Какво точно искаме от протеста на 14.01

plakat
14 януари 2009 от 11 до 16.30 часа пред Народното събрания

А какво искаме?

На 14 януари е издадена Смъртната присъда на Левски и е потвърдена на 21.01.1873 г.На 14 януари 2009 българското гражданско общество се самоорганизира в протест.
Ако търсим символика и съвпадение със Смъртната присъда на Левски, то със сигурност това означава, че „смъртната присъда“ на това правителство ще бъде издадена на 14 януари. В това е и смисълът от този граждански протест.

В съвременната ни  демократична държава смъртното наказание е отменено и в случая има само символичен смисъл. Със сигурност  обаче е  категоричен негативен вот за управлението на настоящето правителство. Да си ходи. Да си ходят и депутатите. Но…

Тук му е мястото да попитам какво друго, освен недоволството си от ония, които с вота си сме назначили на работа ще поискаме от тях?

Ние сме ги назначили, ние ги уволняваме и ще потвърдим това на 21.1.2009г. Но преди това те трябва да поработят така, както не са работили 20 години. До 21.01., когато присъдата над тях, издадено от нас влезе в сила ще трябва да свършат
малко, но важни неща, а именно:

-НОВ ИЗБИРАТЕЛЕН ЗАКОН с 50 % мажоритарен вот, който ни дава възможност да избираме независими депутати, необвързани с програми и партийни централи, с доказан морал, професионализъм и почтеност. Не участвали в досегашните корумпирани, колаборативни и комбинативни управления  на държавата.

Не поискаме ли това от тях да го свършат, дори и да се измъкнат доброволно по терлици ще е пак същото „Пременил се Илия, погледнал се пак в тия“.За пореден път ще влезем в старият капан на поредните нови избори, да избираме неизбираемите и ще е само още един скъп харч за прокъсаните ни джобове.

-ЗАКОН ЗА РЕФЕРЕНДУМИТЕ

В момента закона за референдумите трябва да влезе в пленарна зала, но все още по някакви измислени причини, това не се прави. Пряката демокрация е един от стълбовете на демокрацията и без нея не може да се осъществя контрол върху нашите избраници в Парламента и не може цялото общество да взема законни решения за голям аспект от проблеми. Закона трябва да бъде приет от народното събрание.

-ОТМЯНА НА ДЕПУТАТСКИЯТ ИМУНИТЕТ И ПРИВИЛЕГИИ.

Ще им се наложи да си отработят заплатите, командировките /4 пъти са обиколили земята по екватора за наша сметка/, глобите,Коледните преми и ваканция, неприсъствените и яловите присъствени дни в Парламента /За пример, във Франция
почивните дни бяха 25 декември и 1 януари. Дори 31 декември беше работен ден за цяла Франция./

На този протест ще бъдат всички представители на обществото и няма как иначе.
От опит знаем, че  там ще бъдат и анархисти, расисти, комунисти и фашисти. Нека бъдат добре дошли, но нека знаят, че Ние сме там, за да кажем своята дума. А Тя е, такава, каквато я завяват българските граждани и нека точно тук и сега завяват своите претенции и искания.

После?

После ще бъде късно, защото някой друг, който сега налива „бензин в огъня“/ намалява парното, спира тока и  надава вой за кризи всякакви ,чрез услужливите към управляващите медии /, а в същото време си пишат програмите и  пак ще яхнат електоралното недоволство.

Този филм е стар сериал и вече го гледаме 20г.

Имате думата. Всеки да даде своите предложения- сега му е времето, а то е късо. Всеки един от нас е важен и значим, и всяко предложение може би е ценно и уместно. Вие сте.

Ружа Братанова

Oще малко по темата:

Защо искам промяна на политическия модел и защо с референдум.
Интересно интервю на Васил Божков

Вземете банер за подкрепа на протеста:
Аз подкрепям националния протест на 14 януари


Гласуване

Ако този материал ви е харесал, гласувайте за него, натискайки бутончето ‘свежо’. Благодаря.

78 мнения за “Какво точно искаме от протеста на 14.01

 • Reply катя 24.01.2009 at 10:29

  Властта произлиза от народа, а щом не служи на него, трябва да си ходи.

 • Reply от мрежата 23.01.2009 at 14:23

  Каквото и да поискаме си остава тук и други избират и казват вместо нас какво „искаме“. Така дискусиите в Нета стават… част от измамата.

