Кой ще се грижи за сигурността на данните

Пробивът на защитата на чиповете, с които са оборудвани новите биометрични паспорти в Германия, е само въпрос на време, смятат експерти по сигурността в тази страна.

Специалисти от виртуалното общество Chaos Computer Club съобщиха, че прочитането на данните от паспортите е възможно от дистанция. Действително става въпрос за неголямо разстояние (10 сантиметра), но експертите напомниха, че често се случва хората да стоят продължително на такава дистанция (например по летищата). Освен това хакерите са известни като хора, които не са свикнали да се радват единствено на предишните си постижения, посочват от Chaos Computer Club.

Експертите напомнят също, че ако някой се сдобие с чужда фотография, запис на мястото и датата на раждане, както и виртуален отпечатък от палец на друг човек, създаването на нов, практически неразличим от съществуващия паспорт, не е много сложно.

Предупреждението предизвика отговор от страна на упълномощения представител на Берлинския Сенат Александер Дикс, който посъветва за по-голяма безопасност гражданите да увиват новите паспорти в алуминиево фолио.

Четейки, тази новина от IDG, се сещам ,че при нас тече обществена поръчка за прословутите ID карти с RFID чип. Както е известно от HP ще го спечелят.

Кой, ще се погрижи обаче за сигурността на тези електронни данни, не е ясно. Едва ли в изискването за търга и за целия документ има изисквания за сигурност, които да са непробиваеми, а такива както знаем няма. Сега за да се „свият“ данните трябваше да ти вземат личната карта, а сега ще е нужно само да те доближат и за това удоволствие, плащаш 100 лева. Мерси, но не, благодаря.

Въпрос на време ли да се сдобием с хиляди данни, просто ходейки по улиците или все пак ще има изисквания за сигурност на тази информация. Времето ще покаже.

Каква е опасността от вземане на информация? Едва ли, трябва да обяснявам на някой, колко лесно може да се захрани с тази информация друг чип и да се използва „по предназначение“.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.