Какво точно искаме от протеста на 14.01

plakat
14 януари 2009 от 11 до 16.30 часа пред Народното събрания

А какво искаме?

На 14 януари е издадена Смъртната присъда на Левски и е потвърдена на 21.01.1873 г.На 14 януари 2009 българското гражданско общество се самоорганизира в протест.
Ако търсим символика и съвпадение със Смъртната присъда на Левски, то със сигурност това означава, че „смъртната присъда“ на това правителство ще бъде издадена на 14 януари. В това е и смисълът от този граждански протест.

В съвременната ни  демократична държава смъртното наказание е отменено и в случая има само символичен смисъл. Със сигурност  обаче е  категоричен негативен вот за управлението на настоящето правителство. Да си ходи. Да си ходят и депутатите. Но…

Тук му е мястото да попитам какво друго, освен недоволството си от ония, които с вота си сме назначили на работа ще поискаме от тях?

Ние сме ги назначили, ние ги уволняваме и ще потвърдим това на 21.1.2009г. Но преди това те трябва да поработят така, както не са работили 20 години. До 21.01., когато присъдата над тях, издадено от нас влезе в сила ще трябва да свършат
малко, но важни неща, а именно:

-НОВ ИЗБИРАТЕЛЕН ЗАКОН с 50 % мажоритарен вот, който ни дава възможност да избираме независими депутати, необвързани с програми и партийни централи, с доказан морал, професионализъм и почтеност. Не участвали в досегашните корумпирани, колаборативни и комбинативни управления  на държавата.

Не поискаме ли това от тях да го свършат, дори и да се измъкнат доброволно по терлици ще е пак същото „Пременил се Илия, погледнал се пак в тия“.За пореден път ще влезем в старият капан на поредните нови избори, да избираме неизбираемите и ще е само още един скъп харч за прокъсаните ни джобове.

-ЗАКОН ЗА РЕФЕРЕНДУМИТЕ

В момента закона за референдумите трябва да влезе в пленарна зала, но все още по някакви измислени причини, това не се прави. Пряката демокрация е един от стълбовете на демокрацията и без нея не може да се осъществя контрол върху нашите избраници в Парламента и не може цялото общество да взема законни решения за голям аспект от проблеми. Закона трябва да бъде приет от народното събрание.

-ОТМЯНА НА ДЕПУТАТСКИЯТ ИМУНИТЕТ И ПРИВИЛЕГИИ.

Ще им се наложи да си отработят заплатите, командировките /4 пъти са обиколили земята по екватора за наша сметка/, глобите,Коледните преми и ваканция, неприсъствените и яловите присъствени дни в Парламента /За пример, във Франция
почивните дни бяха 25 декември и 1 януари. Дори 31 декември беше работен ден за цяла Франция./

На този протест ще бъдат всички представители на обществото и няма как иначе.
От опит знаем, че  там ще бъдат и анархисти, расисти, комунисти и фашисти. Нека бъдат добре дошли, но нека знаят, че Ние сме там, за да кажем своята дума. А Тя е, такава, каквато я завяват българските граждани и нека точно тук и сега завяват своите претенции и искания.

После?

После ще бъде късно, защото някой друг, който сега налива „бензин в огъня“/ намалява парното, спира тока и  надава вой за кризи всякакви ,чрез услужливите към управляващите медии /, а в същото време си пишат програмите и  пак ще яхнат електоралното недоволство.

Този филм е стар сериал и вече го гледаме 20г.

Имате думата. Всеки да даде своите предложения- сега му е времето, а то е късо. Всеки един от нас е важен и значим, и всяко предложение може би е ценно и уместно. Вие сте.

Ружа Братанова

Oще малко по темата:

Защо искам промяна на политическия модел и защо с референдум.
Интересно интервю на Васил Божков

Вземете банер за подкрепа на протеста:
Аз подкрепям националния протест на 14 януари


Гласуване

Ако този материал ви е харесал, гласувайте за него, натискайки бутончето ‘свежо’. Благодаря.