 • Reply Протестите и очакванията на протестиращите 16.01.2009 at 14:04

  […] идеята на Ружа за промяна на избирателния закон. Ако искате повече информация – може да я намерите тук. Прочетете колкото може повече за исканията и за […]

 • Reply Ина 14.01.2009 at 15:19

  като цяло има мн да се свърши… трябва да се премахнат всички промонополистки закони, които ограничават доставчиците на енергия (например ток) и увеличават по този начин цената на услугата. знаете ли колко дълга и труда е процедурата да си добиваш легално ток от вятър или вода сам? умопомрачителна … после ще плащаш естествено и данъци за това, че използваш природни ресурси или, ако имаш излишъци, ще плащаш и на електродоставчиците за това, че им ползваш мрежата – това е допустимо, но все пак трябва да е възможно, нали. а сега на практика не е… разбирам да има стандарти, покриващи инж.изисквания и безопастност за човека и природата, но да направят тази процедура толкова невъзможно тромава, е недопустимо!

 • Reply Съюз на българските 13.01.2009 at 23:28

  СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ
  гр. Стара Загора, бул.“Митрополит Методи Кусев“ № 51, тел. 0898 417 498,
  e-mail: izbirateli@dir.bg web: http://www.izbirateli.dir.bg

  ТРЕВОЖНО!!!
  БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА Е В КОМА – КОРУМПИРАНА ВЛАСТ, МАФИЯ, РАЗРУХА, НЕПОНОСИМА БЕДНОСТ, УНИЖЕНИЕ, ГЕНОЦИД!

  Кой е виновен?!
  Този ли? Който властта кат кокал в зъбите си хруска,
  и захапал веднаж … не пуска”? Да – да, не пуска!
  И как да пуска, та то е благо!
  А от благо на човек му става драго, драго..!
  И въобще не му пука!
  Вина, като че ли няма тука!
  Щом Ти човече гласът си дал или продал!
  Все едно е, властта ей така за нищо си му дал!
  И тъй излиза, че в нашата трагична драма –
  вина има, виновен няма!!!

  Скъпи български избирателю,
  Деветнадесет години давахме ВЛАСТ:
  За да бъде “Времето наше”;
  За да има “Сполука за България”;
  За да дойде “Новото време”;
  За да сме в НАТО и ЕС…
  Деветнадесет години давахме ВЛАСТ:
  на Филип, на Жан и на Иван,
  на Симеон, на Сергей и на Доган!
  Деветнадесет години давахме ВЛАСТ:
  за да има демокрация, за да има справедливост, свобода и благоденствие !
  Давахме власт безропотно, търпеливо и с надежда!
  И… ПОЛУЧИХМЕ… КАКВО?
  РАЗРУХА, НЕПОНОСИМА БЕДНОСТ, УНИЖЕНИЕ, Г Е Н О Ц И Д !!!

  За деветнадесет години тези, на които давахме власт:
  ликвидираха българското селско стопанство и свързаната с него преработвателна промишленост;
  унищожиха горите и горската промишленост;
  предоставиха свещената българска земя и нейните богатства за благото на чужди народи и държави;
  разгромиха българското машиностроене, военно-промишленото производство, производството на електроника, енергетиката и хранително-вкусовата промишленост; умишлено ликвидираха традиционни икономически и търговски взаимовръзки и пазари; наложиха хаос в банковата ни система и ограбиха парите на народа;
  предателски предоставиха територията на България и българската армия за постигане на чужди военни, икономически и политически интереси, а националната сигурност и суверенитета на държавата в пълна зависимост от тези интереси;
  принудиха младите хора да напуснат България и да търсят правото си на труд и реализация в чужди държави;
  предизвикаха фатален за нацията демографски срив.

  – 2 –

  Сториха така, щото днес в България да се шири бедност, отчаяние, апатия, несигурност и необуздана, жестока престъпност. Днес българинът да няма доверие на собствената си държава. Днес българинът да няма гарантирано право на живот и достойнство, право на здраве и спокойни старини. Днес българинът да няма сигурност, нито в собствената си държава, нито в собствения си дом.

  Това ли е лицето на българската демокрацията?
  От една страна Конституция, която уж гарантира демокрацията и народния суверенитет, а от друга властващи хора и политически субекти със самочувствие на недосегаеми, които брутално и безцеремонно демонстрират, че цялата държавна власт нито произтича, нито се осъществява от народа, че държавата не принадлежи на българските граждани, че наложената политическа и избирателна система произвеждат управление, което не е нито по волята нито за интересите на народа, че исконното човешко и гражданско право на избор е само хазарт, в който ние българските избиратели, суверена в българската държава, пренебрежително наричани “гласоподаватели” или “електорат” можем само да даваме или продаваме своя глас за вече избраното от властващата олигархия!!!
  Винаги “ИЗБОРЪТ” на гражданите на България, е бил изборът на властващата политическа и икономическа олигархия.
  Така е уважаеми български избирателю,
  Ние българските граждани никога не сме имали и все още нямаме реални избирателни права! Ние не избираме! Ние само “гласуваме”! Ние даваме или продаваме на робска безценица своя глас за вече избраното! Ние, българският народ, дори нямаме право на мнение за това: дали да бъде “социализъм”или “капитализъм”; дали да бъде монархия или демокрация; дали да сме във Варшавския или в НАТО; дали да сме в Съветския или в Европейския съюз; дали да се кланяме на дядо Иван или на чичо Сам…!

