PNR (Passanger Name Record)

Мислех си да пиша за изборите, но има по важни неща. Намерих в Блога на Нели, информация, че предложението за PNR вече е внесено в Съвета на Европа.

Според това предложение за всеки пътник, които влиза, излиза или пътува вътре в Европа, ще се събират допълнителни данни и най-вече предоставят, които ще са на разположение на „съответните органи“. Това се прави с презумцията, за предотвратяване на евентуални терористични актове или организираната престъпност. Към момента, това се отнася за въздушен превоз, но се набляга и на това, че скоро няма да е само за него.

Превозвачите ще са ЗАДЪЛЖЕНИ да предоставят ЛИЧНИ данни като:
Имена, вид на документа за пътуване, дата на раждане, маршрут, кода на транспорта, брой на пътуващи, телефонен номер, номер на кредитна карта и други.

Според документа, той е бил пратен на България, като член на Съвета и би трябвало да бъде обсъден. Няма ясна информация дали това се е случило.

Съвета на Европа трябва да го обсъди и да го подготви за гласуване от Европейската комисия. Тук, можете да видите кои често присъстват на заседанията на Съвета и съответно участват в обсъжданията.

Вие искате ли, личните ви данни, данните за пътуванията и финансовите ви детайли да са достъпни за тези органи? Вие престъпник ли сте?

Update:
Ето един интересен документ от миналата седмица на комитета за борба с тероризма, в който се говори и за PNR.

Eто и данните, които ще се събират за всеки пътник:

1. PNR record locator code,
2. Date of reservation/ issue of ticket
3. Date(s) of intended travel
4. Name(s)
5. Available frequent flier and benefit information (i.e., free tickets, upgrades, etc.)
6. Other names on PNR, including number of travelers on PNR
7. All available contact information (including originator information)
8. All available payment/billing information (not including other transaction details linked to a credit card or account and not connected to the travel transaction)
9. Travel itinerary for specific PNR
10. Travel agency/travel agent
11. Code share information
12. Split/divided information
13. Travel status of passenger (including confirmations and check-in status)
14. Ticketing information, including ticket number, one way tickets and Automated Ticket Fare Quote
15. All Baggage information
16. Seat information, including seat number
17. General remarks including OSI, SSI and SSR information
18. Any collected APIS information
19. All historical changes to the PNR listed in numbers 1 to 18

7 мнения за “PNR (Passanger Name Record)

 • Reply Bogomil 05.11.2007 at 16:59

  Съвета на министрите == Съвета на Европа.

 • Reply Д.Василев 05.11.2007 at 16:46

  @Бого: Не знам как успя да намесиш Съвета на Европа, още повече че в референтния ти материал не се споменава нищо за него, а от друга страна там пък има линк към pdf, изготвен от ЕК, и в предложението се цитират разни мнения на ЕП и съвета на министрите. Аз ти казах как се процедира с тези неща, твое е правото дали да ми вярваш ;-)

 • Reply Bogomil 05.11.2007 at 15:18

  @Д.Василев: Предложението е изпратено от Съвета на Европа до държавите участници за дискусия. Нека не намесваме още ЕК, ЕП и ….

 • Reply Д.Василев 05.11.2007 at 14:20

  @Бого: Всяко предложение на ЕК минава през дискусии. Част от предложенията трябва да се одобрят от ЕП за други е необходимо да има съгласие на Съвета на министрите. Ако ти през дискусии имаш предвид някаква обществено обсъждане, то мога да те разочаровам, тъй като не става въпрос за това. Всяко едно предложение на ЕК минава за обсъждане през някой от комитетите и ако има направени работни групи за по-конкретна тематика и през тях. Тоест дискусиите и възраженията по предложенията на ЕК стават в този формат. Както може да се сетиш в тези комитети и работни групи участват представители на правителството и централната администрация на отделните страни членки. В конкретния случай най-вероятно участниците са от министерствата на вътрешните работи. Както сигурно се сещаш, едва ли някой от тези представители ще възразява да се събират допълнително данни и ако едно такова предложение може да се стопира, то това ще е ЕП. Честно казано не съм се интересувал към кой комитет е формулирано това предложение и какъв ми е жизнения цикъл, но предполагам, че ако се разровиш из страниците на европейските институции, ще намериш отговора.

 • Reply Bogomil 05.11.2007 at 11:39

  @ Komitata: По интересното, е че са минали дискусии, но никои не знае:
  1. Къде е имало такава
  2. Какъв е резултата
  3. Дали сме си дали мнението
  4. Кой (кои) ще участват във решението за изготвяне на законова рамка.

  Докато има хора, които са съгласни технич личен живот да става достояние на всеки, няма да има особен ефект, но съм оптимист, че скоро нещата ще се променят и всички ще писнат ‘ама защо става това’, но тогава че е късно.

 • Reply Комитата 05.11.2007 at 11:34

  Скандално е, но в нашата полицейска държавица едва ли някой ще се надигне да протестира. При положение че допреди 17 години не те настаняваха в хотел с жена, ако не сте женени ;-)

 • Reply voxy 05.11.2007 at 10:01

  номера на кредитната си карта не бих дал на държавен орган, иначе за останалите данни ми е все тая кой има достъп

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.