Какво точно искаме от протеста на 14.01

plakat
14 януари 2009 от 11 до 16.30 часа пред Народното събрания

А какво искаме?

На 14 януари е издадена Смъртната присъда на Левски и е потвърдена на 21.01.1873 г.На 14 януари 2009 българското гражданско общество се самоорганизира в протест.
Ако търсим символика и съвпадение със Смъртната присъда на Левски, то със сигурност това означава, че „смъртната присъда“ на това правителство ще бъде издадена на 14 януари. В това е и смисълът от този граждански протест.

В съвременната ни  демократична държава смъртното наказание е отменено и в случая има само символичен смисъл. Със сигурност  обаче е  категоричен негативен вот за управлението на настоящето правителство. Да си ходи. Да си ходят и депутатите. Но…

Тук му е мястото да попитам какво друго, освен недоволството си от ония, които с вота си сме назначили на работа ще поискаме от тях?

Ние сме ги назначили, ние ги уволняваме и ще потвърдим това на 21.1.2009г. Но преди това те трябва да поработят така, както не са работили 20 години. До 21.01., когато присъдата над тях, издадено от нас влезе в сила ще трябва да свършат
малко, но важни неща, а именно:

-НОВ ИЗБИРАТЕЛЕН ЗАКОН с 50 % мажоритарен вот, който ни дава възможност да избираме независими депутати, необвързани с програми и партийни централи, с доказан морал, професионализъм и почтеност. Не участвали в досегашните корумпирани, колаборативни и комбинативни управления  на държавата.

Не поискаме ли това от тях да го свършат, дори и да се измъкнат доброволно по терлици ще е пак същото „Пременил се Илия, погледнал се пак в тия“.За пореден път ще влезем в старият капан на поредните нови избори, да избираме неизбираемите и ще е само още един скъп харч за прокъсаните ни джобове.

-ЗАКОН ЗА РЕФЕРЕНДУМИТЕ

В момента закона за референдумите трябва да влезе в пленарна зала, но все още по някакви измислени причини, това не се прави. Пряката демокрация е един от стълбовете на демокрацията и без нея не може да се осъществя контрол върху нашите избраници в Парламента и не може цялото общество да взема законни решения за голям аспект от проблеми. Закона трябва да бъде приет от народното събрание.

-ОТМЯНА НА ДЕПУТАТСКИЯТ ИМУНИТЕТ И ПРИВИЛЕГИИ.

Ще им се наложи да си отработят заплатите, командировките /4 пъти са обиколили земята по екватора за наша сметка/, глобите,Коледните преми и ваканция, неприсъствените и яловите присъствени дни в Парламента /За пример, във Франция
почивните дни бяха 25 декември и 1 януари. Дори 31 декември беше работен ден за цяла Франция./

На този протест ще бъдат всички представители на обществото и няма как иначе.
От опит знаем, че  там ще бъдат и анархисти, расисти, комунисти и фашисти. Нека бъдат добре дошли, но нека знаят, че Ние сме там, за да кажем своята дума. А Тя е, такава, каквато я завяват българските граждани и нека точно тук и сега завяват своите претенции и искания.

После?

После ще бъде късно, защото някой друг, който сега налива „бензин в огъня“/ намалява парното, спира тока и  надава вой за кризи всякакви ,чрез услужливите към управляващите медии /, а в същото време си пишат програмите и  пак ще яхнат електоралното недоволство.

Този филм е стар сериал и вече го гледаме 20г.

Имате думата. Всеки да даде своите предложения- сега му е времето, а то е късо. Всеки един от нас е важен и значим, и всяко предложение може би е ценно и уместно. Вие сте.

Ружа Братанова

Oще малко по темата:

Защо искам промяна на политическия модел и защо с референдум.
Интересно интервю на Васил Божков

Вземете банер за подкрепа на протеста:
Аз подкрепям националния протест на 14 януари


Гласуване

Ако този материал ви е харесал, гласувайте за него, натискайки бутончето ‘свежо’. Благодаря.

