Какво става в Чехия?

Днес (17.06) се очаква премиерът Петр Нечас да подаде оставка пред президента Милош Земан. Как се стигна до тук?

Според чешката алтернатива на НСБОП, операцията е била в провеждана през последните няколко месеца, според доста анализатори, още от началото на влизането на текущото правителство на власт, преди ~3 години.

Source: Independent.co.uk

Арестувани са осем човека, сред които и т.нар „реален министър председател“ на Чехия – Яна Нагьова – заемаща длъжността – началник кабинет. (нека не се бърка със актрисата изиграла Арабела, която има същото име :))

Източник: Хъфингтон Поуст

Обвиненията са две – злоупотреба с европейски средства и незаконно използване на държавния апарат за частни цели.

А сега?

ОТ тук натакък президентът-пияница има властта да назначи министър-председател, който да събере около себе си необходимото мнозинство за да се изкара още една година до изборите през 2014.

Очаква се, текущата коалиция да се опита да състави ново правителство, това ще се забави и малко от факта, че Петр Нечас си подава оставката и като председател на партията си. Разговорите за създаване на ново правителство започнаха още преди няколко дни, без да бъде оповестен публично факта, че премиерът ще си подаде оставката.

Дясното управление на страната може да се запази още за година, ако коалицията, която беше създадена след изборите през 2010 стигне до разумен компромис.

Друг вариант е, ако като президента се провали два пъти в даването на мандат (тоест не се състави правителство), депутатите да предложат свой собствен избор за премиер (което е безмислено като процедура).

Трети вариант е съставянето на служебно правителство от Президента.

Какво ще стане – ще си проличи скоро.

Лошата новина, е обаче че левите партии в Чехия, включотелно и „Комунистическата партия на Чехия“ набират огромна сила в градовете извън Прага, благодарение на факта, че „управляващите са корумпирани, а ние сме цветенца“ и се очаква да имат победа на следващите избори, което би било лошо за страната.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.