Защо искам да стана Евродепутат

След като вчера обявих, че искам да се кандидатирам за член на Европарламента, получих много похвали и малко критики. Аз реално осъзнавам колко много работа има по тази кандидатура и още повече колко много разходи има по една такава кампания.

Защо тръгнах ли?
Знам, че много хора не мислят, че имам дори минималния шанс да преборя политическата машина и да се явя като независим. Няма да крия, че имам десни убеждения, но няма и да крия, че много от истинските професионалисти, които познавам симпатизират на доста други политически партии. Човек и да иска не може да остане независим, ако иска да работи по нещата в които вярва, най-малко си зависим от собствените си убеждения, а всеки си има такива.

Аз искам да работя с професионалисти, за да спрем технологичните подигравки и ограничения на свободата, които скоро ще ни връхлетят. Аз искам да спра некомпетентността на високите етажи, а единствения начин за това е в Брюксел, защото там се вземат решенията, които трябва да се прилагат тук, на място.

Какво искам да постигна ли?

– Аз искам да живея и говоря свободно;
Не искам да бъда ограничаван да споделям мнението си. Аз съм блогър и това ме прави част от обществото, което е непримиримо към поръчковите материали и към ограничаването на словото. Ние трябва да сме коректива да има свободни мнения в мрежата и в медиите.

– Аз искам да не ме ограничават технологично;

Аз не искам някой да ми забрани какви технологии да използвам с цел да предодврати евентуални престъпления. Нека да забраним тогава пътищата за да не стават катастрофи. P2P технологията е полезна и не е престъпление.

– Aз не искам да бъда подслушван и целия мой цифров живот да бъде достояние на службите за сигурност;
Скоро ще се приеме директивата според която, мобилните оператори ще записват всички разговори на всички в Българиа и ще ги съхраняват в продължение на години. Освен разговора, ще бъде записвано и местоположението на говорещите и може да се проследи тяхното движение.
Аз не искам това да се случи, а мястото това да се промени е в Брюксел.

– Aз не искам моята държава да е бедна;
Аз не искам да даваме милиони за софтуер под наем, когато всички гладуват. Има алтернатива, която е по-добра.

– Аз искам да използвам достъпни за всички софтуер, хардуер и стандарти;
Искам всички институции, които финансираме с данъците си и би трябвало да работат за нас да са прозрачни, да работят добре и да обслужват гражданите и бизнеса и политиците със световно признати технологии. Искам ние да сме собственици на собствените си данни, а не както е досега те да стоят затворени.

– Аз искам чиста и свободна природа;
Свободата е и Природа. Искам да запазя природата. Макар да ходя по протести и да викам против тези, които я унищожават, трябва да се вземат реални действия, а тези действия започват в Брюксел.

– Аз искам да чуя какво ние всички желаем и да работя това да се случи;
А вие какво искате да се промени?

Заповядайте от понеделник на http://bogoMEP.eu и кажете какво искате да се промени.

9 мнения за “Защо искам да стана Евродепутат

 • Reply Реален 31.10.2007 at 20:33

  Бого, нямая реален шанс да влезеш като независим. За справка прочети:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8_%D0%B7%D0%B0_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7_2007_(%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F)

  Според мен единственият шанс е да си кандидат на ГЕРБ, където пък да влезеш чрез мощна подкрепа от Интернет общността в България. Сметни само няколко стотин блогъри + няколко стотин Интернет бизнесмени + техните най-близки хора = подписка от няколко хиляди души!

 • Reply Bogomil 31.10.2007 at 14:29

  @ zecho: водомер.еу :) :))))

 • Reply zecho 31.10.2007 at 14:26

  Все по-рядко чета толкова добри изказвания и желания. Бого, подкрепям с две ръце кампанията :)

  Между другото сайта, който правиш на кирилица се чете като водомер.еу :)

 • Reply Д.Василев 31.10.2007 at 14:25

  @voxy: Погледни отново с какво се занимават отделните Евроинституции и си помисли дали нямаш грешни очаквания относно това какви правомощия имат евродепутатите.

 • Reply voxy 31.10.2007 at 13:43

  Peter, критиката ще е много по-полезна на Бого от безсмислени хвалебствия, лично аз не смятам че всичко започва и свършва с технологиите, и доста заблуждаващо действат блоговете в които има няма 10 хиляди и толкова, а България не е само тези 10.000, един евродепутат представя всички.
  Тва душко много фамилиарно ми звучи :)), аз свободата си я имам и сега, това за което искам примерно един евродепутат е да се бори да България да не е отново над ЕС законодателството, както е случая с преносимостта на номерата, която МТел нарочно бави, а трябваше да е от началото на годината, да се разкарат безмитните магазини на Васил Божков и още подобни безобразия…

 • Reply Peter 31.10.2007 at 13:02

  Voxy, пак ли бе душко говориш глупости. Ако на тебе, не ти пука за свободата ти, това е твой проблем.

  Аз познавам лично Бого и знам, че е ‘стъпил на земята’ и че нещата за които се бори са реални и могат да се постигнат.

  Що се отнася до свободата на словото – всеки трябва да е загрижен.
  Що се отнася до смешния ти коментар за администратора, едва ли той има това в предвив. В ЕК се подготвят закони забраняващи използването на ТЕХНОЛОГИИ, които ще попречат на всички.

  Аз се радвам, обаче, че има е нещо положително в критиката ти, но съм сигурен, че Бого скоро ще има и Програма в която нещата в които вярва ще бъдат пренесени в реални рамки и ще видиш и твоето житие в тях

 • Reply Bogomil 31.10.2007 at 12:56

  @Voxy: Благодаря за мнението. Наистина, за някои от нещата трябва да се помисли повече, но задруги от тях не съм съгласен с теб, но ти благодаря.

 • Reply voxy 31.10.2007 at 12:55

  1. „Аз искам да живея и говоря свободно“
  и кой те ограничава? имаше една изцепка от която не е имало никакви последствия, освен много шум за нищо
  2. „Аз искам да не ме ограничават технологично;“
  Вероятно визираш случая с домашния арест на един администратор, на който му дадода да ползва само Windows, е извинявай, но този тип е под домашен арест, значи могат да му забранят изобщо да ползва компютър, защото има вероятност да извърши престъпление, те обаче могат да го следят само в Windows среда, трябва ли да се правят програми за всички съществуващи ОС? че да може да ползва квото си поиска?
  3. „Aз не искам да бъда подслушван и целия мой цифров живот да бъде достояние на службите за сигурност;“
  И какво толкова криеш? голямо чудо като те подслушват, нали не се мислиш за център на Вселената и че някой толкова много го дреме кво лафиш?
  4. „Aз не искам моята държава да е бедна;“
  Тук нищо не казваш, мислиш ли че някой иска? И тези милиони които дадохме явно не си разбрал, че бяха като компенсация и заради изключително високото ниво на пиратство в България, явно искаш да висим постоянно в срамни списъци
  …..

  От всичко написано се разбира че си един болен фен на „алтернативния“ свободен софтуер с екологични „наклонности“, да ти кажа доста наивно звучиш, всички искаме всичко да е мед и масло, струва ми се че си далече от реалността а аз искам хора здраво стъпили на Земята, не утопични идеалисти, за тях си има Мечо Пух

  от един избирател :)))

 • Reply MEP - Member of the European Parliament (Евродепутат) в Блог на Богомил "Бого" Шопов. 31.10.2007 at 11:20

  […] мнения: http://www.class.bg/view.php?id=3801 Защо искам да стана Евродепутат Добавете статията и към: Добавете този материал към […]

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.