Tема за размисъл: Престъпление ли е анонимното изказване

Как се отнасяте към обсъжданията да се криминализира анинимното изказване в Интернет? Ще ми е интересно да чуя мнението ви.

6 мнения за “Tема за размисъл: Престъпление ли е анонимното изказване

 • Reply if 04.11.2007 at 13:34

  Според мен не е престъпление, а е нормално нещо. Можеш да искаш да си водиш анонимен блог, и това е в правото ти (според моите морални гледни точки) да не знаят другите кой си. Какво лошо има в това да си анонимен ? Анонимността може да защити личния ти живот. И все пак „Анонимко?“ е казал това, което всеки може да каже по темата..

 • Reply LeeAnn 03.11.2007 at 15:07

  Бого, според мен отговорът не е еднозначен.
  Когато става дума за лични сайтове, би трябвало собственикът им да прецени дали ще толерира анонимните изказвания или не. Лично мен, анонимните изказвания ме дразнят и просто не ги взимам под внимание. Но това е лично мое усещане, въпрос на нагласа към света и към общуването.
  Когато става дума за специализирани форуми – парапланеристки например – мнението ми е същото.
  Ако говорим за интернет извън тези два „вида“ – аз не ги чета и би трябвало да ми е все тая кой какво пише. Имам глава на раменете си и мога да преценя какво да чета, на кое да вярвам и т.н. Но не мисля, че това се отнася и за тийнеджърите, на които животът им е свързан с интернет и са във възраст, податлива на всякакви влияния.
  В тоя ред на мисли, разсъждавайки на глас, стигам до извода, че съм „за“, дотолкова, доколкото това изказване има „отрицателно“ съдържание – т.е. пострекава към престъпления, нарушава чужда свобода, съдържа клевета, уронва вечий авторитет, би навредило на нечие здраве и т.н. – мисля, че разбираш идеята ми. :)

 • Reply Bulletbeast 03.11.2007 at 11:13

  Бахахаха, това съм го пропуснал. Та, разкажи кой е пуснал тази голяма синя конска муха…

 • Reply Анонимко? 02.11.2007 at 22:09

  Честно, темата не буди нищо повече от смях в мен.
  Какво значи анонимен?
  Какво значи не-анонимен?
  Има ли начин да се провери дали, ако си не-анонимен, всъщност си анонимен?
  В интернет, естествено, има много начини да се разбере кой компютър на кой говори и даже какво му казва. Но компютрите не са хора (все още). Както и телефоните не са хора (то и не всички хора са хора, ама айде, това е друга тема). Даже личния си телефон заемаме на някой от време на време, та какво остава за компютрите. Така де, всички в интернет са анонимни и същевременно никой не е анонимен (примерно ГДБОП намира всички). Единственият начин за не-анонимност е да имаш прикрепен компютър някъде по тялото си, който ако не функционира по точно определен начин, ще умреш, и с чиято помощ се извършва комуникацията… и пак, както всяка друга, и тази защита може да бъде преодоляна с достатъчно мозък и предварителни проучвания.

  Айде стига илюзии. Ако искаш, винаги можеш да докажеш, че не си бил ти. Съществуват много начини за изфабрикуване на доказателства.

 • Reply cx 02.11.2007 at 20:44

  що за глупост ;)

 • Reply Комитата 02.11.2007 at 17:25

  Разбира се, против съм. По-скоро клоня към мнението да му се дава тежест близо до нулата и да се изтрива при най-малко съмнение за спам. „Анонимни коментари се трият по преценка на авторите на този сайт“ нещо такова.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.