Шистовият гъз да го духа

Много, много зелени хора са „разочаровани“ от това, че ПП „Зелените“ влязоха в т.нар Реформаторски блог, заедно с партии като ДСБ, която напира за шистов гъз и ДБГ, която пък е за развитие на ядрената бомба за мирни цели.

Да
Разбирам ги – хора, който цял живот са се борили за екологични каузи, пропити с мисленето на човек от НПО не биха могли да реагират по друг начин.

И аз
Аз също реагирах така преди години, когато човек, който много уважавах, направи (според мен) грешно решение с гласуване на един проекто-закон, но трябва да се отдалечим малко от каузата и да погледнем голяма картинка.

Ама
Няма как да се бориш за банана, ако още си в клетката, затворен като маймуна.

Компримис?
Политиката и в частност зелената политика (в България) минава през нещо наречено по-висша цел – това, заради което хора с огромни различия седнаха на една маса (и то не да пият ракия) и решиха – ние искаме смяна на модела.

Файт
За да можеш да се бориш за идеята си – било за екологична или друга кауза, то ти трябва да имаш СВОБОДАТА да го правиш.

Корупция
Докато тук управлява олигархията, корупцията и хората с парите, ще постигаш частични победи и то победи, който някой ти позволява да постигнеш.

Как
Сега е времето да се обединиш с други, които мислят така и да постигнеш първата победа, после ще дойде времето да отстояващ своята кауза и да спориш и обеждаваш хората, с които си стоял рамо до рамо преди, че шистовия газ е… или ядрената енергетика е….

Страх
Ако си мислите, обаче, че „Зелените“ ще изменят на принципите си и ще легнат на някоя партия, само и само за да влязат в ПралаМЕНТА жестоко се лъжете, милички.

Политиката е мръсна игра, трябва да се оцапаш. Затова подкрепете хората, които искат промяната, а после, ако изменят на някой зелен принцип, хващайте дървото и бой.

Това е граждански контрол!

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

Публикувано от

Богомил "Бого" Шопов

Емигрант. Пират. Революционер. А, още интересни факти има тук

4 мнения за “Шистовият гъз да го духа”

  1. Към Селин:
    Как точно смяташ да се бориш за каузите си, ако си извън Парламента? Кунева и другите ще влязат със или без Зелените…И ако Зелените са коалиционен пратньор вътре с тях ще имат реална мощ да се борят за каузите си. А ако са вън ще са наистина една НПО без реална сила да променят нещо.

    1. Тук вече може да се поспори. Теории много, възможности много, но Зелените едва ли биха се коалирали с партии, които имат принципни различния с тях. Лични мнение. Но си права, че Зелените в парламента биха по-добре от Зелените извън парламента, със собствена парламентарна група, разбира се :)

  2. Не съм съгласна, че ако не си вдъхновен от блока, си „пропит с мисленето на човек от НПО“. Зелените имаме сравнително малко избиратели, но всичките сме си ги спечелили именно с това, че сме „различна партия“ от останалите. Да, вероятно ако блокът прерасне в коалиция, ще спечелим нови избиратели, но ще загубим спечелените бавно и с постоянство досегашни. Въпросът е какво искаме – дали ни интересува какви са ни симпатизантите, или ако новите синьо-куневски са повече като число и с тях стигнем до парламента, сме ок, че сме загубили досегашните си, тези, които са с нас въпреки слабите резултати и вярвайки в чистотата на идеите ни.
    Склонна съм да приема тази формация, докато в нея се участва както гласува Националния съвет на Зелените: само за предизвикване на предсрочни избори и за промени в Изборния кодекс.
    Не съм склонна да приема тази формация, ако се превърне в изборна коалиция, каквото някои партии в нея (не Зелените) се опитват да прокарат.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.