Странно писмо

PHP

Тази сутрин получих писмо от Андрей Змиевски (PHP, PHP-GTK, Smarty, Yahoo!)в което изявява желание да дойде към София за УебТех, освен това е много вероятно да дойдат и от Зенд да направят РНР изпит по време на конференцията или най-малкото да направят солидна отстъпка на всеки който иска да мина такъв изпит при тях.

Денят започва добре, да се надяваме, че така и ще премине, след леко казано кошмарната нощ която мина.

10 мнения за “Странно писмо

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 23.01.2008 at 18:17

  Ако забелязваш това е от 2006 година :) Центровете са си същите, както и тогава – двата, които сертифицират – виж на vue.com за България.

 • Reply Любомир Петров 23.01.2008 at 18:07

  Незнам до колко има смисъл от сертификата, но последният път когато се опитах да получа информация къде да се явя на изпит ми треснаха телефона от еду центъра в НБУ, които не бяха чували за PV/Зенд и си помислиха май че се базикам нещо с тях. След писмо до Zend и PV, промяна няма, отговор също.
  Относно самия изпит, бих се явил, незнам какви ги говорите за php4, темата е страичка всъшност, но новия Php5 сертификейшън тест съдържа в себеси доста въпроси свързани като цяло с Web Applications и има и достатъчно Security въпроси. Поне такава информация получих от Зенд и това ме зарадва, бих дал парите само заради това да видя дали ще взема теста (6+ години имам опит с php) и ми е любопитно :)

  Ако някой се е явил на 5тицата да каже коментар, защото аз така и не си намерих тестинг център :(

 • Reply Robert Ivanov 13.01.2006 at 13:06

  Да, 200$ не са много. Въпроса е дали някой ще ти оцени сертификата, тук в БГ …

  Както каза Бого, едва ли …

 • Reply Respo 13.01.2006 at 0:14

  Преди нова година се бях навил да ставам ZCE. Контактнах се с разни хора които са го взели и имат профил в Zend Yellow Pages. Оказа се, че испита не е нищо особено. Намерих си книгите на pdf (дори си ги разпечатах). Доста забавни неща има написани вътре. Бях си харесал дата за изпита, дори замалко да платя и да отида:). Като седнах и се замислих. Стигнах до извода, че за момента сертификация няма да ми е нужна. Още повече, че самия изпит обхваща неща за четворката. Като излезе за 5 и го типизират малко и за студиата и сървара им може пак да се позамислия :).

 • Reply Bogomil 12.01.2006 at 16:10

  @Роберт
  Не ти трябва книгата ;)

  @Ивайло
  Аз лично не виждам смисъл от такава сертификация за нашия пазар, но ако ще си търсиш работа с РНР в определени (пак казвам определени) страни ще ти е нужен.

 • Reply Ивайло Гроздев 12.01.2006 at 15:50

  @Роберт

  За книгата – от България надали ще я намериш, евентуално можеш през books.bg да си я поръчаш да ти я поръчат от Amazon (там е 20 долара, а нашите ще ти вземат 10% отгоре комисионна, не знам колко ще ти начислят за доставката). Ама е дълга и широка.

  За цените – смятам, че е повече от нормално, когято става дума за сертификация, да се иска сума от порядъка на 200 долара. За каква да е езикова сертификация например също искат сходни пари (Бого – намиг :)), а тука става дума вече за точно оределено професионално направление.

  Въпреки това или тея $200 са бариера за българите, или много много не се уважава тази сертификация тук, защото засега има само един българин, който е станал ZCE…

 • Reply Роберт Иванов 12.01.2006 at 2:21

  между другото: ето един полезен линк – „The Zend PHP Certification Practice Test“:
  http://www.phparch.com/cert/ZPCPB_sample.pdf

 • Reply Роберт Иванов 12.01.2006 at 2:16

  Какво да каже човек :)

  определено ще е интересно да чуем лекцията от човек от Яхуу (може би най-известния РНР проект)

  Зенд-аджиите да не се крият, а да изнесат и те някоя лекция

  Доколкото за тест-а: 200 долара е на сайта им – ако направят сериозна отстъпка, ще има интерес, не е чак толкова висока цената. Някой да знае къде в БГ може да се намери тази книга: http://phpcertguide.com/

  (очаквам лекция от Дерик за ЕксДебъг)

  този УебТех се очертава да бъде СТРАХОТЕН!!!

 • Reply Bogomil 11.01.2006 at 12:27

  A да изнася лекции иска ;) Въпроса е да видим дали ще успеем да се договорим за условията и с него и с Зендовете ;)

  Но поне е едно добро начало.

 • Reply Ивайло Гроздев 11.01.2006 at 10:06

  Това е страхотно, ако стане… И без това смятах лятото да се явявам на изпита на Зенд, ако може да се спести някой лез – още по-добре.

  А Андрей само да намине ли иска ли иска да изнася и лекция?

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.