От другия месец няма да има анонимни СИМ карти

Ето новината, без коментар:

От януари 2009 г. българите ще купуват SIM карти за мобилните си телефони само при представяне на лична карта.

„По отношение на SIM картите наредбата за прилагане на Закона за електронните съобщения, трябва да влезе в сила от Нова година и аз много се надявам проблемът с анонимните карти да бъде решен“, казва министърът на вътрешните работи Михаил Миков в интервю за в.“Новинар“.

Според министъра в момента все още имало спорове пред Административния съд, но той смята, че в крайна сметка ерата на анонимните SIM карти вече е отминала, защото те се използвали за извършване на престъпления.

Предплатените минути за картите ще могат също да се купуват срещу документ за самоличност.

В трите мобилни оператора все още не знаели за промените, но най-вероятно бързо ще могат да подготвят условията за начало на процедурата.

Почти във всички европейски държави предплатените SIM-карти се купуват единствено и само след представен документ за самоличност. У нас измамници, трафиканти и бомбаджии ползват на килограм предплатените карти, защото МВР не може да ги проследява, твърдят криминалистите, които от години искат да се премахне порочната практика на тази продажба.

Предплатените карти са едно от най-популярните средства за дистанционно взривяване на бомба от телефон, обясняват те.

В момента предплатени карти и ваучери за тях се продават на всеки павилион. Записването на данни при покупката на SIM-карти е част от плана, който вицепремиерът Меглена Плугчиева и министър Миков представиха още през август.

Експерти, които работят в бранша на мобилните услуги, смятат, че след като това бъде прието, в срок от един месец всеки ползващ предплатени карти ще трябва да отиде при оператора и да се регистрира с номера и личната си карта. Ако не направи това, номерът му ще бъде прекъснат.

Нетинфо

На печелившите задници, честито

Делян е написал тук много добро мнение.

9 мнения за “От другия месец няма да има анонимни СИМ карти

 • Reply флатко 15.10.2009 at 12:39

  Много ми е интересно, колко престъпници в България са взривили бомби в последните 20 години (откак има мобилни комуникации). Аз се обзалагам, че нито една бомба не е взривена с мобилен телефон. Това, което властта използва като оправдание, е толкова смешно и наивно, че за да се вържеш, трябва да нямаш навършени 16 или да си пълен хахо.
  Бомбите в България се взривяват от мутрите, които контролират и властта.
  Тази сутрин получих известие да се регистрирам с лична карта в Глобул и се чудя, ако някой я открадне, взриви бомба с нея и засекат картата, дали пък няма да вляза в затвора без нищо да подозирам???

 • Reply Димитър 05.12.2008 at 23:23

  Чудесно!! Много съм доволен!! Това е нужно в България, контрол!! Липсата на контрол води до най-различни постъпки, от сексуален или всякакъв друг вид телефонен тормоз до заливане на невини хора с кесилина или основа по улиците. Хората в държавата ни са толкова отмъстителни, че една такава мярка според мен е много необходима. България е далече от полицейска. Така че скъпи сънародници не се излагайте като пишете глупости че са ви взели данните и неможете да пращтате злобни смс-чета на разни хора който не са ви обърнали досатъчно внимание (предимно от женски пол). Комплексирани хора колкото искаш. Контрол им трябва на нашета нация, защото нещата не вървят на добре. Всеки е свикнал да си прави каквото иска и никой да не му търси отговорност, а сега когато се изисква отговорност – на вас ви е прекалееено над достойството да отидете да си дадете данните – нали сте тарикати :) да ви видим.

 • Reply Павел Танков 05.12.2008 at 12:08

  Престъпниците ще пазаруват СИМ карти с фалшиви или откраднати лични карти – това е! Може даже да си позволя да предскажа леко повишаване на броя на хората „загубили си“ или „откраднали им“ личната карта. Ще има процъфтяване на търговията с лични карти.

 • Reply Добри Божилов 05.12.2008 at 11:28

  Тези хора за пореден път доказват, че не са добре с психиката. Като нямам SIM карта, все едно не мога да си купя уокитоки за 50 лв. и да взривя бомбата. А ако искам да лъжа старци, че внукът им е в затвора и да им взема спестяванията, какво ми пречи да го направя от уличен телефон на БТК, или от карта купена в Сърбия или Албания? Много ли ще се охарча и и за картите на БТК ли ще трябва да се регистрирам? Пълни глупаци са в МВР. Учудваме ли се защо няма хванати престъпници? Та те не гонят престъпниците, а само се пречкат на нормалните хора…

 • Reply СИМ картите: Няма човек, няма престъпления | Блогография 05.12.2008 at 3:50

  […] на закона за електронните съобщения някъде (според тази статия на Богомил Шопов) и от първи Януари би следвало (според министъра на […]

 • Reply Jaguar 05.12.2008 at 0:23

  Много искам да знам кои точно са държавите, които изискват такива документи. На мен в Англия никой не ми е искал. Да живее полицейщината!

 • Reply Илия 04.12.2008 at 22:06

  От една страна това е пълна простотия…

  От друга, в Италия за да ползвам безжичен Интернет в хотела ми снимаха паспорта…

 • Reply Ivaylo Ivanov 04.12.2008 at 18:01

  Ще затруднят малко бомбаджиите и какво. Ако не е с анонимна сим карта ще е с друг уайерелес предавател. уоки токи примерно. Или пък с таймер.
  Както казваше съквартиранта ми „Нема полза от файдата, ако нема келепир“.
  Не става така. Криминалистите си мислят „Ех сега да можехме да видим на кой е тая симкарта… веднага ще го хванем“.
  Реалноста е че щом това стане факт бомбаджиите ще почнат да ползват друго.

 • Reply Acnapyx 04.12.2008 at 16:40

  Добре, ако се водят дела, има ли поне информация докъде са стигнали, и има ли шанс да борим тази простотия в Европейския съд? Защото, честно казано, нямам никакво желание да ходя да се регистрирам. Бахти и полицейската държава…

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.