Пак за подслушване на Skype комуникацията.

Мерките за „борба с тероризма“ учудващо влизат в сферата на … глупоста. Баварското правителство в Германия е поръчало да се разработи софтуер, който може да прихваща разговорите по Skype преди те да бъдат криптирани от клиента., поради невъзможността да се вземе тази информация директно от компанията.

Основната идея е, че по e-mail се изпраща троянски кон, който се ‘закача’ към Skype и събира тази информация. Добрата новина е че този „кон“, работи само под определена версия на Windows. :)

Ако махнем на страна шеговитата страна на нещата, отново излизаме в онази плоскост на наблюдение от страна на правителството. Идеята, разбира се, че този софтуер ще се използва само след събедна заповед, но самата мисъл, че правителството иска да ти инсталира троянски кон, за да следи комуникацията ти, мен ми звучи доста перверзно.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

12 мнения за “Пак за подслушване на Skype комуникацията.”

  1. Антония, интересен казус повдигате. Доколкото аз знам законовите ограничения именно в тази насока (съдържанието и качеството на предоставяните от оператора на услугата интернет) не са в полза на потребителя. В този смисъл, ако се появи такъв „дансовски“ троянец е много интересно как този договор (НЕ) ни защитава. И ще бъде така, докато някой не успеее да докаже и осъди доставчик за подобни „проучвания“. Има в стандартните договори половинчати точки, но винаги от презумпцията за вина и вреда по вина на самия ползвател, не на доставчика. Т.е. на ползвателя е забранено да ползва и да прилага подобни „техники/средства за проучване“. Бих ви препоръчал, ако е възможно за вас, да смените временно (има такива пакети) конкретния ваш доставчик с друг. Ползването на две антивирусни програми едновременно, е непрепоръчително. Интересно какво ли ще е поведението на вашите машини след смяната?

  2. Може и да ви е смешно, но от момента в който се включих през Net1-доставчик в София,на 08.06.2009 г., започнаха проблемите ми с вируси от типа на троянски коне и цялата гадост, създадена през месец юни и юли 2009-а. Интернет доставчикът ми е замесен разбира се,защото е невъзможно да ти изхакат компа през поне 2 антивирусни програми. Да не говорим, че преди изборите изобщо не можех да вляза в пощенските си кутии в абв, яхоу и т.н. И това – защото съм обикновен член на ПП“Зелените“ и съм раздавала листовки за изборите в квартала си, а и защото съм регистрирана в „Електронна граница“.Стигнах до извода, че шпионският софтуер се разработва предимно за следене и злепоставяне на политически противници, бизнес конкуренти и за криминални цели на най-високо държавно равнище в целия свят. И това обезмисля съществуването на мрежата интернет за свободна комуникация, а оттам и за интелектуалното развитие на обществото :( Тъй като поддържам компитата на 2 приятелчета, чиито интереси са единствено в сферата на порносайтовете и сайтове за запознанства и чалгамузиката – при тях проблеми с вирусите и шпионския софтуер няма! Искам да попитам – възможно ли е да се търси отговорност – съдебна за създателите и разпространителите на зловредния софтуер?!

  3. Всъщност вместо тази стара „партенка“ отпреди 2 години аз бих очаквал да коментирате и евентуално да подкрепите, следната петиция: http://freeyourphone.org/ – дело на Electronic Frontier Foundation. Интересно дали и в България ще се появи подобна петиция, която да постави въпроса за „освобождаване“ на мобилните телефони от монопола на операторите, що се отнася до ползване на приложения за глас през интернет?

  4. Спомням си как скандалът гръмна преди година и нещо :)
    Бая майтапи отнесоха ЦСУ-то за таз изцепка. EPIC FAIL.

  5. Това ми намирисва на Евротроянеца, за който ставаше въпрос по едно време, онзи дето те следи за пиратска информация…

  6. Добър ден! Дето има една дума. За тази новина аз лично съобщих още преди 2 години. Недоумявам защо чак сега попада в полезрението ти, Бого? Дори, мисля, че ползвах част от тези си писания, за да се аргументирам по повод на други публикации в твоя блог, и то с конкретни препратки към оригиналните източници. Документацията е публикувана в интернет като факсимиле и в превод на английски. Идеята е практически нереализируема, поради високите месечни разходи за наблюдение на един потребител. Запознайте се преди да пускате стари новини новини.

  7. Идеята умна е те да те „заразят“, без ти да „разбереш“ :)

  8. Интересно, как ли биха реагирали антивирусните компании на един подобен „софтуер“, бил той и държавен.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.