Питанка: За рекламните и други специалисти.

Колко от цената на продуктите като Кока Кола, Орбит и другите, дето всеки ден ги гледаме по телевизиите, всъщност е стойността на рекламата?

Бих се радвал да чуя всякакво мнение.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

26 мнения за “Питанка: За рекламните и други специалисти.”

 1. @Komita, от производсвената себестойност: разходи за труд, материали и енергия докато бутилката излезе опакован в палет на рампата на завода – 5 до 8 ст.литъра
  Останалото е разходи за дистрибуция, реклама и печалба. Дистрибуцията да кажем, че е към 20 ст./литъра (транспорт и печалбите на търговците) – остават не по-малко от 70 ст./литър за печалба за Хеленик ботълинг и реклама за Кока-Кола България. Та печалбата и рекламата си поделят тези 70 ст./литъра:-)

 2. Говорим за няколко вида реклама.
  1. Напомняща реклама – от името и става ясно, за какво се използва и че целта и е постоянно да се подсещат настоящите и потенциалните купувачи да купуват продукта.
  2. Реклама по отделна кампания – тогава значително се увеличават продажбите на рекламирания (промотирания) продукт, в следствие на по-ниската цена, предлаганата „награда“ при изпълнение на определено условие.

  Дори големите марки трябва да рекламират, все пак на пазара постоянно се появяват нови потенциални клиенти които трябва „да отворят портфейлите си“ за да си купят Кока Кола.

 3. Аз лично имам чувство, че някои марки са се изродили. Стигнало се е до ситуацията „произведохме си нещо, а ся да видим как да го продадем“ или по-общо казано цялото производство в момента изглежда да е инструмент за развиване на рекламната индустрия.
  Четох по-горе думите на адаша(Боян) и малко ми разколеба мнението, т.е. вече си мисля че наистина има случаи, когато рекламата е просто инструмент да обявиш че правиш дървени лъжички, например. Но въпреки това в БГ съм с впечатлението че ако спрем рекламата, разлика няма да има голяма.

 4. Ах, не знаех, че е имало пример за спиране на рекламата. За това се питах аз, дали ако се спре рекламата на добре познатите стоки, ще им падне продажбата. Става дума за у нас.

  Знам, че има и група хора, които не купуват пределени продукти, защото, пък се рекламират постоянно.

  Благодаря за отговорите

 5. Има и един друг замисъл в постоянната реклама на подобен продукт – навика. Безмозъчният потребител и кучето на Повлов са близки роднини. Без да прекъсвам дискусията защото е интересна :)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.