Нотариусите с достъп до масивите от данни на МВР

Вчера на второ четене беше прието всички нотариуси да имат достъп до масивите данни на МВР, за да могат да проверяват дали човека, чиято лична карта е пред него, съществува на официалната база данни на МВР.

Това ще спре измамите или ще даде поле за още повече …. според мен за второто. Предното народно събрание, като знаем в какъв състав беше, имаше голям дебат, а на този, както очаквахме, овчиците директно гласуват, каквото им се даде.

Ех, връщаме се към комунизма, на следващите избори, очакваме победа на ГЕРБ с 99,9 процента :)

3 мнения за “Нотариусите с достъп до масивите от данни на МВР

 • Reply Добри Бoжилов 01.10.2009 at 22:19

  Скоро личните данни на всички българи ще се озоват в Интернет. Положението е неспасяемо, и не се дължи само на поредното разхлабване на системата на МВР. Може би трябва да мислим за общество, в което наличието на общодостъпни лични данни за всички не вреди на самия човек. Реално личните данни са неопазими. Има ги на твърде много места. То и банковата тайна вече издиша дори. Никак не е трудно да разбереш кой какви кредити и депозити има. Нито служителите пазят информацията, нито банките имат системи за опазване, нито пък някоя система може да спре копи-пейст в gmail. Така че, трябва да мислим за ново общество, където всеобщата откритост няма да е вредна. В някои фантастични книги тази откритост е доста полезна…

 • Reply Иван 01.10.2009 at 18:09

  Както се казва, дяволът е в детайлите.
  По принцип това е една отлична идея. Но на нотариусите не трябва да се дава пълен достъп. Те трябва да имат възможност да въведат данните от паспорта (ЕГН, паспортен номер) и да получат потвърждение че този паспорт е валиден, че човекът не се издирва, и не е в затвора. Разбира се всеки нотариус трябва да си има отделен login/password и ограничение честотата на запитванията (защити срещу brute-force).

 • Reply 111bits 01.10.2009 at 12:24

  Да, Бого, за голямо съжаление и на мен така ми се струва от самото начало – че се връщаме към „старите“ порядки. Докъде ли ще се сгромолясаме само се чудя. :-/

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.