RSS защо и как

Ето, че дойде време и аз да ви предложа повече съдържание, чрез RSS. Знам, че има доста хора, които четат този блог всеки ден по RSS (около 500) и още повече, които го четат през Уеб. Тъй като ще ви предложа още няколко RSS ресурса, мисля, ще има нужда от малко разяснения.

Ако знаете какво е RSS и как до го използвате, ето ви ресурсите (някой от тях са изкарани и в страничната лента на този блог):

rss_link.gif Какви ИТ събития има в България? Ето с този RSS ще се информирате веднага, когато се появи такова събитие:

http://events.oicl.org/rss/rss2.0.php?cal=..%2Fcalendars%2Fbasic.ics&cpath=&rssview=year

rss_link.gif http://travel.oicl.org/bg/feed/ – информация за евтини пътувания в чужбина под формата на съвети и идеи. Този блог стартира в моя, като отделна категория, предоставящ информация как да идем на концерта на IronMaiden в Белград, след това се появиха местата за евтина почивка във Виена и Будапеща, а сега, тази информация се изнесе на свой сайт и ако планирате да идете някъде или да помечтаете за делечни места, запишете се за feed-а му.

rss_link.gif http://spisanie.cc/feedСписанието, което в началото излизаше на PDF и се занимаваше с отворен код, свободен софтуер и други подобни теми, мина през няколко фази на живо и вече е ‘само блог’, които скоро ще ви предложи нови медии и интересни ресурси и информация. Ако сте фен на свободата в софтуера и искате да научите новостите в тези и други области, задължително се запишете и за този feed.

rss_link.gif http://www.bogomil.info/feed/ – Aтова е feed-а на този блог, които четете в момента.

rss_link.gif http://spisanie.com/web2.0/feed/  – Списание за нови технологии – Уеб 2.0, Интеренет, бизнес, сайтове и блогове. Разгледайте го и се абинирайте и за него.

Какво е RSS

RSS (Really Simple Syndication) е технология, която събира на едно място връзки към материали публикувани на различни Интернет сайтове. RSS потока съдържа в себе си заглавие, автор, коментари и връзка към конкретния материал. Повечето съвременни браузъри (Mozilla Firefox, Opera, Safari) разполагат с вграден RSS четец. Също така може да ползвате и други RSS четци, които не са вградени в браузър.

Получените чрез RSS новини се обновяват автоматично, така че вие разполагате по всяко време с актуална информация. При използването на RSS не е нужно да отваряте интернет страниците, на които са поместени новините, достатъчно е да отворите вашия RSS четец (виж по-долу), който ще извлече необходимата и актуална информация.

Как да се запишете?

Ако браузера ви не поддържа записването за RSS, може би имате нужда от допълнителен софтуер. Ако сте с Firefox, погледнете в лентата където записвате адреса. Ако там има иконката на RSS, можете да кликнете на нея и да се запишете за новините, които да бъдат показвани направо от отметки или от друга лента на браузера.

Ако използвате Thunderbird, можете да си създадете нова сметка, която да бъде от тип ‘Новини’, вместо e-mail адрес.

Ако не разполагате с такъв софтуер, можете да си свалите безплатно, този, например, който да ви показва новините веднага след излизането им или за използвате Google инструментите.

Въпроси

Ако се затруднявате с настройката и четенето на RSS новини, можете да пишете като коментар и ще ви отговоря.

5 мнения за “RSS защо и как

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.