  А Ти, гражданино на България,
  винаги си бил и си оставаш само един безгласен гласоподавател – МЪЛЧАЛИВ, РАВНОДУШЕН, РОБСКИ ТЪРПЕЛИВ, ПРИМИРЕНО ЧАКАЩ НЕСЪЩЕСТВУВАЩИЯ МЕСИЯ !!! ДО КОГА ???

  ЩЕ ИМА ЛИ НАЙ-ПОСЛЕ ПРОМЯНА?
  ДА, ако всички ние избирателите, хората които даваме власт, престанем да вярваме на тези, които методично и целенасочено ограбват България и българския народ. Ако не им позволяваме повече да властват против нас и нашите национални интереси. Ако всички сме убедени, че техният ресурс на доверие отдавна се е изчерпил! Ако твърдо не отстъпваме от това, че единствено народът е СУВЕРЕНА в българската държава, който дава, контролира и отнема власт и никой не може да се поставя над НЕГО, че без участието и съгласието на целият български народ не може да се решава съдбата и бъдещето на БЪЛГАРИЯ. Ако всички заедно, ясно и категорично изявим волята си за ПРОМЯНА в нашето общество, в нашата държава. И тази ПРОМЯНА задължително следва да започне най-напред от правото на избор. Не силово наложен, не манипулиран, не изтъргуван, а ИЗБОР – свободен, дълбоко осъзнат и отговорен, осъществен с ясни, категорични, общо приети и конституционно гарантирани правила където:
  Първо, ако българските граждани имат конституционното право да дават власт то трябва да имат правото и механизмите да контролират и отнемат дадената от тях власт;
  Второ, изборът да е дело на избиращия, който следва пряко и активно да участвува в определяне на правилата, в организацията, в провеждането и контрола на избирателния процес;
  Трето, в изборите като обществен процес политическите субекти, партийни или граждански, да участвуват равно поставено без привилегии или ограничаване на права.

  – 3 –

  Четвърто, гласуването като израз на личен избор е право, задължение и отговорност;
  Пето, представителството в законодателната институция /Народното събрание/ да е гражданско представителство, а не партийно-олигархично;
  Шесто, народният представител да представлява конкретен брой избиратели и техните интереси от конкретен район в държавата;
  Седмо, народният представител да се отчита и носи отговорност за своята политическа дейност само пред избирателите, които представлява и да подлежи на отзоваване;
  Осмо, отзоваването на народен представител е функция на избирателите.
  Девето, прозрачност, публичност и строг контрол при финансиране на изборите.
  Десето, изборът да е действителен само ако в него участвуват повече от 50% от имащите право на глас…
  Налагането на тези правила е началото на СПАСЕНИЕТО
  Спасението на българската държава, на българското общество, на България и българското! ТО е наше общо дело! Не по единично, не по групи, не по етноси, а ВСИЧКИ ЗАЕДНО КАТО НАРОД!
  ЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!
  Днес всеки родолюбец, всеки гражданин на България, трябва да осъзнае, че действащата партийно-олигархична политическа система на управление и нейното клониране е пагубна за българското общество, за българската държава, за всеки български гражданин!
  Затова, “ДОЛУ” НА СЕГАШНОТО, НО И НЕ НИ ТРЯБВА “НОВО” В СЪЩАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА /като применен Илия/.
  НЕ “НОВО” ОБИКНОВЕНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, А ПЪРВО ВЕЛИКО НАРОДНА СЪБРАНИЕ И НОВА КОНСТИТУЦИЯ, КОЯТО ДА ГАРАНТИРА :
  Реална демокрация;
  Активно функциониращо само организиращо се гражданско общество;
  Абсолютно равноправие и равнопоставеност при формиране на политическите субекти;
  Държава на гражданите с открито и обществено контролирано управление;
  Свободно и пряко избираемо, подлежащо на отзоваване гражданско представителство в законодателната институция на българското общество;
  Ясно формулирана и безапелационно заявена Отечествена кауза на българите;
  Дългосрочна и ресурсно обезпечена национална стратегия за развитие…

  Български избирателю,
  Никакво предоверяване повече, никакво равнодушие, никакви илюзии, никакви идеологеми, никакви партийни пристрастия! Няма ляво, няма дясно, няма център! Има една България и БЪЛГАРИЯ Е НАД ВСИЧКО!

