Шистовият гъз да го духа

Много, много зелени хора са „разочаровани“ от това, че ПП „Зелените“ влязоха в т.нар Реформаторски блог, заедно с партии като ДСБ, която напира за шистов гъз и ДБГ, която пък е за развитие на ядрената бомба за мирни цели.

Да
Разбирам ги – хора, който цял живот са се борили за екологични каузи, пропити с мисленето на човек от НПО не биха могли да реагират по друг начин.

И аз
Аз също реагирах така преди години, когато човек, който много уважавах, направи (според мен) грешно решение с гласуване на един проекто-закон, но трябва да се отдалечим малко от каузата и да погледнем голяма картинка.

Ама
Няма как да се бориш за банана, ако още си в клетката, затворен като маймуна.

Компримис?
Политиката и в частност зелената политика (в България) минава през нещо наречено по-висша цел – това, заради което хора с огромни различия седнаха на една маса (и то не да пият ракия) и решиха – ние искаме смяна на модела.

Файт
За да можеш да се бориш за идеята си – било за екологична или друга кауза, то ти трябва да имаш СВОБОДАТА да го правиш.

Корупция
Докато тук управлява олигархията, корупцията и хората с парите, ще постигаш частични победи и то победи, който някой ти позволява да постигнеш.

Как
Сега е времето да се обединиш с други, които мислят така и да постигнеш първата победа, после ще дойде времето да отстояващ своята кауза и да спориш и обеждаваш хората, с които си стоял рамо до рамо преди, че шистовия газ е… или ядрената енергетика е….

Страх
Ако си мислите, обаче, че „Зелените“ ще изменят на принципите си и ще легнат на някоя партия, само и само за да влязат в ПралаМЕНТА жестоко се лъжете, милички.

Политиката е мръсна игра, трябва да се оцапаш. Затова подкрепете хората, които искат промяната, а после, ако изменят на някой зелен принцип, хващайте дървото и бой.

Това е граждански контрол!

4 мнения за “Шистовият гъз да го духа

 • Reply Катя 09.07.2013 at 10:39

  Към Селин:
  Как точно смяташ да се бориш за каузите си, ако си извън Парламента? Кунева и другите ще влязат със или без Зелените…И ако Зелените са коалиционен пратньор вътре с тях ще имат реална мощ да се борят за каузите си. А ако са вън ще са наистина една НПО без реална сила да променят нещо.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 09.07.2013 at 10:54

   Тук вече може да се поспори. Теории много, възможности много, но Зелените едва ли биха се коалирали с партии, които имат принципни различния с тях. Лични мнение. Но си права, че Зелените в парламента биха по-добре от Зелените извън парламента, със собствена парламентарна група, разбира се :)

 • Reply Селин 09.07.2013 at 10:28

  Не съм съгласна, че ако не си вдъхновен от блока, си „пропит с мисленето на човек от НПО“. Зелените имаме сравнително малко избиратели, но всичките сме си ги спечелили именно с това, че сме „различна партия“ от останалите. Да, вероятно ако блокът прерасне в коалиция, ще спечелим нови избиратели, но ще загубим спечелените бавно и с постоянство досегашни. Въпросът е какво искаме – дали ни интересува какви са ни симпатизантите, или ако новите синьо-куневски са повече като число и с тях стигнем до парламента, сме ок, че сме загубили досегашните си, тези, които са с нас въпреки слабите резултати и вярвайки в чистотата на идеите ни.
  Склонна съм да приема тази формация, докато в нея се участва както гласува Националния съвет на Зелените: само за предизвикване на предсрочни избори и за промени в Изборния кодекс.
  Не съм склонна да приема тази формация, ако се превърне в изборна коалиция, каквото някои партии в нея (не Зелените) се опитват да прокарат.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.