Протести и в Прага. #оставка

Както и в много други градове, така и в Прага се проведе поредния протест против правителството на Бойко Борисов и против мафията по принцип. Този протест беше част от по-голям протест на българите зад граница, който се проведе в над 20 места от целия свят.

Ако сте тук случайно и не знаете какви са исканията на протеста или кратката му история от началото до сега можете да се осведомите тук.

wikipedia

Заедно

Аз ходя на протести и ги организирам вече над 10 години. Нямам търпимост към глупостта, корупцията и шуробаджанащината.

За първи път обаче на протест виждам хора с различни политически убеждения и разбирания по сложната проблематика на живота да са заедно, без големи конфликти на едно място и да имат общи искания.

Може би, ще си кажете, че това е нормално и че се случва навсякъде, но всъщност не е така. Изисква се компромис и воля да се достигне до такова ниво на човешко взаимоотношение. Да откриеш желание да намериш общ „враг“, като решиш да не задълбаваш в различията си.

Нека ви дам пример – когато чуя антиваксър да говори, как Ковид-19 е една голяма измама, със сигурност ще вляза в темата, за да му обясня и моята гледна точка. Този път не го направих, макар, че имаше такива изказвания.

Може би, трябва да благодарим на Бойко Борисов, че така успя да ни обедини, че да забравим различията си и водени от много силното желание за промяна да застанем един до друг с искането за по-добра България.

Какво не ми хареса?

Въпреки, че повечето от исканията са ми по сърце, има няколко тенденции, които са породени от гняв. Искрен или не, това не мога да коментирам.

Всички корупмирани в Белене

Ако сте забравили какво е Белене, моля, припомнете си. Не искам да се връща народния съд, нито да се принизявам до хората изпращали някого в Белене. Ако това са исканията – с какво сме по-добри от тях? Ние сме добрите, нека не го забравяме.

Начините за противодействие на корупцията са прозрачност, контрол и начин на мислене, който вече го има и само трябва да се разшири, а не лагери на смърттта.

Връщане на смъртното наказание

Много хора си позволяват да искат връщане на смъртното наказание. Дали това се случва от безсилието на съдебната система за ефективни присъди и недоверието към същата? Може би.

Сигурно има ред причнини, но ако се водим от сентенцията „Няма човек, няма проблем“, с какво сме по-добри от тях? Ние сме добрите, нека не го забравяме.

Снимки

Ето и малко снимки от протеста в Прага.

Цигарки

Нещото, което Силвия забеляза, е че повечето пушачи след протеста си изхвърлиха фасовете на земята, без да помислят, че и това е нещото против, което протестираме. Не можеш да бъдеш безотговорен и да искаш промяна. Промяната идва от вътре и е колективен спорт. Уважението към другите, към природата и към другите около теб е ключов елемент за това да растем заедно като общество.

Благодарности

Знам колко е трудно да организираш протест. Много уважавам усилията на организаторите и им благодаря искренно за усилията и времето.

Как да помогнете?

Включете се в следващия протест. Можете да си намерите 1001 причини да не участвате, но ви съветвам да си намерите една да участвате, както ние направихме.

Ако искате да направите нещо за българите в чужбина, можете да видите моя проект „Политики за българите в чужбина“ (нов линк) и да споделите какво мислите за това.

Включете с в летния летературен конкурс с награден фонд от 200 лева.

P.S Българска работа

След като публикувах мнението си в групата на организаторите на чешкия протест, бях изключен от нея, поради причини, които не мога да прочета, защото вече не съм член.

Не мисля, че този материал е критичен или негативен, но изисква определен интелект да бъде разбран.

6 мнения за “Протести и в Прага. #оставка

 • Reply Литературен конкурс #оставка. – Богомил Шопов – Бого 07.08.2020 at 10:23

  […] е ясно, че вече в Прага не може да се протестира нормално и се чудех се как да помогна на протеста от разстояние. […]

 • Reply Иванка Каракушева 06.08.2020 at 13:56

  Щом са те изгонили не са с нищо по-добри от тези срещу които протестираме. Може да се протестира и без да се ходи на протести.

 • Reply Иван Димитров - горд българин от Бърно 05.08.2020 at 9:28

  Аз бях на единия от протестите и повече не дойдох именно заради това, че има всякакви картинки там, искат смъртно наказание, говориха за кемтрейлс, против ваксините и всички викаха мутри вън, а повечето изглеждаха точно като мутри.

  Това не е представителна извадка на българското общество в Чехия, а е някаква група, която действа под диригентсата палка на някаква дама, дето си мисли че е Райна Княгина – вижте записите за повече информация – снима сама себе си и някакви откаченяци, дето нарушават закона, като карат циганите да се бунтуват и говорят глупости, щото няма какво друго да кажат, а другите викат за фон.

  А къде бяха всички тези „българи“ през 2018, когато протестирахме пред посолството в Прага за Пирин?

 • Reply Ружа 05.08.2020 at 9:22

  Всички медии, които споменавате имат аудиторията на моята класна стая. Никой не чу в България за протестите, освен репортажа, който споменах. Трябва повече да се постараем като общество, за да се види какво се прави.

  Велчева, да не сме роднини? Аз съм от Севлиево?

 • Reply Ружа Велчева 04.08.2020 at 10:16

  Никъде не видях тези протести да са отразени. Малко дадоха по БТв и това беше. Трябва по-серизона реакция.

  • Reply Велчева 04.08.2020 at 17:13

   Протестите в Прага са отразени от БСТВ, ТВ+, Дарик, ТВ7/8, ТВ1, Медиапул, бТВ, BulgariaиBulgaria ON AIR, мн.мн.др. от първия до четвърти протест на 2 август.
   Поздрави,
   Велчева

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.