  Ако искаш не просто ПРОМЯНА, а НОВ ПО-ДОБЪР ЖИВОТ. Не се страхувай. Не чакай повече. Не се колебай. Повярвай най-после в себе си. Бъди един от нас. Бъди избирател. Бъди родолюбец. Бъди ЧОВЕК с достойнство и чест.

  Най-човешкото у човека е способността да ИЗБИРА. Да избира живот за себе си, живот за другите! Живот свободен или живот в робство!

  НАПРАВИ НАЙ-ПОСЛЕ СВОЙ СОБСТВЕН ИЗБОР, БЪЛГАРИНО.

  Съюз на избирателите в България – РЕАЛНОСТ.

 • Reply Kalin Stoev 13.01.2009 at 22:51

  Искам да има силна организация, която да защитава правата на гражданите и да ги консултира правово.
  Искам данъчните да си вършат работата и да събират всички задължения на държавата, ако трябва да се създаде специална комисия, която да контролира работата на данъчните и по всякакъв начин да им помага да събират задълженията към държавата.
  Искам КАТ да бъдат нон-стоп проверявани и контролирани дали взимат подкуп и да спрат да се крият като партизани, а да вземат най-после да контролират и без това големия трафик.

 • Reply Minimalfreak 13.01.2009 at 19:08

  кур за ушеф :)

 • Reply 14.01.09 - протеста и работното място | БГ Работодател Блог 13.01.2009 at 16:39

  […] – СРОКСОС, За да Остане Природа, ПРИЗИВ, ТВ Алма Матер, Богомил и още много Социални мрежи: български: Етикети: […]

 • Reply Лияна 13.01.2009 at 9:59

  Подкрепям националният потест!Борете се млади хора за добър живот в България.Вие сте тези които можите да промените нещата в България и да вземете всичко във Ваши ръце.Бъдещето е пред Вас.Напред и само напред!!!!!!!!!

 • Reply стефан 12.01.2009 at 20:44

  Да се вдигнем на въстание братя …да избием тез нащи гавази дет сраха върху ни и ни се смеят на нещастието.Омаскариха на напълно и ни принудиха най-големите сиромаси в европа да бъдем. До кога ще ги чакаме? АЗ ВИЖДАМ ЧЕ МОМЕНТА НЕ НАСТАНАЛ И ДА ГИ ИЗРИНЕМ ОТ МЕСТАТА ИМ…

 • Reply dilqna* 12.01.2009 at 20:34

  uspeh 14.01.2009…v ruse stroqt magazini … za kakvo gi stroq mento da napravqt neshto za grada ..horata nqmat pari zaplatite sa malko…v varna nqma bezrabotica…tam zaplati te sa dostata4no za hora..i si pozvolqvat vsi4ko…

 • Reply Svetla 12.01.2009 at 20:31

  Румен Овчаров на съд!Най-наглия,мазен човек в парламента!

 • Reply Гергана 12.01.2009 at 20:29

  Любопитно ми е,тези гадове в парламента,дали посрещнаха „нормално“Новата година с добавката,която си гласуваха в размер на 1700лв?Ние останалите пихме една студена вода,понеже маса политици приканваха работодателите да не ни дават коледни бонуси.СРАМА НЯМАТ!Знаем ги техните почивки:Дубай,Аспен,а българския народ псетата го яли!Понеже не съм от София и няма как да дойда ПОДКРЕПЯМ ВСИЧКИ,които на 14.01 ще излязат в този студ!

 • Reply dilqna 12.01.2009 at 20:29

  protest 14.01.2009 uspehi vi pojelalvam… az napriner sam ot ruse… tam se paravqt golemi magazini… no mesto da napravqt neshto za grada ate stroqt magaziani ..koi 6e pararuva tam horata nqma pari ..zaplatite sa malko..vseki gleda da opravi tqhnite hora…

 • Reply Боряна 12.01.2009 at 11:14

  поддържам това смело решение за протест.Крайно време беше в България да се направи нещо,но пак няма да сме единни , защото останахме много малко младите хора , а пенсионерите колкото и да им тежи , няма да се вдигнат. Това е моето мнение , аз съм от Русе , майка на две деца – на 15 г и на 2 месеца , но ще ви подкрепям и ще съм с вас на 14.01.2009 УСПЕХ

