OpenWebAnalytics – както трябва да бъде

Тъй като съм почнал да пиша за статистика в Уеб, защото ми е писнало да използвам услуги на трети страни, които често правят „четки“ на големи клиенти, а за малките … или пък бавят данните, които показват с дни, като tyxo.bg или Google Analytics.

Решението, дойде от самосебе си, докато се опитвах да реша случая, описан в предната ми публикация, тогава открих OWA, и даже го споделих в Twitter :)

Какво му е положтелното на това чудо:

 1. Xоства се при вас, вие притежавате и управялвате данните. Ако се компания за разработка, можете да предлагате тази услуга на всичките си клиенти и да печелите пари.
 2. С отворен код е и се разработва сравнително бързо – добавят се нови възможности, които за Google, например и невъзможно да бъдат приложени в следващите N месеца, поради тежката процедура.
 3. Има доста възможности, най-много ми харесва ето тази:
  Clickmap
 4. Говорейки за конкретна статистика за моя проект, ето това е безценно
  ОВА- цлицкстреам
  Това показва, каво точно е интересно за потребителя и върху какво клика на сайта ви,

PHP API
Като програмист винаги ми се е искало да мога да си комуникирам с услугите, които използвам, за да мога да вземам и да подавам данни за различни пресечки на информацията. Е, това е възможно, даже повече от възможно – лесно :)

Oще плюсове
Чудесно е, че има и проследяване на действията, което за кликове на определени места или за кампании за афилией маркетинг са доста полезни.

JS
Разбира се, че има и част за JS, което е и основния механизъм за събиране на данните. Има и досбра документация, но не би трябвало да имате проблеми с намирането на подходящия начин за използване.

Дай още, Бого
Вижте още от тук, за това как точно може да работите с данните, каква интеграция има с WordPress и още полезни възможности в най-новата версия или посетете сайта на проекта от тук.

9 мнения за “OpenWebAnalytics – както трябва да бъде

 • Reply Никола 02.12.2010 at 1:48

  Heatmap-a изглежда интересен

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 02.12.2010 at 9:19

   Така е :)

 • Reply turin 02.11.2010 at 18:50

  Това не е ли (бившият) Piwik?? Много товари бе, Бого! Ако хостингът е малко по-натоварен или поорязан, веднага започва да личи. Тежко е.
  Според мен най-добре е статистиката да се прави на сървъра. Не знам дали знаеш за JAWStats (http://www.jawstats.com), става дума за лъскава обвивка на добре познатия стар AWStats.
  Върши супер работа за бързи проверки и общи статистики, поддържа и множество сайтове и се зарежда бързо, защото е генериран от сървърен скрипт html. Без джаваскриптове, които клиентът може да блокира, без натоварване – само с обработка на логовете.
  Е, няма такива шукаритети като heat-map, ама айде сега, това ли е най-важното ;)
  Само идея де – иначе OWA изглежда много приятно мазно.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 02.11.2010 at 19:03

   Не чак толкова тежко. За доста клиенти това няма значение, а работата, която върши е чудесна.

   За лимнитиран хостинг, няма смисъл да говорим даже, тук става дума за „истински“ :)))

   Благодаря за линка, ще прегледам.

 • Reply Bashev 02.11.2010 at 16:39

  Аз преди 2 години ползвах това: http://www.labsmedia.com/clickheat/index.html, от чисто любопитство. За съжаление беше много бъгаво.

  PHP API-то е съвсем друга бира.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 02.11.2010 at 16:55

   Благодаря, ще му хвърля едно око

 • Reply ficeto 02.11.2010 at 12:46

  още вчера го пробвах като го туитна, и почти цяла вечер съм оправял бъгове и грижи.
  Предполагам че ти го ползваш като плъгин за уордпрес, а проблемите идват когато е стендалоун. SMTP изобщо не е интегрирано като опция (трябваше да си го хаквам сам), а phpmailer има и бъг и не работи без малко хакване. Другото на което се натъкнах е направо безумно – системата ме мисли за робот независимо от браузъра (пак малко хак и проработва). За новите потребители не се генерира api_key, но по предния метод и това се оправя :)
  Иначе е прекрасна система и ще си я ползвам.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 02.11.2010 at 12:50

   Има малко проблеми, спор няма, но поне работи, за разлика на GA, например в частта за проследяване на събитията…

   • Reply ficeto 02.11.2010 at 12:56

    оооо събитията за най-якото нещо :) в бъдеще виждам че ще напиша много плъгини за мониторинг на различни програми и сайтове. Събитията в комбинация с АПИто са направо безценни :)

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.