78 мнения за “Какво точно искаме от протеста на 14.01

 • Reply RoujkaBG 09.01.2009 at 9:38

  http://svejo.net/home/link_summary/132983-Chast-ot-konkretnite-iskaniq-na-nacionalniq-grajdanski-protest-na-14

  В подкрепа на моите разсъждения студентите вече са си изготвили конкретни искания и смятам, че естественото място на всеки честен и отговорен български гражданин е до студентите.

 • Reply RoujkaBG 09.01.2009 at 9:05

  Радо,
  допускаме, че сваляме правителството?
  После?

  Вариантите са, същите каквито бяха . Служебно правителство. България имаше две такива /на Ренета Инджова и Стефан Софиянски/

  После? Нови избори със стар избирателен закон. Нов бардак със същите стари брантии, прегрупирани.
  В този камък вече сме се препъвали.
  Пак ли?

  Единствената промяна, която може да се случи е, ако:
  -настоящият парламент промени избирателният закон, за което той няма воля, по простичката причина, че почти по-вечето от настоящите народни прдставители няма да попадне никога -вече в Парламента.

  -саморазпускане на настоящият парламент и обявяване свикване на ново Велико Народно събрание, за което също нямат воля.

  Е, точно този вариант вече го живеем 20г. Твърдиш,че не ти харесва и искаш да го промениш. И как ще настъпи тази тъй желана промяна от теб, според теб?

  Присъствието на един протест, на който човек няма политически искания е само формално и физическо, и по- скоро утвърждава, отколкото променя статуквото.

  С какво ще различиш себе си от феновете на Левски и ЦСКА, които чупят седалки и попиляват цели стадиони и не е трудно да се досети човек в чия мелница ще наливат вода,

  от анархистите, които ходиха да помагат на гърците, Атакистите /имат политическа програма и конкретни искания/, Чекистите- също ?

  Присъствието пред Парламента не се свежда само да геройството да попаднеш под ударите на полицейска палка.

  Целта на протеста е промяна на статуквото и тя няма как да бъде осъществена без политически искания.

  Целта на протеста е тези искания на гражданското общество да попаднат вътре в Парламента и народните представители да се запознаят с тях и да рабоят върху тях, според волята на обществото.

  Не е страшно да имаш политически искания. Страшно е да си там и да ги нямаш. И тогава Станишев ще се окаже прав: „Циркаджии и смешници“

  Не забравяй, че там ще има представители на опозоционни партии, които имат същата цел – сваляне на правителството и вземането на властта.
  Те ще бъдат там, подгтвени, с ясни искания и цели.

  Ако тук и сега, не си дадете ясна сметка за всички тези неща и не сформирате граждански организационен кометит,
  не си напишете исканията черно на бяло и не ги връчите на представител на НС, носете яйца и домати за екшъна и цирка.

 • Reply Селин 09.01.2009 at 9:02

  Крис,
  организаторите са http://sroksos.org – студентска организация. Има и други съорганизатори, но на тия им знам сайта, освен това си го четат редовно, отговарят редовно и се вслушват в коментарите. Затова, ако искате, пренесете предложенията си там? Други съорганизатори са http://priziv.org, но не са си пипали сайта отдавна, имат форум, ама нз колко си го четат, освен това природозащитници ( http://forthenature.org ).
  Към тия предложения добавям – да не се приемат поправките по Закона за горите, които позволяват безконтролните заменки, изсичането и унищожаването им. :) Бого, защо не добавиш нещо и за цифровите права? :))

  И ок, нека исканията бъдат наивни, политически неграмотни и каквото още Лилия и другите решат. Ами, напишете си и вие искания. И ги предложете и вие. Това е протест на всички, не на Ружа, Лилия или някой друг. Идеята е всички да се включим, но явно Лилия не го е зхванала съвсем.

  Солидарност между гражданите – само това ще ни помогне да се спасим от статуквото. Именно липсата на солидарност ни докара дотук.

  Относно „анархисти, расисти, атакисти, комунисти“ – само от Расате и приятелчетата му от „фенклуба на Левски“ има заплаха за простотии, колкото повече не-фашисти отидем, толкова по-трудно ще им бъде да яхнат протеста, така че – давайте, идвайте! =)

 • Reply Lissa_waw 09.01.2009 at 7:14

  Свежо: България все същата кочина.
  Мое исконно право, твое и на всеки българин е да свежда глава пред светинята Левски и да не позволява други да го маскарят.
  Мое исконно право е да искам неговият завет за „Чиста и свята Република“ да се случи.
  И аз като всеки българин съм възпитавана със светлият пример на Левски.
  Нямам право глупаво да мълча или да говоря глупави работи като някои тук.
  Просто правило: когато не знаеш какво да кажеш, по- добре не казвай нищо, отколкото да кажеш нищо.

