За да си комуникираме електронно с държавата, трябва да си плащаме.

Въпреки всички изказвания за това, колко е желателно гражданите да се научат да работят електронно с правителството и с държавните стуктури, все още има една неопреодолима пречка – парите.

Едва ли има друга държава в света, която за да си комуникираш легално с нея, трябва да разполагаш поне с 1000 лева.

За какво става дума?
Нека да погледем изискванията за е-документите, които могат да бъдат подадени към кое да е министерство. Вземаме за пример Министерство на Транспорта. На страницата му, четем следното:

Услугата използва само валидни електронни документи. Към момента валидни за МТ електронни документи са документи със следните характеристики:
Документите са в един от следните формати:
PDF (Adobe Acrobat v6.0)
DOC (MS Word минимална XP или 2003)
XLS (MS Excel минимална версия XP)

Програмите, който генерират такъв тип документи, които са ЕДИНСТВЕНИТЕ, които се приемат от всички министерства се генерират/ създават от определени програмни продукти, чиято цена е именно около 1000 лева, която включва Операционна система Microsoft Windows – минимум версия XP и Майкрософт Офис (или Adobe Acrobat).
От тези данни, можем да направим извода, че ако нямаш 1000 лева, не може да използваш правото си, да комуникираш електронно с държавата. Ако пък ти се налага да подадеш Жалба, се налага да станеш “пират”, за да изпълниш изискванията на Министерствата за валидни документи или да извадиш 1000 лева.

Такива изисквания има и на сайтовете на почти всички Министерства и агенции, което навява идеята, че това е заповед на Министерски съвет, което задължение да направи тези изисквания се вменява от Закона за електронния документ и електронния подпис (Член 13, ал.3)

Най-често подаваните документи електронно се очаква да бъдат, следните, определени от Закона за предложенията, сигналите, жалбите и молбите:

 • Жалба
 • Молба
 • Сигнал
 • Предложение
 • Писма по подавани жалби, молби и др.

Какви са предимствата на е-общуването
Възможността за електронна комуникация е чудесна. Представете си, че човек от Варна иска да подаде жалба, за това, че Министерството на Културата, нампрмер, не си е свършило работата и от това бездействие се е затрил паметник на Културата. За да направи това, трябва да дойде до София и да го внесе лично.
От Е-платформата на министерствата се очаква да се спести това разкарване, като се дава лесна и общодостъпна възможност това да стане он-лайн, лесно и за секунди. Да, но още не е така.

Защо се налага да плащаме за да използваме услугите на е-правителството, когато те трябва да бъдат безплатни и общодостъпни за всеки български гражданин.

P.S. Генерирания PDF от OpenOffice НЕ отговаря на изискванията за версия. Adobe Acrobat 6.0 генерира версия PDF 1.5, a OpenOffice – PDF 1.4

35 мнения за “За да си комуникираме електронно с държавата, трябва да си плащаме.

 • Reply Валентин 01.01.2010 at 20:25

  Да се ползва електронен подпис в клуб (чужд компютър) е лудост – ще ти откраднат електронния подпис.

 • Reply Ще се съди търговския регистър, че не поддържа Mozilla firefox в Блог на Богомил "Бого" Шопов 01.12.2009 at 12:18

  […] подписаните документи и повече от моята кауза, може да се види тук, но нека се върнем на проблема на Милен, за който […]

 • Reply Karina 04.04.2008 at 11:50

  По въпроса за „недостъпността“, защо никой не се сети, че има компютърни клубове, които предоставят техен софтуер, за ползване от потребителите? Никой не ви кара да плащате 1000лева. Влизащ в някой клуб, пишеш, плащаш едно левче за престоя, и си готов.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 11.01.2008 at 17:02

  @Licho – под Линукс не можеш да го подпишеш с AR.

 • Reply Licho 11.01.2008 at 16:59

  PDF се подписва с електронен подпис с Adobe Reader. Adobe Reader е напълно безплатен. http://www.adobe.com/products/reader/pdfs/reader_user_guide.pdf
  тук може да се прочете как става подписването

 • Reply links for 2008-01-11 11.01.2008 at 3:30

  […] За да си комуникираме електронно с държавата, трябва д

 • Reply Димитър 10.01.2008 at 23:38

  Ако нямаше нови версии и оптимизация на форматите, досега щяхме да сме на DOS 3.3 и plain text files. Друг е въпросът, че всичко може да се попълва в web форми и да се подписва онлайн.

