Кажете ми

Може ли да ми отговорите на следните въпроси:

1. Как стигнахте до моя блог?

2. Как ме четете (през уеб, RSS или друго)?

3. Какъв браузър ползвате?

4. Мислите ли, че видео-блог е по-добрия вариант от текстов?

5. Някакви препоръки за блога?

Отделете 2-3 минутки за да ми отговорите. Благодаря ви много, много!

Конкурси и т.н

В блогосферата се препълни от конкурси. Така е като блогърите са хора без работа и само се чудят какво да измислят за да ги забележат, както се казва. Ако искате и вие нямате друго полезно с какво да се занимавате, ето ви малко „огън“:

Продайте си душата за 1 лев или пък се регистрирайте за БигБлогър

Пак малко промени по блога

Имам си нова тема на блога – тези които четат през RSS, могат да я видят през уеб :) Надявам се за последно да я сменям. Тази поддържа всичките неща, които са ми нужни, а и изглежда прилично и не е претрупана. Има си място за видео-блог частта и за всичко останало.

Ако не знаете, блога поддържа видео- и аудио- коментари и ви предизвиквам да ги използвате още сега. Дори и ако четете по RSS :)

За чашите и Интернет и новите бизнес модели

Вчера бях лектор на семинара на BGSite. Tук Крис ме е похвалил, но аз не можах да изкажа много добре теорията си, затова ще е преразкажа тук eдната от тезите си, а именно, за уеба и за чашите с водата.

Ако приемем, че един уеб-сайт е чаша пълна с вода, то изработката на този продукт, струва 20 стотинки, в който са включени материала, изработката, намирането на водата, пълненето на водата, изстудяването й, намиране на начин на доставка до клиента.

Компанията разработила този сайт (чаша с вода), може да го продаде за 1 лев на рекламодател, който да сложи логото си на нея. Тоест компанията печели в случая 80 стотинки.

Празната чаша

Приемаме, че компанията намира начин да ви даде празна чаша, вместо горния готов продукт, дори някой компании ви дават начин да направите чашата, като разходите за това са им съответно 1 и 5 стотинки. Вие като човек, който решава какво да има в чашата можете да я направите квадратна и да я напълните с кока кола, следващия след вас, може да добави бира и т.н.

Компанията ще продаде тази чаша за 1 лев, а в най- най -лошия случай за 1.20, като печалбата би била

1.19, ако приемем идеята за максимални и минимални цени.

Каква теория предложих.

Тя не е нова, но според мен, може да се направи успешен български бизнес модел, базиран на нашите условия, в който този който прави чашата и/или налива съдържание да си раздели по точна схема тази печалба от 1.19. Всеки, който работи заслужава да яде, се казва в една българска поговорка, ако я сложим на -1 степен :)

Пример?

Да вземе сайт който взема съдържание от други сайтове – примерно събира 100 блога. Този сайт прави чашата – като прави софтуер, който да събира съдържание от различни места и да ги показва в единен интерфейс. Този сайт показва реклами в различни формати, може а показва и реклами по ключови думи от съдържанието, налято от някой друг.

Компанията печели 10 000 лева от тези реклами и може да раздаде част от тях, като дивиденти на своите виртуални акционери, защото съществува само благодарение на тях и тези 10 000 лева нямаше как да бъдат спечелени, ако тези потребители ги нямаше.

Споделени отговорности

Другият бизнес модел е на споделените отговорности. Какво ще рече това? Ами много е просто сайтът казва, искаме да създадем он-лайн списание за автомобилизъм – вие пишете за любимите си марки коли, за жени, за уиски за каквото искате и в зависимост от интереса на вашия материал, ние ще разпределим печалбата с вас. Така, виртуалната редакция, печели от платформата, която е създала и от маркетинг усилията си да намери реклами (тя не прави нищо друго), а потребителите или нейните виртуални автори, не се занимават с горните дейности, а само пишат.

Въпроси

Ще се радвам да чуя мнения и идеи. Знам, че има доста фалирали такива модели, но пак казвам, че те направиха няколко грешки, които в български условия на по-ограничен пазар, могат и да не се допуснат.

Реклама в блога и PR 6

Тъй като получих доста предложения да сложа препратки след като получих PageRank 6, реших да напиша този пост. От днес пускам 2 вида банери на моя блог, ако някой иска да реклaмира, нека да ми пише на bogomil@spisanie.com.

Цените са от 20 до 70 лева на месец, което си е една добра сума. Има и отстъпки :)

Размерите са 2 – 468 x 60 и 125×125 има и текстови линкове.

Статистика:

800 посещения на ден през уеб и 1300 през RSS.

от 1 до 22 октомври 103774 преглеждания на страници.

BlogActionDay 2008

Всяка година на 15 октомври се организира денят за действие в блоговете. Целта е всеки да напише няколко думи по определена тема, като по този начин този проблем да намери гластност, решение или повече нюанси.

Включете се, като се регистрирате на този сайт. Темата тази година е БЕДНОСТ.. Мисля си, че има какво да напишем, нали?

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде

Снощи гледах този филм. Почувствах се, все едно съм на покрива на плевнята на село и гледам в сеното в което да скоча. С едната ръка съм се хванал за дирека а с другата си навивам крачола, за да не ми влезе сено като скоча.

Филмът е като да скочиш сеното и лека по лека докато падаш да си спомниш за нещата който ще правиш след това, да си спомниш бъдещето, да надмине себе си и да намериш онова нещо, което те прави безсилен и когато разбереш какво е, да си кажеш .. е, светът е голям и спасение дебне отвсякъде.

Уникално добър филм с българско участие в него.