Защо искам промяна в политическата система и защо да е с референдум?

„Всички са маскари“ – това ми е любимата фраза, когато стане дума за политици и политическата ‘класата’. Ама това не е мое мнение, а е мнение на един български творец, останал в историята още преди повече от 100 години. Интересното, е че и тогава всички са мислили по този начин.

Българската политика е минавала през върхове и падения, през влияния на различни силни течения, докато стигнахме до поредното влияние – на ЕС. Странно е да се мисли, че сме независима държава, още по-малкото, че можем да вземаме много от решенията сами.
Странно е да се мисли, и че повечето от политиците могат сами да вземат решения.

Изместих тази статия на политическия си блог, тук.

9 мнения за “Защо искам промяна в политическата система и защо да е с референдум?

 • Reply Марто 02.07.2008 at 2:30

  Здрасти, Бого

  Радвам се че си я захванал темата. Лично аз от 2000 – та не гласувам тъй като смятам, че за наредени партийни листи без политически програми и без ясно да се знае кой носи отговорност за ‘действия’ или бездествия не трябва да се гласува – просто даваш власт на някой и той си прави каквото си знае. Относно мажоритарния вот аз съм му твърд привърженик, но практиката е показала, че за парламентарни избори най-удачния вариант е да има и от двата елемента при гласуването и мажоритарен и пропорционален, напр. 60 % мажоритарен и 40 % пропорцианален. Иначе ще стане като скок без парашут – хубаво ще имаме 100 % мажоритарени избори, но качествени хора от къде ще вземаш, с две думи за какво ми е да скачам ако нямам парашут. И тук стигаме според мен до по – голямата болка – броя на депутати в парламента. Прекалено много марионетки и мутреси има в парлавента от 240 трябва да се намалят поне на половина. Недопустимо е да има хора от 8 години в парламента и да не са се изказали нито веднъж по каквато и да е тема. Та с редуцирането на бройката ще се редуцира и ‘качеството’в Парламента.

  Поздрачви, Марто

 • Reply СИД 01.07.2008 at 21:47

  Аз съм за повече референдуми по принцип, както и за повече мажоритарност в изборите у нас. По-важно ми се струва обаче да се узакони отзоваването на депутати от избирателите им. Така и партиите ще поставят в листите по-малко послушковци, и избраните мажоритарно по-трудно ще се самозабравят.

 • Reply Цветан 01.07.2008 at 21:14

  Бого, разбирам желанието ти за промяна но………
  Кой ще реди листата с личности Ние или те( досега управляващите) ,Защото ако са вторите просто нищо няма да се промени-
  Според мене единствения сигурен начин за промяна е в задължителното гласуване. Само то може да спре купуването на гласове и опорочаването на изборите и 50 или даже 100 рейса няма да са решаващи.
  Колкото и недемократично да искат да го изкарат защото така им изнася точно за това трябва да се борим а референдуми наистина трябва да има.

 • Reply Калоян 01.07.2008 at 18:22

  Проблемът е, че твърде много популисти яхват вълната на „мажоритарния вот“, и ако много се бърза и не се доглеждат работите, ще има пак някой клан-недоклан вариант, който ще обезмисли идеята.

  Лично за мен най-добрия вариант е пропорционална система с преференциална листа с нисък праг (в пъти по-нисък от на евроизборите). Така пак ще се избират „личностите“, а не мижитурките за пълнеж на листата. Мажоритарната система има много минуси – като различната тежест на гласовете в различните региони, така и извращения като това някой местен дерибей да си купи място в парламента, и така накрая там да се окажат хора, които са си „купили“ мястото.

  Както и да е, наистина е време за промяна, и само се надявам да се стигнe до някаквo кадърно решение, а не да се бърза защото изборите ги подпират отзад ;)

 • Reply mima 01.07.2008 at 17:52

  Относно начина на гласуване ще ви кажа,че какъвто и начин да се избере в България, ние сме си същите и пак ще избираме неправилните хора, защото именно те, неправилните хора, тези които не харесваме последствие знаят да приказват много и да казват малко,т.е. знаят да баламосват хората. Така че няма никакво значение по какъв начин ще ги избираме, защото хората(мнозинството) в България не разпознават дясната си ръка от лявата т.е. не могат да различат кой лъже и кой не. Хората са скрита картина в голяма картина, трябва да видиш човека отвътре какъв е, а не какво говори.Това мисля аз.Трябва да се научим да разпознаваме хората какви са. Няма да имаме подобрение в политиката това е.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 01.07.2008 at 15:56

  Президента може да го предложи и усещам, че скоро ще се случи нещо такова.

 • Reply Ему 01.07.2008 at 15:08

  Бого, те много работи ТРЯБВА, ама не искат ;). Защо ли в „новата“ България не е провеждан референдум?

  Поздрави Ему

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 01.07.2008 at 11:51

  Не дали искат. Те ТРЯБВА да го направят, който не го иска – да си ходи.

 • Reply nik666 01.07.2008 at 10:56

  Всичко което казваш без съмнение е вярно, но да се реализира това е на практика управляващите сами да отрежат клона на който си висят. Мислиш ли че съществува стимул, който да ги накара да направят това? (Въпросът далеч не е риторичен, защото така или иначе това трябва да се случи, някога)

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.