комерсиални продукти са също автомобилите, жилищата, компютрите и всичко, което ползваме. Точно комерсът (пазарната икономика) създава най-много иновации, а да не говорим за работни места. Не виждам нищо лошо нещо да е комерсиален продукт. Това не е най-добрият начин да се развива обществото, но е доказано най-добрият открит до сега. Всичко друго са утопии.

 • Reply Господин Гюров 11.11.2010 at 12:04

  Подобна услуга нарушава правото на личен живот на детето, а плюс това няма как да се ограничи нейната употреба само спрямо деца. Както има законова забрана хората да бъдат записвани и филмирани без тяхно знание и съгласие, така трябва да се въведе и законово ограничение за употребата на подобни услуги. Не може всеки да започне да прави каквото му скимне с другите, само защото техническият прогрес го позволявал!

 • Reply Atanaschev 11.11.2010 at 10:18

  Tazi opciia niama da proraboti.Tova sa hvarleni pari na viatara. Az ne bih izpolzval takava „yslyga“-imam doverie v deteto si i to v men. Ne mislia,che tova shte go predpazi ot otvlichane.

  • Reply Калин 11.11.2010 at 14:54

   Наистина това е ключовото – отношенията и доверието между деца и родители. Когато това важно условие не е изпълнено, никакви технически решения не помагат.

 • Reply Пламен 11.11.2010 at 10:05

  Невероятно е колко хора ще бъдат сериозно заблудени от рекламните съобщения на Виваком и интересната тема за човешките права или по-точно правата на родителите да знаели къде са децата им! Било в интерес на децата ни … родителите имали право, като техни настойници да знаели къде са те …. Дрън-дрън! Аз имам две деца и не бих разчитал на когото и да е да каже къде са децата ми. И гарантирам, че няма да се удостоя с това право, нито ще „наградя“ децата си с такава „високотехнологична услуга“. Защо ли? Ами нека да видим!
  Когато аз бях на годините на децата ми, такива услуги нямаше! Нямаше мобилни телефони и компютърни игри, нямаше с часове гледане на промиващи мозъчетата филмчета и други гадости! За сметка на това родителите ми си говореха с нас, четяха ни приказки, възпитаваха ни и си играеха с нас. Четяхме книги и си играехме на улицата с другите деца.
  Предполагам доста хора ще „наскачат“ върху мен сега. Ами добре! Но аз просто използвам свободата си на изказ на мнение! Лично аз предпочитам да се заничавам с децата си, отколкото да им запуша устите с поредната доза тъпа анимация или да им дам някой лев да идат до близката Интернет зала, докато гледам поредния тъп турски сериал по телевизията или да седна в някоя кръчма с приятели и да следя къда са децата ми по любезно предоставения от домакините безплатен WiFi Интернет. Красота!!! НЕ! БЛАГОДАРЯ! АЗ ЩЕ ЧЕТА ПРИКАЗКИ НА ДЕЦАТА СИ!!! Който иска да се звери в екранът и да търси детето си там! Моите деца са с мен – на разходки и да играем заедно ….

 • Reply Майка.. 11.11.2010 at 9:17

  Никога не бих причинила това на децата си. Знам какво е да се чувстваш постоянно преследван и дебнат. Знам, че колкото повече те диебнат, толкова по- добре се научаваш да се прикриваш. Не искам децата ми да ме лъжат. Предпочитам да бъда приятел с тях. А на всички които смятат да използват тази услуга : Поставете се на мястото на преследваните и решете дали искате да причините това на близките си!

 • Reply Биско 10.11.2010 at 15:21

  Интересно ми е от техническа гледна точка дали пък няма да се намери „вратичка“ и да може да си зяпаш къде са чуждите деца/мъже/жени/баби/дядовци? :)
  Все пак знаем колко успешно се справят Сирма с уеб проектите си .. :)

 • Reply Бойко 10.11.2010 at 14:48

  Защо се излагате бе? Това е услуга ДОБРОВОЛНА. Който иска ползва, който не иска не ползва.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 10.11.2010 at 14:51

   Доброволна за кого, за децата ли? Мислиш ли?

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 10.11.2010 at 14:55

   г-н Премиер?

   • Reply Бойко 10.11.2010 at 21:43

    Децата (тези под 18 год.) са НЕпълнолетни и имат ограничени права и настойници, които носят отговорност за тях. Извинявайте, но отговорността върви и с право да знаете къде са във всеки момент. Като станат на 18 год. сами да си решават. Освен това е демокрация. Всеки си решава сам, но трябва да има възможност да се възползва от услугата, така че БРАВО НА ВИВАКОМ!!!

