Приеха ме

Приеха ме в университета и на 33 години се записвам да уча. Това ми е за 3 път, но този път е това което искам да уча :) Много тройки се събраха, но да си пожелая да направя от материала, които ще ми преподават интересни интерпретации и да го приложа, така както аз си умея.

22 мнения за “Приеха ме

 • Reply Добри Божилов 16.08.2008 at 17:38

  Не познавам лице на име „Иван Живков“.

  Не ви задължавам да вярвате. Просто тръгнах да ви отговарям на въпросите. Дискусията много се размота.

  В крайна сметка, ако Шопов иска да работим заедно, да идва. Ако не иска, продължавам без него. Моят проект върви, тъй или иначе, а това че ще е по-бавен заради липсата на някои хора, няма да го провали.

 • Reply Христо Манолов 15.08.2008 at 11:37

  Божилов, прощавай ама думите ти както са написани в коментара по-горе изглеждат като безпочвено самохвалство. Може ли да си малко по-конкретен ? Опитах се вчера да разбера малко повече за теб от сайта ти, но за съжаление не успях. Може ли да ме упътиш къде да прочета нещо по-конкретно за теб ? Наистина нещата които намерих за теб не са ласкави, но пък както и ти самия беше споменал те се въртят около сблъсъка ти с идеите да софтуеър с отворен код, и куфарчето на чичо ти (или вуйчо ти – прощавай ако съм неточен). Нещо не намерих за това, което си посал по-горе за съветите, идеите, политиците и т.н.

  Това, което е написал „Иван Живков“ вярно ли е ?!

 • Reply Иван Живков 15.08.2008 at 10:27

  Ние в предизборната си кампания ползвахме съветите на г-н Божилов и постигнахме много. Това, че за него няма особенно добро мнение, не му пречи да е добър специалист по въпросите на Интернет и общественото мнение, а и има доста познати по върховете на властта

 • Reply Добри Божилов 14.08.2008 at 20:33

  Манолов,

  Какво съм направил ли? Много вредни неща съм направил. Работил съм за пари за някои от сега действащите политици. Някои от най-печелившите им идеи са мои. Т.е. някои от онези идеи, чрез които са успели да спечелят. Писал съм безумни тези за това как откровени далавери да се изкарат полезни. Постигал съм дори супер успехи на напълно загубени избори да се спечелят, благодарение на мои идеи как да се тръгне в кампанията. Някои от тези хора, за които съм работил, в момента са едни от доказано най-вредните ни политици. Формално погледнато, мен това не ме засяга. Винаги съм поставял условие да не ме замесват публично и само да ползват тезите. Работил съм като „професионалист“ – който плаща и получава. Само че тази работа нещо взе да не ми харесва. Не може да подхождаш чисто професионално към всичко. Затова от известно време отказвам работа на политици, макар и да пропускам доста пари. Политически вече се занимавам само с новата партия и влагам всичките си умения за нея.

  Ако успея да вляза в политиката, това ще е сериозна жертва. Аз не съм крадец и ще трябва да копам само за едната заплата. Това е голямата жертва, която много хора не искат да направят. Честни са, и не крадат, но и не искат да жертват спокойния си и благоденстващ живот. Но ако не намерим такива хора, ще ни управляват другите – Сергей, Бойко, Гоце и ко. Едва ли ги познавате толкова добре, колкото ги познавам аз. Не ви и пожелавам да ги опознаете. Но за себе си знам, че като не работя за тях, те губят много. Страшна тъпотия е сред всичките им съветници, анализатори, политолози, стратези. Като няма някой по-разчупен да усеща избирателите и да казва какво да се прави, просто се правят безумия. Трошат се купища пари без никакъв ефект срещу тях. Без нито един глас да се спечели. Това ми е надеждата за успех – умението може да пробие и без пари. Но и много пари не струват нищо без умение…

 • Reply Калоян К. Цветков 14.08.2008 at 13:34

  Хех, всичко е политика вече … ;)

  Според мен проблема е, че има прекалено много случайни хора в „политиката“. Това със свестните хора е такова клише. Според мен, трябват професионалисти. Трябват хора с дисциплина, която се изгражда в работата. Трябват хора, с умение да управляват. „Мениджъри“. Аман от самодейци, които преоткриват колелото. Аман от негодни некадърници. И ако трябва да цитирам нещо, което прочетох преди малко, аман от „неразбиращи ентусиазирани експериментатори“.

 • Reply Христо Манолов 14.08.2008 at 13:25

  Не можете да си представите колко трудно е да намериш свестни хора, които да се захванат с политика. Всеки си намира повод да се измъкне, а базовият мотив е, че всеки си е добре в професията, не иска да излиза от нея и иска да се развива там. С десетки такива почтени хора съм говорил, и почти никой не иска.

