Странно писмо

PHP

Тази сутрин получих писмо от Андрей Змиевски (PHP, PHP-GTK, Smarty, Yahoo!)в което изявява желание да дойде към София за УебТех, освен това е много вероятно да дойдат и от Зенд да направят РНР изпит по време на конференцията или най-малкото да направят солидна отстъпка на всеки който иска да мина такъв изпит при тях.

Денят започва добре, да се надяваме, че така и ще премине, след леко казано кошмарната нощ която мина.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

10 мнения за “Странно писмо”

 1. Ако забелязваш това е от 2006 година :) Центровете са си същите, както и тогава – двата, които сертифицират – виж на vue.com за България.

 2. Незнам до колко има смисъл от сертификата, но последният път когато се опитах да получа информация къде да се явя на изпит ми треснаха телефона от еду центъра в НБУ, които не бяха чували за PV/Зенд и си помислиха май че се базикам нещо с тях. След писмо до Zend и PV, промяна няма, отговор също.
  Относно самия изпит, бих се явил, незнам какви ги говорите за php4, темата е страичка всъшност, но новия Php5 сертификейшън тест съдържа в себеси доста въпроси свързани като цяло с Web Applications и има и достатъчно Security въпроси. Поне такава информация получих от Зенд и това ме зарадва, бих дал парите само заради това да видя дали ще взема теста (6+ години имам опит с php) и ми е любопитно :)

  Ако някой се е явил на 5тицата да каже коментар, защото аз така и не си намерих тестинг център :(

 3. Да, 200$ не са много. Въпроса е дали някой ще ти оцени сертификата, тук в БГ …

  Както каза Бого, едва ли …

 4. Преди нова година се бях навил да ставам ZCE. Контактнах се с разни хора които са го взели и имат профил в Zend Yellow Pages. Оказа се, че испита не е нищо особено. Намерих си книгите на pdf (дори си ги разпечатах). Доста забавни неща има написани вътре. Бях си харесал дата за изпита, дори замалко да платя и да отида:). Като седнах и се замислих. Стигнах до извода, че за момента сертификация няма да ми е нужна. Още повече, че самия изпит обхваща неща за четворката. Като излезе за 5 и го типизират малко и за студиата и сървара им може пак да се позамислия :).

 5. @Роберт
  Не ти трябва книгата ;)

  @Ивайло
  Аз лично не виждам смисъл от такава сертификация за нашия пазар, но ако ще си търсиш работа с РНР в определени (пак казвам определени) страни ще ти е нужен.

 6. @Роберт

  За книгата – от България надали ще я намериш, евентуално можеш през books.bg да си я поръчаш да ти я поръчат от Amazon (там е 20 долара, а нашите ще ти вземат 10% отгоре комисионна, не знам колко ще ти начислят за доставката). Ама е дълга и широка.

  За цените – смятам, че е повече от нормално, когято става дума за сертификация, да се иска сума от порядъка на 200 долара. За каква да е езикова сертификация например също искат сходни пари (Бого – намиг :)), а тука става дума вече за точно оределено професионално направление.

  Въпреки това или тея $200 са бариера за българите, или много много не се уважава тази сертификация тук, защото засега има само един българин, който е станал ZCE…

 7. Какво да каже човек :)

  определено ще е интересно да чуем лекцията от човек от Яхуу (може би най-известния РНР проект)

  Зенд-аджиите да не се крият, а да изнесат и те някоя лекция

  Доколкото за тест-а: 200 долара е на сайта им – ако направят сериозна отстъпка, ще има интерес, не е чак толкова висока цената. Някой да знае къде в БГ може да се намери тази книга: http://phpcertguide.com/

  (очаквам лекция от Дерик за ЕксДебъг)

  този УебТех се очертава да бъде СТРАХОТЕН!!!

 8. A да изнася лекции иска ;) Въпроса е да видим дали ще успеем да се договорим за условията и с него и с Зендовете ;)

  Но поне е едно добро начало.

 9. Това е страхотно, ако стане… И без това смятах лятото да се явявам на изпита на Зенд, ако може да се спести някой лез – още по-добре.

  А Андрей само да намине ли иска ли иска да изнася и лекция?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.