Пак за моята идея за Евро-парламента

Преди няколко месеца споделих на блога си идеята, че искам да се кандидатирам за Евро-парламента на изборите догодина, получих много коментари – най-вече оф-лайн. Говорих с политолози, с приятели, с хора правили кампании с критици и с доста хора, които имат мисленето, че може нещо да се промени.

От днес стартира сайта посветен на тази кандидатура – bogoMEP.eu.

Mисля си , че е време за нови хора, които да имат смелостта да правят нещата, които мислят и които имат лице за хората, които представляват.

Мисля, че  съм човек, които може да се бори за националния интерес на страната си и е готов да го направи по честен и добър начин. Аз не съм точно политик, аз съм личност. Аз изразявам мнението си по начина по-който ми харесва. Да, аз псувам често, когато се налага, изразявам емоции, боря се за правата си и срещу глупоста, понякога и срещу собствената си.

Не съм оня лъскав продукт, който ще ви представи политическата партия или PR машина, но пък имате 1 година да решите дали да ме предложите за ваш представител в евро-парламента, където имаме нужда от хора, който да мислят за всеки от нас и да отстояват правата и интересите ни, а не да бъдат политически марионетки.

Трудна задача, но дали е невъзможна…

Какво значи правителство?

Правителството, дами и господа, трябва да бъде достъпно за всеки, било то гражданин, селянин, гей, идиот, не толкова идиот, ползващ windows, ползващ Linux, ползващ Mac, инвалид, пиянде, депутат, незрящ и каквото още се сетите.

Какво се случва с правителство или сектор от него, който работи със собственически софтуер:

1. Губи контрола върху решенията и данните

Когато използваш софтуер, който нито знаеш как работи (макар досега да не ти е правил проблеми), нито какво прави с твоите данни, поради простата причина, че правителството само го използва и дори не е собственик на софтуера. По този начин ти оставяш решенията и данните ти да бъдат собственост на някой друг. (Както знаете, МДААР плаща над 20 милиона долара само за НАЕМ на софтуера, но не получава собсвеноста върху него.)

2. Правителството подпомага монопола, вместо местната икономика.

Средствата дадени за собственически продукти, заминават директно за призводителя монополист. В случая с Майкрософт, парите заминават за САЩ и субсидират тяхната икономика. А кой ще помисли за нас, ако не собственото ни правителство? В случая, че се използва софтуер с отворен код или свободен софтуер ще се използват услугите на местни компании и всички вложени средства ще стимулират нашата икономика. Представете си 100 000 000 долара като инжекция в определен сектор на иконимиката. Чудесно нали? Ако се спрем на примерите в Румъния и Хърватска, то те са доказателство за тези мои думи.

3. Подчиняват всеки към горната зависимост

Когато правителството ти работи със собственически софтуер, те принуждава директно или индиректно да работиш и ти с такув софтуер. Първо ти го плащаш от джоба си /данъците си, от нивото на цените, от стойността на услугите/ и второ те принуждава да си купуваш такъв софтуер за да имаш достъп до място където всички би трявало да имат достъп безплатно и свободно.

Що за правителство е това, къде е конкуренцията, а къде е равнопоставеността на всички граждани, ей.

/Идеи развити от реч на Greeve за софтуера в правителствения сектор/

Дали наистина обичаш България, гражданино?

Logo
/Благодаря на Петър за логото/

Знаеш ли кое в твоя град е историческо наследство? Искаш ли да го покажеш и така да го запазиш?

Четейки кампанията на Komitata, ми хрумна, че много малко знаем за историческото си наследство, а още по-малко за това, че някой постоянно го руши за да може да построи хотел или кръчма или къща…

Снимайте тези стари сгради, руини, църкви и всичко което те кара да се гордееш, че страната ни има богата история и ги покажи на другите. Сподели с нас.

Сподели историята на България !

А, знаеш ли къде са били разрушени тези светини? Публикувай снимките и покажи какво е станало с тях, за назидание и за поука.

Сподели историята на разрушението !

Ти решаваш, вече имаш начин да направиш нещо, ти си на ход. Аз обичам България, а ти?

Ако сте член на FaceBook, можете да погледнете и това.

Дали наистина обичаш София, гражданино?