  Божилов, не искам да „задръствам“ коментарите за приемането на г-н Шопов с неща които са извън темата, но съм провокир от новия ти коментар. Виждаш ли, всички сме виждали какво е правил г-н Шопов. Правил, не писал или обещавал. Правил. Уеб-тех конференции, Оупън Фест в няколко града, Блог Камп-а, „Електронна граница“, и т.н. Ти какво точно си правил ? Какво точно ти е професията ? Къде си се „изявявал“ ? Искам да видя каква е „жертвата“, която ти си направил, за да се махнеш от „удобната позиция“ на професионалното развитие, и да се втурнеш в мръсния бизнес на политиката.

 • Reply turin 14.08.2008 at 13:22

  Милият, ти даже си и вярваш. Похвални са начинанията ти, но ми позволи да си имам свое мнение за теб, градено вече доста дълги години. Браво на теб, че си честен, евалла — но за да делегирам някому власт не ми стига само да е честен, трябва и да е кадърен и умен. Тъй че — сори майкъл.

  А Шопов дали иска да влиза в политиката или иска да се занимава с политически анализ и публицистика или пък интересът му е вече чисто научен и не практически са три различни неща, за които само той може да говори. Политолог не значи политик, разликата е основна и макар и двете да са занимания с властта, са принципно различни приближения към нея.

  Тъй че готин си, радваш, ама бъди по-критичен в оценките си — както на себе си, така и на околните. Изобщо защо трябваше да се обаждаш в такава тема — Бого пише, че са го приели, ти за какво се бориш тук? (Бого сори за тона, ако прецениш махни ми коментара, и без това прекалено внимание на момчето отделихме…)

 • Reply Добри Божилов 14.08.2008 at 12:44

  Преди да ме оплюете за пореден път, ще ви дам малко тема за размисъл. Аз и Шопов сме много по-близо един до друг, отколкото сте вие до него. Защото мислим в една посока в област много по-важна от отворения код и технологичните глупости. Шопов е човек, който е склонен да се откаже от личното си благоденствие, за да се захване с политика. Точно това, което и аз правя. Не можете да си представите колко трудно е да намериш свестни хора, които да се захванат с политика. Всеки си намира повод да се измъкне, а базовият мотив е, че всеки си е добре в професията, не иска да излиза от нея и иска да се развива там. С десетки такива почтени хора съм говорил, и почти никой не иска. И не си мислете, че това е защото аз съм някакъв демон, който всички мразят и не искат да се обвързват с него. Не ме мразят хората, дори много ме уважават. Аз съм мразен донякъде само сред опън сорсърите, но лека полека и това отшумява. Но въпреки, че се опитвам да убедя свестни и честни хора да влязат в политиката, те не искат. И това е огромен проблем, защото когато свестните не искат, в политиката остават боклуците. И виждате резултата.

  Влизането в политиката е абсолютна минавка, ако не крадеш. Работата на един министър или депутат е много по-тежка и по-отговорна от тази на докер, миньор или пилот. И за тази работа получаваш към 1500 лв. заплата. Министърът пък за много повече взема към 2000. И за какво – за да копаш по цял ден като откачен, подпомаган от ниско квалифициран персонал, притискан от всякъде да даваш сделки на този или онзи, притискан от социално слаби, закъсали, болни и т.н. И всичко това трябва да го правиш в ситуация на международна конкуренция, където на никой не му пука за теб, а всеки гледа да те прецака, за да уреди своята си държава и тия дето са под него. Правиш всичко това, и дори да го направиш идеално, накрая няма да получиш похвали или благодарност, а пак ще те оплюят, защото някой друг гледа да додрапа до твоето място, за да лапка. Струва ли си да правиш всичко това за 2 бона заплата? Очевидно не си струва. Така който го прави и не иска да е минат, краде. И краде яко, та да знае за какво е бил там. Другият вариант е това, което аз се опитвам да направя – да вкарам хора, които ясно ще разбират, че политиката е жертва от тяхна страна, но ще го направят, защото се чувстват призвани да направят нещо за обществото. Точно такива хора се опитвам да намеря, и това не е лесно. Лесно е да намериш кандидат за министър. Но е трудно да намериш честен кандидат за министър. Защото тия дето не искат да се цапат, не искат и да стават на парцал за тая заплата дето им я дават.