78 мнения за “Какво точно искаме от протеста на 14.01

 • Reply Иван 11.01.2009 at 13:10

  т.е. борбата ще е всъщност за необходимите и работещи форми -права на пряко участие във всички власти, вкл. медиите. Какви референдуми, напр. без пълноценно и свободно обсъждане на всички възможни алтернативи? Или при скъсени срокове в процедурата, високи прагове на свикване /сега е 50% за общински референдуми!?! .. проектът иска 350 х. за наионални т.е. 5% при 2% в Швейцария/ и пр.

 • Reply Иван 11.01.2009 at 13:03

  Ако искаме едно и също – реален контрол на всички граждани върху властта – публичното/държавното/ управление – нужно е просто да се свържем за общо действие в желаната посока. Защото това е от нещата, които не можем да постигнем поотделно.
  И сега.. ТЕ ще ни лъжат до край! Като с вдигнат хората ще се опитат да им пробутат ментата – от „лидери“ до „права“ на „участие“ и „контрол“ – пълно с такива и сега в НС виси един добре подрязан проект за „участие на гражданите в управлението“ – от 5 години го подмятат в разни редакции – защото (?!) грижата е как да го „обезопасят“ добре, така че отново да сме фигуранти в тяхната игра.

 • Reply Bulgaria 11.01.2009 at 6:22

  КОМУНИСТИТЕ СА ВИНОВНИ !!! http://zazz.bg/play:6efda89d МОЛЯ ВИЖТЕ ТОЗИ КЛИП !!!!!!! NA 14.01.09 VSICHKI ZAEDNO PRED PARLAMENTA V SOFIQ.NE ZABRAVQITE OT NAS ZAVISI!!!!!!!!!!

 • Reply Галя 10.01.2009 at 17:14

  Исканията са много добри и ги подкрепям напълно! Хора разберете, че политическата ни класа в момента не представлява „комунисти“. Това са хора с горе долу еднакви цели и разбирания. Няма идеологии при тях, само празни думи и игри. Трябва да дойдат НОВИ хора! При тази избирателна система с n на брой партии и стари кучета няма как да стъпи някой нов. Законите трябва да са по-строги. Какви са тези привилегии и разпускания. Ние и гащите сме си дали на тях. Само по един космически кораб остава да си купят и да практикуват спейс туризъм. Утре и това може да стане. С насилие нищо няма да се промени. За войни и прочие е абсурдно. При това Европейският Съюз няма да го позволи никога.

 • Reply Ognyan 10.01.2009 at 17:12

  Чудесно е че има желание за промяна – но негодуванието винаги си е било наша национална черта. В България многократно се доказа, че всяка инициатива се опорочава и бързо отшумява.
  В позицията си на безвластие всеки демагогства и обещава, това което беднотията очаква да чуе, малката сламка, към която да насочи надеждите си.
  В момента, в който властта се получи, всеки гледа да се гуши – всички сте гледали прословутото интервю със Симеон, преди да се върне в България.
  Да не ви споменавам за топлината, еуфорията и сълзите, с която беше посрещнат в много градове – с обещанието да се събере ‘експертно’ управление
  на страната. Да, такова се събра – и станахме посмешище за света.
  Постоянно се говори за мафиотската мрежа, която дефакто държи властта. Ами ще я има, защото има начини. И ДПС ще си купува гласове, защото го може – и досега не са намерили начин да ги спрат. Евала на Доган,
  щото му сече акъла като за 500 депутати.

  Ако допуснем, че този протест има някакъв ефект, от къде смятате да намерите вашите експерти, или и тях трябва да чакаме 4 години да се научат и да направят и те своите грешки, та пак да има по кого да плюем.
  Смятате ли че страната разполага с такива кадри, които разбирате ли ще напуснат добре платените си позиции, за да оправят хаоса в страната, чиито корени въобще не са в парламента. Та нали утре тези ми ти експерти
  ще ги сплаши някой, или ще ги полее (я тях, я член на семейството) с киселина – внесохме нова мода в мародерството, и пак ще станат марионетки като тия дето сега топлят местата в парламента.

