Либертарианството – принципи

Тъй като много хора ме питат каква е политическата ми ориентация, ето малко повече за либертарианството, част от което съм и аз в една или друга степен:

Философия на свободата

1. Философията на свободата се основава върху принципа на личната неприкосновеност. Ти притежаваш своя собствен живот. Да се отрича това, означава, че някой друг човек има по-големи права върху твоя живот от теб самия. Никой друг човек или група хора, не могат да притежават твоя живот; нито пък ти можеш притежаваш живота на други хора.

2. Човек съществува във времето: в бъдещето, в настоящето и в миналото. Израз на това са твоя живот, твоята свобода, и продукта от твоя живот и свобода. Да изгубиш живота си означава за изгубиш бъдещето си. Да изгубиш свободата си означава да изгубиш своето настояще. А да изгубиш продукта от своя живот и свобода означава да изгубиш онази част от твоето минало, която е произвела този продукт.

3. Продуктът на твоя живот и свобода е твоята собственост. Собствеността е плода на твоя труд, резултата на твоето време, енергия и таланти. Тя е онази част от природата, която ти си превърнал в благо. Чрез доброволна размяна и взаимно съгласие човек може да ползва и собствеността на другите. Когато двама души разменят доброволно собственост, и двамата печелят от размяната – иначе не биха я направили. Единствено те имат законното право да вземат това решение за себе си.

4. Понякога, за да отнемат нещо от другите без съзнателно, доброволно съгласие, някои хора използват насилие или измама. Насилственото отнемане на живот е убийство, отнемането на свобода е поробване, а отнемането на собственост е кражба. Няма разлика дали тези действия са извършвани от един самостоятелно действащ човек, от мнозинството хора срещу малцинството, или дори от длъжностни лица с красиви шапки на главите.

5. Ти имаш право да защитиш собствения си живот, свобода и законно придобита собственост от насилствената принуда на други хора. Ти можеш да помолиш други хора да ти помогнат да се защитиш. Но ти нямаш право да използваш насилие срещу живота, свободата или собствеността на другите хора. Следователно, нямаш право и да определяш някой друг да използва насилие от твое име срещу други хора.

6. Ти имаш право да избираш лидери за себе си, но нямаш никакво право да налагаш управляващи над други хора. Независимо от начина, по който са назначавани чиновниците, те са обикновени човешки същества и нямат права или законни претенции, които да са по-висши от правата на които и да са други човешки същества. Независимо от находчивите названия за техните длъжности и независимо от броя на хората, които ги подкрепят, чиновниците нямат право да убиват, да заробват или да крадат. Ти не можеш да им дадеш никакви права, които ти самият не притежаваш.

7. Тъй като ти притежаваш своя живот, за своя собствен живот си отговорен ти. Ти не си взел живота си назаем от други хора, че те да изискват твоето покорство. Нито пък си роб на хора, че да изискват твоята саможертва. Ти избираш своите цели на основата на своите собствени ценности. Както успехите, така и провалите са необходимите стимули за усъвършенстване и израстване. Твоите действия от името на други хора, или техните действия от твое име са добри само когато произтичат от доброволно взаимно съгласие. Защото добродетелта може да съществува само там, където има свобода на избора.

8. Това е основата на истински свободното общество. Това е не само най-практичната и хуманна основа за човешката дейност, но също и най-етичната.

9. Проблемите в света, които произтичат от употребата на сила от държавата, имат решение. Решението е хората в света да престанат да искат от държавните служители да използват сила от тяхно име. Злото не идва само от зли хора, но също и от добри хора, които позволяват употребата на насилие като средство за постигане на собствените си цели. Именно по този начин през цялата история добрите хора са давали власт на злите хора.

10. Да имаме доверие в свободното общество означава да се съсредоточим върху свободния избор на морални ценности, а не върху някаква наложена с принуда визия или цел. Употребата на държавната власт за налагане на визия на други хора е интелектуален мързел и обикновено води до нежелани извратени последствия. Създаването на свободно общество изисква смелостта да мислим, да говорим и да действуваме — особено когато е много по-лесно да не правим нищо.

8 мнения за “Либертарианството – принципи

 • Reply Номинации за ГСП : Фондация “Медийна демокрация” 21.03.2009 at 18:44

  […] Последните бяха подробно обяснени в блога на Богомил Шопов, който сам определя политическата си ориентация като […]

 • Reply Селин 18.02.2009 at 16:11

  Какво невъзпитано държание. о.О

 • Reply Ангел Грънчаров 18.02.2009 at 16:08

  Та значи казваш, че си „либертарианец“? Ще ти повярвам само ако успееш да осъзнаеш и изтълкуваш пълното противоречие на твоето събствено положение с либертарианските философски и нравствени принципи, иначе ще приема, че се най-обикновен фалшификатор и лъжец.

  (По една случайност аз самият съм либертарианец; затова дотолкова са ми скъпи либертарианските ценности, че се чувствам морално задължен да разобличавам лицемерите като теб и бате ти Бойко, представящи се, представи си, за „либертарианци“!)

 • Reply Ангел Грънчаров 18.02.2009 at 5:42

  Когато картинките са на крадлю като теб, не е нужно да се цитира източника :-)

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 17.02.2009 at 22:30

  Извинявам се, материала е от сайта на БОИС. Ангеле, ти що не цитираш откъде си свил картинките по блога си и за книгата си, ами гледаш на другите в паницата, аааа? :)

 • Reply Ангел Грънчаров 17.02.2009 at 19:48

  Не е зле човек да посочва източника си, когато копира чужд текст… окобено щом е либертарианец :-)

 • Reply go_fire 17.02.2009 at 17:04

  Прав си Пейо. Ама все ми се иска да вярвам, че живея в 21 век.

 • Reply пейо 17.02.2009 at 13:31

  Либретарианството се основава на допускането, че човек е разумно същество, движено от рационални подбуди. Допускане, което е грешно в огромна част от случаите, а само за такива хора, свободата може да е осъзната необходимост.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.