  Шопов очевидно е честен човек, и също очевидно – иска да се занимава с политика. Фактът, че се разминаваме значително по един технологичен въпрос изобщо не значи, че се разминаваме като цяло. Това е причината да му посоча един път, по който може да стигне до някъде, без да пропилее напразно усилията си…

 • Reply 111bits 13.08.2008 at 18:58

  Честито, Бого!
  Както сам си пожела, успех в интерпретациите и приложенията! :)

  О, и предложение вече получи! Да се включиш в политиката! И то от толкова известен лидер на партия! При това безплатно! …абе, и платено да е, струва си — заради престижа! Бого, скачай! :P
  *LOL*

 • Reply turin 13.08.2008 at 16:33

  Абе, Божилковски, и тука ли налази пак… Бого не му се връзвай, то и на него толкова му разбира главата какво е политология и как се преподава у нас. Тоя е навсякъде като някаква уеб-краста, няма оправия егати…

  Въпреки че донякъде добре че има луди като него и оня Апостолов, че да се посмеем и в нета. Те изобщо не са кадърни тролове, ама поне е готино като ги види човек как се излагат.

  За специалността и следването сам ще си видиш. Най-добрата оценка на преподаването и преподавателите ще си я дадеш ти сам, особено като мине година-две и си разбрал по-добре учебната среда точно в тая специалност.

  Аз не мога да кажа нищо за „Политология“, особено във ВТУ, предполагам че идеологическите й проблеми са по-слаби от тези на моята специалност, но пък също така предполагам, че много по-трудно се „лекуват“, отколкото при нас. Точно защото е идеологически по-„апетитна“ в краткосрочен план. Така че макар и с едно наум за тия неща, поздрави за влизането, много се радвам че си влязъл точно каквото ти е интересно, и много приятни и ценни мигове в ученето там! ;)

 • Reply Христо Манолов 13.08.2008 at 16:03

  Честито, и успех!

  Сега, простете са отклонението, но …. Божилов, и тука ли успя да … ? Ти си голяма фурнаджийска лопата – хем си против отворения код, хем сега искаш да привлечеш много виден представител на движението. Май ти не разбираш нещата и стреляш на посоки … уж с „червени“ корени и против оупън-сорса, а сега отявлено десен (по блоговете на Мартин Димитров и Игономика.орг), и търсейки приближаване с г-н Шопов. Едно нещо съм разбрал – че никой не харесва хора (оше по-малко поритици) без позиция. Аман от слагачи.

 • Reply Миглен 13.08.2008 at 13:51

  Поздравления Бого, както каза Веско: „Никога не е късно за самоусъвършенстване :-)“

 • Reply Добри Божилов 13.08.2008 at 12:34

  „Политология“ в България се преподава от преподаватели, които нищо не разбират от политика. Нищо не може да се научи там. Това да просто добре звучащи специалности, целящи да събират парите на студентите.

  Ако искаш да научиш нещо за политиката, можеш да дойдеш при мен. Безплатно ще е като пари. Разбира се, на някакъв етап ще трябва и да се отплатиш – например като привлечеш обността на феновете на свободния софтуер към партията. Това предложение всъщност е и първия урок, може би…

  Помня каква беше оценката ти за мен, когато стартирах новата партия. Това не ми пречи да те поканя, защото ти просто не разбираш нещата, а само стреляш напосоки. Освен тов има твърде много предубеденост, свързана с нестандартното ми мнение за отворения код. Но ти Шопов, имаш едно много ценно качество – почтеност. Една от целите, които съм си поставил, е да издигна честни хора във властта. Дори и такива, които са убедени, че аз самият съм безчестен…

  Ако искаш да направиш нещо в политиката, т.е. да промениш нещата, трябва да се закачиш за някой, който може да те издигне. Много хора искат да променят нещата, но малко имат качествата да привлекат гласове…

  Може и да изтриеш този пост. За мен е достатъчно, че си го прочел…

 • Reply Ему 13.08.2008 at 10:04

  Мчестито. А да почерпиш?

  Поздрави Ему

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 13.08.2008 at 9:55

  Велико Търново – Политология

 • Reply Китен 12.08.2008 at 23:24

  Честито!

 • Reply dzver 12.08.2008 at 21:33

  Никога не е късно за самоусъвършенстване :-)

 • Reply turin 12.08.2008 at 21:28

  Честито! Много интересни неща на лекциите и семинарите и много бири с новите колеги в дупките ;)

  П.П.: Айде за колежки няма да пожелавам нищо :P :P

 • Reply Л. Йорданов 12.08.2008 at 19:47

  Поздравления! В кой университет, и какво искаш да учиш :)

 • Reply Калоян К. Цветков 12.08.2008 at 19:41

  Честито!

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.