Защо си мислим, че сме най-най (толерантност)

След хилядите прояви на глупава политическа игра от всички в парламента, май е време да споделя и аз какво мисля за това какво е това да си толерантен и какво уникално имаме в България.

Мога да твърдя, че познавам почти всички прослойки на нашето общество, защото:

1. Българин да се наричам, първа радост е за мене (всъщност не е, но все пак се водя българче)
2. Учил съм турски, гръцки и румънски, който върви и с познаването много добре на културата, особенностите и начина на живот на повечето балкански народи, което ми е помагало доста.
3. Живял съм близо 2 години в част от Габрово, населена с роми.
4. Имам много познати арменци и евреи.

Не съм експерт, просто съм човек и затова искам да споделя следните свои наблюдения.

Ромите
Нито един уважаващ се циганин, не иска да му се вика ром или да му се говори за (как беше думата бате) -“ интеграция“ в обществото. По-скоро българина ще се научи да живее като циганин, отколкото да стане обратното – най-добре ЕС да даде малко пари, че това да стане по-бързо.
Циганите ме скъсваха от бой, като бях малък, само защото бях българче, и аз като имах начин им го връщах, ни ми беше кеф, когато трябва да разчиташ на някой циганин, да знаеш, че ще можеш да го направиш.

Със сигурност има много цигани и цигани, който имат много, но в общи линии, те не мислят, че са част от някаква държавна рамка, измислена от някой си, а за едно по-глобално население, което живее, където има пари – точно както повечето, който сега тичат в чужбина за повече пари – и аз ще го направя, щото тука живеем зле.

Турците
Турците около Кърджали и в региона близо до Турция не живеят в България – те пребивават в една автономна територия, която по стечение пак на онези дето слагали границите се е озовала в България. Има хора, които дори не знаят български език, прото защото там се говори само на някакъв диалект на турския език и често се ходи до „истинската“ Турция за почти всичко.

Малки и не чак толкова хаотично разположени общности има в цялата страна. Факт е, че и там се говори само на турски. В магазин в Исперих, трябва да викаш „екмек“ вместо хляб, щото ще си останеш гладен. В крайна сметка, уважават хората, които говорят турски добре, защото повечето не могат да го правят.


Доминиращата нация

Във всяка „нормална“ страна – определена от странното понятие ‘граница’, заради което са измрели повече хора отколкото за каквото и друга да е, има домонираща нация и в нея има хора, който определят, че в тази измислена линия, наречена граница, трябва да има хора само от тази нация, и всички други са я „за сапун“, я за нещо друго и това е голям проблем. Според мен границите, ако въобще трябва да го има, трябва да са на основата на културата и езика, който говорим – в по-голямата част от балканите граници не ни трябват, защото сме толкова еднакви (макар и толкова различни), че ми е смешно когато трябва да минавам паспортен контрол, а митничаря или полицая на 20 метра след границата, ме чакат да им дам пари.

Толерантност е да намериш начин да живееш с другите хора, като уважаваш различнията им и не се опитваш да ги променяш на основата на нещо наречено граница, защото тя съществува само в картите, в икономическите долкади и в главата на тези, които си търсят основание да направят някаква глупост, вместо да се занимават с другата голяма „заблуда“ – да живеем, да работим, да строим живота нов. Гордо знаме ни е Бойко, пръв учител ЦеЦеЦе.

Погледнете с малко ирония и се замислете, какво всъщност сме българите и що много хора и нас ни мразят и не ни искат никъде (не не е заради „циганите“)

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

Публикувано от

Богомил "Бого" Шопов

Емигрант. Пират. Революционер. А, още интересни факти има тук

5 мнения за “Защо си мислим, че сме най-най (толерантност)”

 1. Бого, ОК, толерантността е нещо важно. Лично аз нямам нищо против всеки да си говори на какъвто иска език, да си издава вестници, книги на него, да има предавания по радиото и телевизията.

  Но когато влезеш в един магазин, намиращ се все пак в България, е редно да можеш да си купиш хляб на български.

 2. Аз съм напълно съгласен с теб. Има обаче един проблем. Съществуват хора, които смятат, че останалият свят съществува само за да им служи (като македонските биячи по барчетата, според които България е провинция на Македония, но въпреки това си пращат децата да учат там).

  Така че границите съществуват в днешно време основно за да предотвратяват етнически асимилации, с каквито за съжаление историята на тази мизерна планета може да се похвали в огромни бройки.

  А че е жалко как една насилствено присвоена територия впоследствие бива подлагана на етническа асимилация и натиск вътре в 21-вия век, си е безспорен факт. Чувал съм и аз, че и до ден днешен в райнона на Кърджали си има напрежение – е, само съм чувал, може и да не е вярно.

 3. Хасане, аз като недоразбрал да питам, какво точно казва за българите на Ботев и Левски?

  Обичайно хората имат право на собствено мнение и свободното му изказване… Сапунът май не фигурираше в хартата за правата на човека.

  @Бого, като цяло стремежът да променяме другите е малко сбъркан… Имаше една много яка метафора за отношенията между хората – все едно сме от 2-те страни на затворен прозорец. Всеки може да мие лайната от мухите само от неговата страна.

 4. Теб да направят на сапун, мяймуно таква, дето говориш така за истинските българи на Ботев и Левски

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.