 • Reply Lissa_waw 09.01.2009 at 7:05

  Свежо: Употребата на символиката с Левски не е случайна, а преднамерена,защото както знаем Левски се е борил за „Чиста и свята Република“,
  каквато нашата не е.
  Кой има право да се учи от Левски? Всеки един от нас и Левски не е запазена марка за политиците.
  Преди да станат политици, те също са хора като нас, българи, наследници на Левски. И аз, и Ти,
  и всеки един от нас има право да бъде последовател на светлият пример на Левски.

  Съвпадението на датите 14 януари не знам дали е случайно или нарочно, защото не Аз съм определила тази дата. Не знам кой. Ти ако знаеш- кажи. Тя просто се завъртя в публичното пространство, а аз за себе си открих съвпадението.На мен лично ми допадна това съвпадение по причина краткият срок/ една седмица/, която аз за себе си определям за този парламнт да работи и да свърши работата, която не е. 20г ги чакаме. Колко още? Живота си тече.
  Пенсионерите лапат мухите, 20г от моят и още на 1 милион и половина българи минава извън България, на децата ни също,а

 • Reply Радо 08.01.2009 at 23:27

  Добре, отговарям. Ще отида на протеста, не защото това ще помогне да се промени системата (което е желанието ми). Ще отида, защото:
  – съм солидарен с проблемите на българския народ;
  – и аз страдам от некомпетентното и корумпирано управление на страната и искам това правителство час по-скоро да се махне;
  – това е част от гражданския ми дълг (той не свършва до протестите).

  Това, за което се боря, е да преодолеем законово подплатената изолация на гражданите от управлението (чрез блокирана съдебна система и свръхцентрализация на властта). Законът за допитване до народа и законът за избиране на народни представители са просто продължение на комфорта на управляващата класа, стъпил на прекомерна власт и безнаказаност за престъпленията.

  На такъв протест трудно можем да предявим претенции за нещо велико. Оставка на правителството е най-реалистичната и обединяваща цел.

 • Reply Lissa_waw 08.01.2009 at 22:18

  Свежо: За неразбралите:“В съвременната ни демократична държава смъртното наказание е отменено и в случая има само символичен смисъл. Със сигурност обаче е категоричен негативен вот за управлението на настоящето правителство.“

  „За глухите камбаните не бият по пет пъти“

 • Reply Тодор 08.01.2009 at 23:12

  @Богомил(друг) – Не, няма да идвам.
  – Защото съм на 2500 км по на запад.
  – Подкрепям!!!

  @Markov – По-зле от сега едва ли може да стане – вервай ми! Само в Газа може да е по-зле от там… със газа!

  @веселиса – За да успем ТОЗИ ПЪТ – имаме нужда от предложенията на Ружа! И едно от мен – Закон за ЛУСТРАЦИЯТА! Има го в Полша, Унгария, Чехия и дори (срамота за нас) в Македония!
  Ако го имаше, нямаше да е възможно да ни управлява ни Станишев, ни „Сава“, ни „царя“, ни Пирински, ни Велчев, ни който и да е друг путер (Първанов) майни!!!

 • Reply MARFI 08.01.2009 at 22:05

  Свежо: Съгласен

 • Reply isvev 08.01.2009 at 21:52

  Свежо: Не мога да разбера символиката за която пише автора на статията. Каква точно е общата черта на издаването на смъртната присъда на Васил Левски с датата на протеста. Нима издаваме смъртна присъда на праявителството и го съпоставяме с Апостола нещо не ми се връзва. Преди да се търси връзка трябва да се осмисли символиката, а не просто да вкарваме името на Апостола за щяло и нещяло и да се получават тикива ми то глупави работи.

