Защо си мислим, че сме най-най (толерантност)

След хилядите прояви на глупава политическа игра от всички в парламента, май е време да споделя и аз какво мисля за това какво е това да си толерантен и какво уникално имаме в България.

Мога да твърдя, че познавам почти всички прослойки на нашето общество, защото:

1. Българин да се наричам, първа радост е за мене (всъщност не е, но все пак се водя българче)
2. Учил съм турски, гръцки и румънски, който върви и с познаването много добре на културата, особенностите и начина на живот на повечето балкански народи, което ми е помагало доста.
3. Живял съм близо 2 години в част от Габрово, населена с роми.
4. Имам много познати арменци и евреи.

Не съм експерт, просто съм човек и затова искам да споделя следните свои наблюдения.

Ромите
Нито един уважаващ се циганин, не иска да му се вика ром или да му се говори за (как беше думата бате) -“ интеграция“ в обществото. По-скоро българина ще се научи да живее като циганин, отколкото да стане обратното – най-добре ЕС да даде малко пари, че това да стане по-бързо.
Циганите ме скъсваха от бой, като бях малък, само защото бях българче, и аз като имах начин им го връщах, ни ми беше кеф, когато трябва да разчиташ на някой циганин, да знаеш, че ще можеш да го направиш.

Със сигурност има много цигани и цигани, който имат много, но в общи линии, те не мислят, че са част от някаква държавна рамка, измислена от някой си, а за едно по-глобално население, което живее, където има пари – точно както повечето, който сега тичат в чужбина за повече пари – и аз ще го направя, щото тука живеем зле.

Турците
Турците около Кърджали и в региона близо до Турция не живеят в България – те пребивават в една автономна територия, която по стечение пак на онези дето слагали границите се е озовала в България. Има хора, които дори не знаят български език, прото защото там се говори само на някакъв диалект на турския език и често се ходи до „истинската“ Турция за почти всичко.

Малки и не чак толкова хаотично разположени общности има в цялата страна. Факт е, че и там се говори само на турски. В магазин в Исперих, трябва да викаш „екмек“ вместо хляб, щото ще си останеш гладен. В крайна сметка, уважават хората, които говорят турски добре, защото повечето не могат да го правят.


Доминиращата нация

Във всяка „нормална“ страна – определена от странното понятие ‘граница’, заради което са измрели повече хора отколкото за каквото и друга да е, има домонираща нация и в нея има хора, който определят, че в тази измислена линия, наречена граница, трябва да има хора само от тази нация, и всички други са я „за сапун“, я за нещо друго и това е голям проблем. Според мен границите, ако въобще трябва да го има, трябва да са на основата на културата и езика, който говорим – в по-голямата част от балканите граници не ни трябват, защото сме толкова еднакви (макар и толкова различни), че ми е смешно когато трябва да минавам паспортен контрол, а митничаря или полицая на 20 метра след границата, ме чакат да им дам пари.

Толерантност е да намериш начин да живееш с другите хора, като уважаваш различнията им и не се опитваш да ги променяш на основата на нещо наречено граница, защото тя съществува само в картите, в икономическите долкади и в главата на тези, които си търсят основание да направят някаква глупост, вместо да се занимават с другата голяма „заблуда“ – да живеем, да работим, да строим живота нов. Гордо знаме ни е Бойко, пръв учител ЦеЦеЦе.

Погледнете с малко ирония и се замислете, какво всъщност сме българите и що много хора и нас ни мразят и не ни искат никъде (не не е заради „циганите“)

5 мнения за “Защо си мислим, че сме най-най (толерантност)

 • Reply Black Wolf 07.06.2011 at 17:10

  Бого, ОК, толерантността е нещо важно. Лично аз нямам нищо против всеки да си говори на какъвто иска език, да си издава вестници, книги на него, да има предавания по радиото и телевизията.

  Но когато влезеш в един магазин, намиращ се все пак в България, е редно да можеш да си купиш хляб на български.

 • Reply Димитър В. Панайотов 07.06.2011 at 12:24

  Аз съм напълно съгласен с теб. Има обаче един проблем. Съществуват хора, които смятат, че останалият свят съществува само за да им служи (като македонските биячи по барчетата, според които България е провинция на Македония, но въпреки това си пращат децата да учат там).

  Така че границите съществуват в днешно време основно за да предотвратяват етнически асимилации, с каквито за съжаление историята на тази мизерна планета може да се похвали в огромни бройки.

  А че е жалко как една насилствено присвоена територия впоследствие бива подлагана на етническа асимилация и натиск вътре в 21-вия век, си е безспорен факт. Чувал съм и аз, че и до ден днешен в райнона на Кърджали си има напрежение – е, само съм чувал, може и да не е вярно.

 • Reply Владо 07.06.2011 at 11:27

  Хасане, аз като недоразбрал да питам, какво точно казва за българите на Ботев и Левски?

  Обичайно хората имат право на собствено мнение и свободното му изказване… Сапунът май не фигурираше в хартата за правата на човека.

  @Бого, като цяло стремежът да променяме другите е малко сбъркан… Имаше една много яка метафора за отношенията между хората – все едно сме от 2-те страни на затворен прозорец. Всеки може да мие лайната от мухите само от неговата страна.

 • Reply plamenshopov 07.06.2011 at 11:10

  „не пречи на мен за да не преча аз на теб“! :))))

 • Reply Хасан 07.06.2011 at 10:56

  Теб да направят на сапун, мяймуно таква, дето говориш така за истинските българи на Ботев и Левски

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.