 • Reply Руслан 11.01.2009 at 23:58

  Ружа,

  в момента парламентът приема нов избирателен закон и е вероятно ще се мажоритарно ще се избират 31 или 62 депутати. Хвакам се на бас обаче, че ще влязат същите маймуни. Мажоритарният вот няма много да промени. Напротив, има опасност местните мафии ще си напазаруват места много полесно.
  Закон за референдумите има и през миналата година го подобриха. Ти за какво би предложила да гласуваме на общонародно допитване? Депутатите разполагат с известни привилегии, но не са кой знае какви. И заплатите не са им много големи – в съседните офиси до паметника с Коня персоналът взима двойно и тройно.
  Освен това съвсем не разбирам защо трябва символично да се произнася смъртна присъда над кабинета на Станишев по примера с Левски според призива на организаторите на протеста. Станишев не е Апостола на свободата. Или е?
  Този парламент обаче наистина е мъртъв – остават едва три месеца ефективна дейност и след това се разпуска за предизборната кампания. Веднага след 25 юни някъде ще е вотът да 41-ото Народно събрание. Обявено беше, че протестът е срещу измитането на всички партии. Пропускаш, че след това гласоподавателите ще трябва да избират между същите тези партии защото други няма. В разгара на икономическата криза и войните в Близкия и Средния Изток какво предлагате? Вие нямате нито програма, нито някаква ясни искания. Освен това вината за дереджето на Студентски град, откъдето тръгнахме, е почти изцяло на Столичния общински съвет, управлявал в периода 1990 – 2009 г., където и корупцията е в пъти по-голямма от парламента. И всъщност общинската и районната администрация е пряко виновна, че „Амнезия“ е построена и вкарана в есплоатация без никакви разрешителни. Защото не отидете да протестирате пред Столична община? Подозирам, че „студентският бунт“ е на път да обслужи твърде неясни цели, за които обаче се наливат твърде много пари.

 • Reply катя 11.01.2009 at 22:13

  Много повече се печели от това да се подържа живота, отколкото да бъдем лекувани. СЪС СИГУРНОСТ ГОСПОДАТА УПРАВЛЯВАЩИ СА ТЕЗИ, КОИТО ВНАСЯТ ЦИТОСТАТИЦИ ЗА ХИМИОТЕРАПИЯ И ПРИБИРАТ СВОЯ ДЯЛы НЕ ИМ ПУКА ЧЕ УМИРАТ ХОРА, УМИРАТ ДЕЦА, ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ. ПОДКРЕПЯМ ИДЕЯТА, ЧЕ ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО ТРЯБВА ДА УЧАСТВА В УПРАВЛЕНИЕТО, НИЕ ПОЗНАВАМЕ ПРОБЛЕМИТЕ, ИЗЖИВЯВАМЕ ГИ ЕЖЕДНЕВНО, А ТЕ ИЗБРАНИЦИТЕ НИ, СА МНОГО ЦАЛЕЧ ОТ ТЯХ, ВРЕМЕ Е ДА ГИ СЛОЖИМ НА МЯСТОТО ИМ!

 • Reply катя 11.01.2009 at 22:05

  Подкрепям стачката, защото нито това, нито останалите правителства от 1992г. до сега не решиха проблема с регистрацията на лекарство срещу рак, открито от българина Продан Христов. Всички управления знаят за лекарството, но никой нищо не прави, дори го наричат шарлатанин. Искам да знаете, че лекарство има, а лишавайки болните от лечение с него те ги убиват и така извършват геноцит… Регистрирахме сдружение „Антималигноцит“ за да се борим за признание за българското откритие срещу рака. Никой до сега не ни чу, искаме промяна, ИСКАМЕ ДЕЦАТА НИ ДА ЖИВЕЯТ, ПЕТ БЪЛГАРСКИ МАЙКИ ЕЖЕДНЕВНО ПОГРЕБВАТ ДЕЦАТА СИ В БЪЛГАРИЯ, до кога ще мълчим, ДО КОГА ЩЕ НИ УБИВАТ, ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВЗЕМЕМ В РЪЦЕ!!!! НЕКА ПОВЕЧЕ НЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИ, ИСКАМЕ ПРОМЯНА! НЕ ИСКАМЕ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРСКИ ОТКРИТИЯ ДА БЪДАТ РЕАЛИЗИРАНИ ПО СВЕТА, ИСКАМЕ ГО ТУК! ИСКАМЕ ГО ТУК, ЗА НАС И ЗА ДЕЦАТА НИ!!!

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.