По време на последните избори се появи мотото „Аз обичам София“. За кандидата издигнал го, гласуваха 67602 човека и още много му симпатизираха без да отидат до урните по една или друга причина.

Ти, софиянецо, наистина ли обичаш София? Има ли значение кой си и какво правиш, ако позволиш столицата ти да загуби историческото си наследство?

Да, това се случва ден след ден, но ти едва ли забелязваш, загледан в новите МОЛ-ове или в кръчмите, където любовта към страната и града ти минава през стомаха.

Днес е ред на гранд-хотел „България“. Знаеш ли къде е? Знаеш ли какво се случва с него. А, знаеш ли къде е хотел „Арена ди Сердика“ и какво има под него, знаеш ли какво стана с къщата на завоя на ул. Раковска, знаеш ли къде е и какво става със историческото минало на София?

Едва ли, приятелю. Ако искаш да запазиш поне малко своето достойнство, като помогнеш в запазването на столицата си, която оцеля сама при бомбардировките, но сега ние, хората ще я довършим сами.

Включи се в кампанията за запазване на историческото наследство на София и наистина кажи „АЗ ОБИЧАМ СОФИЯ“ и го покажи с активната си гражданска позиция.

За да не се налага да казваме „Вечна памет на паметника“ изрази позицията си сега.

Защо искам да стана Евродепутат

След като вчера обявих, че искам да се кандидатирам за член на Европарламента, получих много похвали и малко критики. Аз реално осъзнавам колко много работа има по тази кандидатура и още повече колко много разходи има по една такава кампания.

Защо тръгнах ли?
Знам, че много хора не мислят, че имам дори минималния шанс да преборя политическата машина и да се явя като независим. Няма да крия, че имам десни убеждения, но няма и да крия, че много от истинските професионалисти, които познавам симпатизират на доста други политически партии. Човек и да иска не може да остане независим, ако иска да работи по нещата в които вярва, най-малко си зависим от собствените си убеждения, а всеки си има такива.

Аз искам да работя с професионалисти, за да спрем технологичните подигравки и ограничения на свободата, които скоро ще ни връхлетят. Аз искам да спра некомпетентността на високите етажи, а единствения начин за това е в Брюксел, защото там се вземат решенията, които трябва да се прилагат тук, на място.

Какво искам да постигна ли?

– Аз искам да живея и говоря свободно;
Не искам да бъда ограничаван да споделям мнението си. Аз съм блогър и това ме прави част от обществото, което е непримиримо към поръчковите материали и към ограничаването на словото. Ние трябва да сме коректива да има свободни мнения в мрежата и в медиите.

– Аз искам да не ме ограничават технологично;

Аз не искам някой да ми забрани какви технологии да използвам с цел да предодврати евентуални престъпления. Нека да забраним тогава пътищата за да не стават катастрофи. P2P технологията е полезна и не е престъпление.

– Aз не искам да бъда подслушван и целия мой цифров живот да бъде достояние на службите за сигурност;
Скоро ще се приеме директивата според която, мобилните оператори ще записват всички разговори на всички в Българиа и ще ги съхраняват в продължение на години. Освен разговора, ще бъде записвано и местоположението на говорещите и може да се проследи тяхното движение.
Аз не искам това да се случи, а мястото това да се промени е в Брюксел.

– Aз не искам моята държава да е бедна;
Аз не искам да даваме милиони за софтуер под наем, когато всички гладуват. Има алтернатива, която е по-добра.

– Аз искам да използвам достъпни за всички софтуер, хардуер и стандарти;
Искам всички институции, които финансираме с данъците си и би трябвало да работат за нас да са прозрачни, да работят добре и да обслужват гражданите и бизнеса и политиците със световно признати технологии. Искам ние да сме собственици на собствените си данни, а не както е досега те да стоят затворени.

– Аз искам чиста и свободна природа;
Свободата е и Природа. Искам да запазя природата. Макар да ходя по протести и да викам против тези, които я унищожават, трябва да се вземат реални действия, а тези действия започват в Брюксел.

– Аз искам да чуя какво ние всички желаем и да работя това да се случи;
А вие какво искате да се промени?

Заповядайте от понеделник на http://bogoMEP.eu и кажете какво искате да се промени.