  Манталитета ни е такъв. Докато не дойде момента, в който да оставим на пейката, това дето някой е изтървал или изгубил, и не спрем да се псуваме по пътищата, не вярвам някога нещо да се промени.
  Алчно и завистливо е настоящето българско племе и затова, всеки влязъл в политиката няма как да не се овълчи.

 • Reply nadia 10.01.2009 at 16:36

  Ли поредна вълна в морето.

 • Reply Меги_Ди 10.01.2009 at 15:34

  Крайно време е да се създаде гражданско общество в България като коректив на управляващите. Подкрепям идеята да се протестира и мисля, че трябва да се търси промяна първо на избирателния закон, сега действуващия урежда едни и същи лица във властта вече 20 години, независимо дали гласуваме или не. В една обикновена фирма не може да се избере управителен съвет с неквалифицирано мнозинство, но парламент може. И защо ни са 240 депутати, спокойно може да са и максимум 40. То без това в парламентарната зала в петък и по толкова не виждаме. Да се премахне депутатския имунитет. Да се потърси отговорност от държавната администрация за обслужването на глражданите. Да им припомним, че служител – това е слуга на народа и че техните заплати формираме ние – всички обикновени и съвестни данъкоплатци.
  Похвална е идеята това да се случи тук, във форумите, тъй като интелигенцията в България отдавна живее виртуално.

 • Reply Селин 10.01.2009 at 13:09

  Тук са изложени исканията на природозащитниците: http://forthenature.org/actions/171

 • Reply Lissa_waw 09.01.2009 at 21:29

  Свежо: Моля, поне се изяснихме :)

 • Reply isvev 09.01.2009 at 21:14

  Свежо: Съжалявам че съм ви раздразнил, но още повече съжалявам, че не можете да ме разберете. От така използваната символика, аз поне на първо четене оставам с впечатление, че се слага знак на равенство между Апостола и Парламента, тоест смърта на Апостола е равнозначна по значение на смърта на Парламента, дефакто излиза че унищожаваме парламент който се бори за “ Чиста и Свята Република“. „В народната работа няма шега, пазете се ви казвам . . . ,защото и мойте шеги да ги вземате за работа“

 • Reply Ekspert 09.01.2009 at 20:40

  Бого , настрана национализма.

  Нещо от твоята компетентност. Как да се снабдим с комуникационно стредство за координация на повече хора, като се знае че интернета е достъпен до около 10% от българите? БНТ се оцвети в червено. Кабеларките са достъпни около 30%. Моля пиши ми на е-мейла.

 • Reply Ekspert 09.01.2009 at 20:23

  Към Лилия
  Твоето мнение е зряло, надявам се не си писимист а умерен оптимист…
  Подготовката на този протест е прибързана и емоционална…

 • Reply Селин 09.01.2009 at 19:13

  Ружке, не става въпрос за онези Зелени, спокойно. Вече има толкова много зелени, повечето от които мафиоти, че всички се бъркат. За мен единствените истински са „Зелените“ от http://bulgariangreens.org , които всъщност са същите хора, които започнаха протестите отпървом за Странджа, после за Рила, Витоша и всички нападнати от инвеститорските интереси неща. Познавам лично тези хора покрай „Свобода, а не страх“ и наистина са природозащитници, а не алчни люде, прилапващи парици, каквито „Зелена България“ (която буквално копира името на английски на „Зелените“ във Фейсбуук и им бях в групата известно време, докато се усетя, че не съм на правилното място :P ) са, както и други умници.

