Tема за размисъл: Престъпление ли е анонимното изказване

Как се отнасяте към обсъжданията да се криминализира анинимното изказване в Интернет? Ще ми е интересно да чуя мнението ви.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

6 мнения за “Tема за размисъл: Престъпление ли е анонимното изказване”

 1. Според мен не е престъпление, а е нормално нещо. Можеш да искаш да си водиш анонимен блог, и това е в правото ти (според моите морални гледни точки) да не знаят другите кой си. Какво лошо има в това да си анонимен ? Анонимността може да защити личния ти живот. И все пак „Анонимко?“ е казал това, което всеки може да каже по темата..

 2. Бого, според мен отговорът не е еднозначен.
  Когато става дума за лични сайтове, би трябвало собственикът им да прецени дали ще толерира анонимните изказвания или не. Лично мен, анонимните изказвания ме дразнят и просто не ги взимам под внимание. Но това е лично мое усещане, въпрос на нагласа към света и към общуването.
  Когато става дума за специализирани форуми – парапланеристки например – мнението ми е същото.
  Ако говорим за интернет извън тези два „вида“ – аз не ги чета и би трябвало да ми е все тая кой какво пише. Имам глава на раменете си и мога да преценя какво да чета, на кое да вярвам и т.н. Но не мисля, че това се отнася и за тийнеджърите, на които животът им е свързан с интернет и са във възраст, податлива на всякакви влияния.
  В тоя ред на мисли, разсъждавайки на глас, стигам до извода, че съм „за“, дотолкова, доколкото това изказване има „отрицателно“ съдържание – т.е. пострекава към престъпления, нарушава чужда свобода, съдържа клевета, уронва вечий авторитет, би навредило на нечие здраве и т.н. – мисля, че разбираш идеята ми. :)

 3. Бахахаха, това съм го пропуснал. Та, разкажи кой е пуснал тази голяма синя конска муха…

 4. Честно, темата не буди нищо повече от смях в мен.
  Какво значи анонимен?
  Какво значи не-анонимен?
  Има ли начин да се провери дали, ако си не-анонимен, всъщност си анонимен?
  В интернет, естествено, има много начини да се разбере кой компютър на кой говори и даже какво му казва. Но компютрите не са хора (все още). Както и телефоните не са хора (то и не всички хора са хора, ама айде, това е друга тема). Даже личния си телефон заемаме на някой от време на време, та какво остава за компютрите. Така де, всички в интернет са анонимни и същевременно никой не е анонимен (примерно ГДБОП намира всички). Единственият начин за не-анонимност е да имаш прикрепен компютър някъде по тялото си, който ако не функционира по точно определен начин, ще умреш, и с чиято помощ се извършва комуникацията… и пак, както всяка друга, и тази защита може да бъде преодоляна с достатъчно мозък и предварителни проучвания.

  Айде стига илюзии. Ако искаш, винаги можеш да докажеш, че не си бил ти. Съществуват много начини за изфабрикуване на доказателства.

 5. Разбира се, против съм. По-скоро клоня към мнението да му се дава тежест близо до нулата и да се изтрива при най-малко съмнение за спам. „Анонимни коментари се трият по преценка на авторите на този сайт“ нещо такова.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.