 • Reply веселиса 08.01.2009 at 22:33

  Справедливият,като натикаш всички БОКЛУЦИ в „държавата София „проблемите ти няма да се разрешат ами ела да постудуваш както аз направих преди 19-15 години, след това отиди да гласуваш и може би БОКЛУЦИТЕ от София ще си отидат с твоя помощ.Аз не успях да ги прогоня.

 • Reply Markov 08.01.2009 at 21:56

  “Айде стига паника за газта”
  ЗА БОГА БРАТЯ БЪЛГАРИ
  Запасявайте се срочно с продукти и всякакви артикули от първа необходимост и то в големи количества. /спок не съм търговец нема да спечеля кат някой дърт шоп/.
  Първо ще паднат БАНКИТЕ по нареждане от Москва.
  После да не каам ко шъ стане ша нъ напраът на уфси /то ние сме си такива ама уоще по-големи/
  Шъ стане по зле от периода 94-98г. дъ знаете

 • Reply Богомил (друг) 08.01.2009 at 21:43

  От Вашите коментари си личи колко сме разпокъсани българите. Пишете простички неща, които биха били уместни тук, като:
  1. Ще дойдете ли или не на протеста
  2. Ако няма да идвате – защо
  3. Ако няма да идвате ще подкрепите ли морално протеста или не и защо
  (Обясненията – по желание)

 • Reply tampico 08.01.2009 at 20:31

  Свежо: от русе дали ще има много хора който ще доидат че да отида с тях

 • Reply Albena 08.01.2009 at 19:00

  Свежо: Марфи, а ти какво искаш? Споделям написаното в статията, критика без градивни предложения е като айрян без кисело мляко.

 • Reply Тодор 08.01.2009 at 19:57

  @angel – „Крайно неясни искания“
  1. Нов избирателен закон
  2. Закон за референдумите
  3. Отмяна на депутатския имунитет и привилегии
  Исканията са крайни, но ЯСНИ!

  @Лилия – Вместо да дрънкаш глупости за неща, които хич не ти са ясни, вземи си легни и се събуди след изборите.
  За „лошия вкус“ се сърди на майка си и на баща си; освен туй никой не те кани на вкусен обяд – става дума за политически протест, на който ще се мръзне и на който ще се „раздават“ и палки, и бухалки, вероятно!

  @Радо – Я ми обясни как си се „борил“ до сега, та да ми светне като как ще се „бориш след изборите“. И с кого.
  Ако тези искания са лоши, предложи поне едно добро такова!

  @Богоров – Ей за туй трябва да сме на площада, за да им „отбива“ на Бойковци и на мафиоти всякакви!

 • Reply RoujkaBG 08.01.2009 at 19:37

  Радо, напиши си конкретните искания, ако имаш такива. Иначе си мрън-мрън.

  Както сам казваш с комунисти не се преговаря, НО настоящият избирателен закон /направи си труд да го прочетеш, както аз чета блога ти/ и ще видиш, че именно в него е заложен познатият стар капан- да избираме неизбираемите.

  И какво ще последва, ако допуснем, че свалите правителството? Нови избори със стар закон, който ще докара
  -излишен харч на продраните ни джобове и
  -отказ от гласуване, поради неприемливи кандидатури на стари муцуни.

  Тоя народ дори не си прави труда да иде до урните и да гласува с негативен вот, защото явно НЕ знае, че именно НЕГЛАСУВАНЕТО довежда на власт точно ония, които не желае. Гласовете на негласувалите се разпределят пропорционално по квоти между спечелилите изборите.

  Юруш към Парламента, за да докажете за поредно, че един българин е голяма работа, много българи- нищо и половина. Анархисти, Атакисти, Расисти и Чекистви Ви чакат, за да бъдете масовката в сценарият им :)

  „На беден и прост, и Господ не може да помагне“.

 • Reply Gosho 08.01.2009 at 19:37

  Предлагам да се приеме закон … възможност депутатите да бъдат уволнявани от народа.

  Също така предлагам… да се заредим с яйца, домати и други гадории и с тях да замеряме депутатите пред народното събрание.

 • Reply vali 08.01.2009 at 19:19

  А ,бе не им ща никакви закони,само да се махнат, пък следващите дано са по-свестни и хем да работят по-добре,хем някой най-после да си понесе заслуженото ..

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.