  Само не разбрах къде ги намесихте анархистите с равен знак с нацистите, били ходели да помагат в Гърция, ми хубаво, лошо няма, това не значи, че задължително ще мятат Молотов по парламента. А за нацистите и т.нар. футболни фенове си има техни си изказвания, че ще дойдат да трошат и това вече наистина е притеснително. Дано наистина сме достатъчно много хора, та да се изгубят в тълпата. (:

 • Reply Борислав 09.01.2009 at 17:46

  ПЛОВДИВ – Тръгване за София 7:30 на 14.01.2009г. Място – пред главяния вход на Централна Гара. Всеки който иска нека бъде с нас!

 • Reply RoujkaBG 09.01.2009 at 15:15

  И пак аз, досадницата.

  В блога на Грънчаров прочетох, че студентите правят коалиция със Зелените, без обаче да е уточнено, кои точно Зелени.

  Ако иде реч за Зелените на Александър Каракачанов, то си е договор с Дявола, ДС.

  Споменът за провалянето на студентската стачка във Велико Търново още не е изтлял, когато същият Каракачанов дойде от Сф,
  убеди студентите да се отделят от лумпените /майките и бащите си/ и да се приберат в аулата на университета, а в последствие и в учебните зали и стачката
  студентска приключи.

  Някой знае ли с кои точно зелени се обединяват студентите?

 • Reply Камен Петев 09.01.2009 at 14:55

  Явно е, че има много объркани хора, неяснота /или по-скоро ясно е/ какво ще се случи на следващите избори – предсрочни или редовни. Все пак огромно мнозинство протестира, дали там или си псува вкъщи-практически цял народ.Смятам че за да обединим протеста си трябва да поставим фундаменнталните причини за недоволството – ОСТАВКАТА НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ВЕДНАГА и ДЪРЖАВНОСТ И ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ НА БЪЛГАРИЯ.

 • Reply Lissa_waw 09.01.2009 at 12:59

  Свежо: Датата 14 януари е определена от Председателя на Бг Парламент за първи работен на депутатите след Коледната ваканция, което определя и датата на протеста, обявен от студентите.

 • Reply Ник 09.01.2009 at 11:28

  Що се пените в изборна година? Тя така или иначе е дошла, по-скоро се организирайте, „образовайте“ електората, какво да гледа и за какво да гласува. Щото като яхнете протеста, и кво пак същите миндили и педофили ще влезнат.

  Да всички сме от София, ама като дойдат избори, и ставаме, я от Бургаски регион (сигурно пра-бабата на Костов или там кой е за Бургас е ходила на море там и вече, е Бургазлия).

  Да, исканията са логични и разумни, ама тука е България, Балканския полуостров – дето да гласуваш с чужда карта е нормално, дори не е срамно.

  Колкото и да се пените, пак същите „дедовци“ ще влезнат …

 • Reply Iva 09.01.2009 at 11:15

  Искам да се промени модела като цяло,в подкрепа на това ще кажа само,че е ОЧЕВАДНО какво ни е положението в каква мизерия,бедност,липса на институции от гледна точка,че никой не си гледа работата и за да отидеш до лекар,съд,МВР или друга подобна институция трябва да си вземеш 2-3 дни отпуск е показателен.А какво да кажем за безхаберието и некадарността на нашите клафицирани хора като лекари,адвокати,политици и прочие до безкрай.просто нямам думи….а корупцията няма въобще да я засягам,че ще стане много дълго.И накрая НУЖДА ОТ ПРОМЯНА ИМА И САМ ГОТОВА ДА РАБОТЯ ЗА НЕЯ.

 • Reply Светла 09.01.2009 at 11:12

  За съжаление ще съм на стотина километра от София на 14-ти :-(.

  „Ако търсим символика и съвпадение със Смъртната присъда на Левски, то със сигурност това означава, че “смъртната присъда” на това правителство ще бъде издадена на 14 януари.“

  Бого, ама така някой „дървен“ патриот (по аналогия с „дървен философ“) може да те обвини, че сравняваш правителството с Левски ;-).

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.