    • Reply Богомил "Бого" Шопов 10.11.2010 at 21:46

     Смешен си

    • Reply Valentin 30.07.2011 at 11:49

     Прав си Бойко!
     Освен това в страната ни има прекалено много болни хора/инвалиди,
     под запрещение и други/за които близките са загрижени.
     Лошото е че винаги се правят с комерсиални цели.

   • Reply Ивана 10.11.2010 at 21:51

    Този който уважава детето си няма да използва тази услуга. Аз съм майка на третокласник, разбира се, че искам да знам къде е, но не е това начина. И не си прав, че има група хора, които са с ограничени права, няма такова нещо, просто ние, родителите носим отговорност за тях, а отговорността НЕ върви с това да следиш детето си по този начин.

    Всички сме израстнали без това нали? Този господин (Бойко) сигурно работи за някоя от фирмите и пробутва продука си. Не те ли е срам бе !

  • Reply Gheni 11.11.2010 at 9:41

   Да… доборволна… но колко мислещи-немислещи потребители захапват „гениалните“ идеийки…, а после се обяснява, че всеки уж бил мислещ. Дайте шанс на по-трудно мислещите да видят различна гледна точка и отново да по-мислят

   • Reply Бойко 11.11.2010 at 10:10

    Вижте г-жо Ивана, ако искате ползвайте услугата ако ли не – не е задължителна за Вас. Аз също не приемам цигарите, не пуша, не обичам децата ми да пушат и мразя да ми мирише на дим, НО цигари се продават и над 60% от българите си купуват. Вие щом ще търсите други методи Ви препоръчвам шамани и врачки. Технологиите са напреднали и се опитват да направят живота ни по-лесен. Не те ли е срам да се противопоставяш на прогреса?

    • Reply Богомил "Бого" Шопов 11.11.2010 at 11:39

     @Бойко – Срам я е сигурно, затова не го ползва. Еййй, какви хора, а :)

  • Reply Господин Гюров 11.11.2010 at 11:47

   Бойко, със същата логика можете да оправдаете всяко родителско посегателство спрямо детето – например четенето на имейлите и скайп хистърито му, на дневника/лексикона му и т.н. И на всичкото отгоре смятате, че това е допустимо, тъй като има демокрация??? Гледай ти, как я разбирали демокрацията някои хора!

   Със същата услуга ревнив съпруг би могъл да започне да следи жена си. Подарява й ново телефонче, със съответната екстра вътре, за която тя не знае, и готово. Демокрация, видите ли. Нямам думи!

   • Reply Бойко 11.11.2010 at 12:41

    Гюров, вие казвате ли на непълнолетните си деца къде да ходят и кога да се прибират вечер? Вие сте деспот и терорист!

   • Reply Господин Гюров 11.11.2010 at 17:45

    Бойко, смятам, че всеки нормален човек без пяна на устата може да разбере разликата между това, което написах, и изискването децата да се прибират навреме. И не, не казвам на децата си къде да ходят. В конкретен случай мога да им забраня да отидат на конкретно място (в много, много рядък случай). Но дори в този случай няма да тръгна да ги следя.

   • Reply Богомил "Бого" Шопов 11.11.2010 at 17:50

    A ти Бойко си идиот :)

 • Reply Пламен Хараламбиев 10.11.2010 at 11:51

  Аз мисля, че донякъде подобен вид услуга нарушава чисто човешките права. Вероятно ще се намери някой, който да каже, че децата под 16 години не могат да носят самостоятелна отговорност за действията си и като малолетни, това дава правото на родителите да вземат решения в интерес на тяхното добро. Това е така, но е факт, че по този начин биха се нарушили правата и личната свобода на индивида. В заключение: никога не бих ползвал тази услуга!

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 10.11.2010 at 11:59

   Много родители, обаче вместо да поемат отговорността, поради една или друга причина, ще „вържат каишката“, която детето ще и намери цаката мнооого бързо.

   Сигурен съм, че може да се напише анти-приложение много бързо или да се намери друг начин за това.

 • Reply пейо 10.11.2010 at 11:45

  Защо тази карта да може да се ползва само за детето ти? Нима не можеш да я дадеш на съпруга/приятелка/служител? Целта на услугата е да се продава повече от нея, а хората нека си намират приложения каквито искат.

  И в тази връзка – бекграунда ти е в цветовата гама на рекламите на beeper. Случайност, а?

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 10.11.2010 at 11:51

   Разкри ме, от Vivacom ме наеха да направя тази реклама. Ама си мълчи, само ти и аз знаем.

  • Reply Мира 12.11.2010 at 18:08

   Картата може и да я дадеш на гаджето си, само че от виваком пращат регулярни съпбщения на номера, че това е бипър карта и местоположението се проследява….

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.