Свободата има нужда от всеки един, нали?

Защитата на цифровите права е наша обща задача. За да има полза цялата борба срещу наредби, лобиране и у нас и в Европа, всеки един от нас трябва да помогне.

Какво се случва в последно време? Огромен натиск се оказва за регулация на Интернет и то жестока регулация. Във време на жестока финансова криза, в която икономиката на целия свят е пред голямо изпитание, страните от G8 по предложение на новия си председател – Силвио Берлускони, ще се занимава с … регулация на Интернет като приоритет от догодина. Това е изразено от медийния магнат като програма за председателството на Италия на групата на най-богатите страни в света – Г8.

На европейско ниво, натискът на Франция за тотална регулация не намалява и именно той е причината, те да преминат в G8, след като страната му вече няма да е на върха в ЕС за следващата година.

Телеком пакета се обсъжда със страшна сила, наредби за нарушаване на правата ни се дискутират и в нашия парламент и в Европейския.

Споразумението АКТА, което е между САЩ и ЕС изисква дори ако пътуваме през граница със дискове или други носители да показваме съдържанието им на митническите власти.

Във Франция се прие закон за спиране на Интернет за ‘системни нарушения’, които нямат нищо общо със здравия разум и се създаде агенция, за сертифициране на софтуера, която е държавна и се грижи софтуера който ползват французите да не може, случайно да пропусне пакет с ‘незаконна информация’

Преди няколко дни в България се състоя среща в която загрижените държачи на авторски права, поискаха тотален контрол и ограничение на потребителите в мрежата, само и само бизнеса им да не умре, защото те не могат да се адаптират към новите бизнес модели в мрежата.

Ставаме жертва на хора, които идея си нямат от Интернет, от това какво представлява мрежата и от това как могат да се случват нещата в нея.

Преди 1 година група хора създадохме „Електронна граница“. Всекидневно от тогава нататък ние се борим за нашите и вашите права в мрежата и отделяме много време и средства тези неща, които описах по-горе да не дойдат и у нас, но както виждате силите ни не стигат. Имаме нужда от всеки един човек с всяка една професия, който да помага

Имаме нужда от адвокати, от преводачи, от хора, който са добри във всяка една област, защото лека полека Интернет достига и до най-отдалечената точка и на бизнеса и на човешкия живот.

Няколко пъти вече се мъчихме да събудим общественото мнение – правихме протести, участвахме в над 30 предавания по различни медии, но нещата не се променят. Може би хората ги е страх да поемат отговорността да останат свободни или кой знае все каква причина си намира.

Това е наистина последен апел за събуждане и на теб, който четеш това. Имаме нужда от помощ и от време.
Ако искаш да помагаш, но не знаеш как  – прати празен мейл на action-subscribe@efb.bg и се запиши в списъка, за да видиш как можеш да помогнеш.

Ако вече си се записал/а в някой от нашите работни групи – бъди по-активен./а

Имаме нужда от теб, нямаме повече сили да се борим сами.

10 мнения за “Свободата има нужда от всеки един, нали?

 • Reply Селин 09.12.2008 at 19:32

  Това със сигурност, ама въпросът е средствата, с които ще се спират престъпленията да не са престъпни сами по себе си. (:

 • Reply ники 09.12.2008 at 17:17

  трябва трябва и телекома иде:)

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 09.12.2008 at 15:24

  По-скоро е на страната която всички държим, че престъпленията в мрежата трябва да се спрат.

 • Reply Селин 09.12.2008 at 15:09

  Доколкото схващам, човекът е на страната на следенето на интернет?

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 09.12.2008 at 14:57

  @Niki: Кви глупости блещиш? Кой говори за крадене бе човече, изрази се ясно.

 • Reply ники 09.12.2008 at 14:51

  и само да питам още какво значи компаний които не са приспособили бизнеса си към новите бизнес модели в мрежата това не е ли същото ако влязат във вас и откраднат нещо че ти не се приспособил към новите модели на крадене??

 • Reply ники 08.12.2008 at 21:05

  е ти какво предлагаш за да спре ограбването на филми и музика софтуер и игри щото аз друг начин не се сещам ?

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 08.12.2008 at 18:23

  @Niki – кой говори за пиратството тука? Аз съм против пиратството.

 • Reply Селин 08.12.2008 at 15:48

  Аз се записах в ПР-отдела ви по твой съвет, но, Бога ми, нямам идея какво да правя. :( Май хич не ме бива в идеите и … не знам. :( Срам ме е, че бездействам, но просто нямам идея в какво да се случва. :( Ти каза да съм връзка между „Електронна граница“ и „Зелените“ – но в момента нямам идея какво става с нито едната от двете страни, с какво се занимават и т.н. Въобще, отпуснала съм края на всичко. Но ето ме, отговарям на призива ти и ще се постарая да се включа в каквото ви е нужно.

 • Reply ники 08.12.2008 at 14:38

  най накрая ще надделем над пиратството бого лобито на мейджър компанийте е много силно!

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.