Вие шофьор ли сте? А знаете ли, че …

1. При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.

2. Водачите на завиващите пътни превозни средства са длъжни да пропуснат пешеходците.

3 .Когато преминаването на пешеходците през пешеходна пътека се регулира с пътен светофар или от регулировчик, водачът на пътно превозно средство е длъжен:

– след подаване на сигнал, който му разрешава преминаването – да пропусне пешеходците, които все още се намират на пешеходната пътека;
– да не навлиза на пешеходна пътека, ако не е убеден, че няма да бъде принуден да спре и да остане на пешеходната пътека след подаване на сигнал, който забранява преминаването.

4. Когато пешеходец, стоящ на банкета или тротоара, сигнализира с ръка за намерението си да премине по пешеходната пътека, водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен, без да създава опасност за движението, да спре, за да пропусне пешеходеца.

5. Когато на платното за движение има вода, кал или дребни камъни, водачът на пътно превозно средство е длъжен да преминава с такава скорост, че да не причини изцапване или нараняване на пешеходците.

Научете ги.

7 мнения за “Вие шофьор ли сте? А знаете ли, че …

 • Reply sitemap 04.11.2007 at 23:37

  Всички знаят тези правила. Проблема е, че никой не ги спазва – и никой не следи дали се спазват.
  Добавям още една точка:

  Шофьорите са длъжни да намалят скоростта, когато преминават през локва в близост до пешеходец или спирка.

  Надявам се този сайт да ви е полезен за опресняване на знанията и за научаване на актуални промени:

  http://www.shofior.com

  Поздрави

 • Reply Вики 04.11.2007 at 22:44

  Прави сте за това с пешеходците и велосипедистите, но и пешеходците злоупотребяват. От една страна е много тъпо да гледаш как пешеходец стои на пешеходна пътека и се оглежда, чакайки да минат колите, които не го пускат да мине, но от друга страна, пешеходците при СУ да речем са ужасни! Ако тръгнеш да им даваш предимство, ще блокираш цяла София! Когато мине една групичка- ок, но след нея притичва в последния момент някакъв мераклия, а в по-лошия случай дори не притичва, а си ходи спокойно, защото знае, че е на зебра.
  Да не говорим пък за мангалите и наглите бабички, старци и хора на средна възраст, които пресичат на червено, като тези на Лъвов мост например. Страшно мноро МРАЗЯ такива! Защо трябва човек да пресече на червено, при положение, че след 2 секунди ще светне зеленото?!
  Ами тези, които ежедневно пресичат Цариградско?! Винаги ме дразнят и дори да преминават далеч от мен, когато мина покрай тях, винаги ми иде да сляза и да им счупя главата! Съжалявам, ако звучи грубо, но шофьорите наистина са изнервени покрай ужасните задръствания напоследък, а пешеходците често не са толко ощетени.
  Но пък едно от нещата, за които много се дразня, е фактът, че като светне зелено за колите, е зелео и за пешеходците.В повечето случаи няма какво да се направи, но е кофти. Може би има поне още няколко места, на които биха могли да се направят подлези. А относно подлезите-най-ужасното пък е когато има подлез, като на Окръжна болница например, но някой малоумник реши да пресича отгоре! Без да се сеща, че после някой ще живее цял живот, мразейки се и изпитвайки вина, която няколко пъти вече ме е стряскала насън. Заради някакви малоумници!
  Онзи ден пък някви тъпи патици се опитваха да пресекат платната на кръговото на 4-ти км. в най-натоварения час! И не знам за какво им беше, но пресякоха! След малко се вътнаха и циклиха половин час, за да успееят да се върнат на тротоара. Нямапе да ми е жал, ако ги бяха сгазили, съжалявам! Но щеше да ми е жал за човечеца, който ще трябва да носи отговорност пред себе си и своята съвест.
  Разбира се, макар да съм шофьор, аз все още съм и пешеходец понякога. Не мога да ходя с колата на всеки 2 метра :> И като шофьор, и като пешеходец обаче съм забелязала тъпите селски гъзари(под „селски“ се има предвид психологическо състояние, а не георафски произход), които мислят, че като свирят с гумите, показвайки насред задръстването колко яка им е колата, са мноу яки.Или пък когато караш с 90 и някъв застанал и напъва да те изпревари! WTF?! Че чак надува клаксона! И на следващия светофар пак съм до него. Каква е ползата. Или пък пичовете с големи джипове, които се чувстват толкова „тежки“, че обожават да демонстрират доминиращото си поведение, сякаш по-малките коли не се движат. Но не- те трябва да минат по няколко пъти през всяко платно, за да са сигурни, че всички са ги видели и са казали“Ехаааааааа,къв джииииииииииип“:/
  Така че и двете групи-пешеходци и шофьори – са говеда в по-голямата си част. Мога да го кажа с чиса съвест.

 • Reply Bogomil 31.10.2007 at 16:02

  Аз лично всеки ден си пресичам на една пешеходна пътека (зависи какъв ми е маршрута) без значение кои колко е засилен, Просто не спирам, а си минавам. Решил съм да взема и други мерки за ответ на шофьорската нахалност на някой иднивиди. Хубавото, е че все повече шофьори спират на пешеходните пътеки за да минат пешеходците.

  Нещо много интересно ми се случи в Дания, когато бях там за известно време. Стоя си аз на една бензиностанция, но много близо до една пешеходна пътека и си блея. Стоях си там близо 3-4 минути, докато видя, че над 10 коли стоят и ме чакат да пресека, защото съм близо до пътеката (не, нямаше светофар).

 • Reply Стан 31.10.2007 at 15:55

  dzver, хубаво е да си оптимист наистина, но бидейки доста активен велосипедист (за градско говорим) и претърпявайки 10-ина инцидента в рамките на последните 6 месеца, човек започва да се замисля. Преди 6 месеца нещата бяха доста по-добре, движението беше по-нормално. Въпреки че с всеки изминал ден съм все по-внимателен и по-внимателен, винаги се намира някой, който да ти отнеме предимството, да не те пропусне при завой в дясно, да реши, че 10 см. е достатъчно разстояние между велосипед и автомобил за да се разминат и т.н. Случаи мога да разказвам много. Ако няма контрол, няма да има подобрение.

 • Reply Bogomil 31.10.2007 at 13:55

  @dzver: Кое гадаене?

 • Reply dzver 31.10.2007 at 13:53

  Това с гадаенето на бъдещето не ми допада. Иначе в тези тъмни дни не би било зле, ако пешеходците се съобразяват и обличат и поне по 1 дреха с нещо светло по нея…

 • Reply Стан 31.10.2007 at 13:46

  Тези неща шофьорите много добре ги знаят. Проблема е, че рядко биват санкционирани и те си продължават така. Същото важи и за пешеходците и за велосипедистите. На полицията, разбира се и е все тая. Важното е да имат топли банички и боза. Точно днес шяха да бе блъснат с велосипеда, на 3 метра от полицейска кола. Още се чудя какво всъщност се опитваше да направи шофьора. Полицая просто се усмихна, и с това се прикючи проблема. Честно казано, се съмнявам нещата да се променят в близките години.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.