 • Reply Nick Angelow 10.01.2008 at 18:58

  @Michel
  Малък или не, все е нещо, което трябва да се направи допълнително. А по-големия въпрос е „защо изобщо се стига до неговото използване?“

  @turin
  Акцента беше, че даже Microsoft променят реализацията на .doc формата между отделни версии на офис-пакета си, което допълнително ще обърка обикновените потребители. Затова и ги споменавам.

  И да, това е по-важното – поставянето на глупави и никому ненужни ограничения. Но това е стара практика на администрацията – да прехвърлят решаването на даден проблем върху самите хора, вместо да предложат готово решение, обхващащо най-голям процент от гражданите.

 • Reply turin 10.01.2008 at 18:25

  Мишел, „Adobe Acrobat“ може и да има версии за моята операционна система, но аз не го ползвам. Защото е несвободен софтуер. ако това не е проблем за теб и други, им адоста хора, граждани на тази страна, за които това е огромен проблем ;)

  Няма да си инсталирам несвободен софтуер на машината и ако ми се отказва достъп до публичната услуга на е-правителството, то значи това е дискриминация на гражданите на държавата на базата на свободността/несвободността на ползвания софтуер.

  Недопустимо, откъдето и да го погледнем… За това иде реч.

 • Reply turin 10.01.2008 at 18:22

  Добре де, стига с тоя Майкрософт в тема за достъпността на е-правителството от граждани, ползващи свободен софтуер…

  Nick, по-големият проблем е в това:
  „Документите са в един от следните формати:
  PDF (Adobe Acrobat v6.0)
  DOC (MS Word минимална XP или 2003)
  XLS (MS Excel минимална версия XP)”

  Тоест то даже не е сигурно, че задължително искат PDF 1.5 — съвсем в реда на нещата си е някой „разбирач“ просто да е написал сравнително актуални версии като минимални изисквания.

  Типично за държавните ни служби, точно както се прави „търг“ за софтуер — дава се като изискване марка и версия на софтуера, вместо да се даде техническото изискване.

  Всъщност по горните изисквания аз лично никога няма да съм с редовен документ в тази комуникация. Защото чисто и просто НЕ ПОЛЗВАМ такъв софтуер. Те ни дават конкретни програми, а не технологии като обективни изисквания.

 • Reply Michel 10.01.2008 at 17:08

  @Nick:

  Хм, само да допълня, че не са необходими допълнителни програмки, а един малък patch на Microsoft, който позволява дори на MS Office 2003 и по-стари версии да отваря и да създава MS Office 2007 съвместими документи (новите формати .docx, .xlsx и .pptx). :)

 • Reply Nicka Angelow 10.01.2008 at 16:54

  А какво представлява този подпис вътре в документа? Ако е електронен подпис, нем оже ли да се подпише документа извън приложението, тоест да се подпише вече генерирания .pdf файл?
  И за какво, по дяволите, е сложено това изискване за pdf v1.5? не мога да схвана логиката, освен ако не е за гавра с личния състав на държавата. За .doc и .xls ми е ясно, ама какво ще правят, след като Microsoft пак смениха формата на .doc и сега трябва да използваш допълнителни програмки за да получиш съвместимост между .doc файл за Office 2003 и Office 2007 :(

 • Reply Постоянна проверка за е-готовност в Блог на Богомил "Бого" Шопов. 10.01.2008 at 16:50

  […] като изказах мнение за е-услугите на правителството, сега реших да направя малка […]

 • Reply turin 10.01.2008 at 16:47

  Да, вътре разбира се. Подписан самият файл е лесно и става отмах. Ама те лелките кой знае дали могат да проверяват външни подписи. Все едно де, да — за създаване на подписан PDF stream става дума.

 • Reply Michel 10.01.2008 at 16:41

  @Turin:

  Благодаря! Нещата, за които написа и се разрови, съм сигурен, че ще са полезни и на други! :-)

  Че ни е сбъркано (е-)правителството, спор няма! (то и обикновеното ни правителство е сбъркано, ама това е друга тема) :-)

  Може и да съм в грешка, за което си посипвам главата с пепел от клавиатурата! :) (отварям Adobe PDF под WinXP без проблеми, това е една от причините да си мисля, че и под Linux не би трябвало да има проблеми, а и нали знам, че има версии на Reader-а за поне 6 операционни системи…)

  Явно нещата не са толкова прости, както си мислех…

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.