Неутралността на Интернет и защо вече няма да я има?

Вашият интернет доставчик, досега е само преносна среда. Той се грижи за това да имате достъп до всички Интернет услуги, сайтове, порно, тракери и каквото си поискате в световната мрежа.

Той (доставчика) нямаше права да ви налага ограничения, нямаше и права да следи трафика ви (какво точно използвате в Интернет).

Със серия от промени в телеком пакета, обаче, Интернет доставчика ви, ще може примерно да ви отреже достъпа до Yahoo, youtube и facebook и да ви го пусне срещу още 25 лева на месец. Може да ви забрани услугите за изпращане на писма, защото не сте си платили достатъчно или пък да реши да ви пусне само тази услуга срещу досегашната такса.

Доставчикът ще може да следи КАКВО точно правите в Интернет и ако случайно сваляте нещо „Незаконно“, да дойде и да ви отреже ушите или да доклада на някого за това и да ви спрат достъпа до Интернет, ама НЯМА значение, че това „Незаконно“ съдържание всъщност е снимката на приятелката ви във фесйсбук.

Ето такива чудесии, ще стават след време и у нас, благодарение на чудесните евродепутати.

Ето още малко от моя блог

79 мнения за “Неутралността на Интернет и защо вече няма да я има?

 • Reply ЖОРО 25.10.2009 at 9:07

  Богомил каза „БОГО“ каза: „Но, ето пример – БТК е единствен доставчик на много места в България. Ако закона му позволява да прави това“

  Ама ти наистина не си в ред! В момента на тези места в България им се предлагат алтернативи като М-тел и Глобъл, където вече е евтино и кабела не играе роля, нали се сещаш в условията на конкуренция за какво става въпрос,а?
  С Интернет портали и бизнес се занимавам от 5 години, а и съм учил икономика достатъчно,за да ти кажа,че пишеш ГЛУПОСТИ!
  И ти го казаха сума народ…. Жалкото е ,че всеки леко чалнат кат тебе може да си направи блог и утре да пише,че „Ще си плащаме на кликване с мишката по 20 лв“ и да му повярват.
  Сега гледам новите епизоди на Др.Хаус – там един като тебе имаше мания,че го следят със сателити от космоса :)))) ВЗеми се пообразовай малко и разбери, че НИКОЙ няма как да те накара да си плащаш за ДОСТЪП до определен сайт извън БГ, освен ако не е оторизиран от самия сайт. А ако самите yahoo ,facebook …и т.н го направят, нали се сещаш,че има GOOGLE, myspace – та следиш ли ми мисълта?!
  Айде сега беж да разтягаш локуми на някой, който ти вярва!

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 26.10.2009 at 8:49

   @Жоро: В щатите го правят вече и точно поради това искат да върнат отново неутралитета, а ти ако си вярваш, че можеш да разчиташ на интернет доставчика ти, твое право. Аз тълкувам директивата, а тя дава тази възможност. Дали ще го направят или не си е въпрос на бизнес модел.

 • Reply Allisa 23.10.2009 at 23:06

  „Конституцията е най-висшият закон в държавата „, но въпреки това тя се нарушава доста често, както твърди мой приятел – адвокат. Причината за това е липсата на информация, повечето хора всъщност не си знаят правата и пищят за неща, за които не са прави, а отминават с мълчание нарушаването именно на конституционните им права. Може би в момента е технически невъзможно да се следи всеки потребител в мрежата, но въпрос на време е това да се случи. Дори и да няма санкции – самия факт, че някой събира информация за теб, за твоите интереси, за твоите виждания по различни въпроси, е вече обезспокояващ. Нека не се лъжем – това вече се случва, макар и в други държави. Както се казва – сега в чужбина, скоро и у нас.

 • Reply Георгиев 23.10.2009 at 11:35

  Чакайте, чакайте. Прекалено много шум се вдига.
  Съгласно Конституцията на Република България „Чл. 34.
  (1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени.
  (2) Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления.“
  Трафикът по интернет е вид кореспонденция! Така че за да имат право да го проследят, то трябва да има доказателства за тежки престъпления и задължително решение на съда! Не може всеки доставчик когато му скимне да ви следи трафика! Все пак Конституцията е най-висшият закон в държавата и всеки друг не може да му противоречи!

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 23.10.2009 at 11:37

   @Георгиев – Прав си, но не разчитай на това.

 • Reply Жужа 23.10.2009 at 8:51

  И как ще се разбере законно ли е или незаконно ? То на файла да не би да пише къв е ?….

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 23.10.2009 at 9:03

   @Жужа – те това е проблема. Интернет доставчика, може да реши, че е НЕЗАКОННО, по свое усмотрение. Измества се преценката от съда към частно лице (фирма)

 • Reply анонимник 23.10.2009 at 8:46

  @автора: отказваш да си задължен, но си голяма работа да се оплакваш. хубава гражданска позиция :) не се обиждай, но пасва най-добре следното определение : на думи си голяма работа. само на думи… извинявай ако те обиждам нещо, но така ми изглежда и не намерих дори повод да мисля друго.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 23.10.2009 at 8:51

   Ами да, голяма работа съм, а :)

 • Reply Някъде там 22.10.2009 at 21:51

  Бих го направил, но нямам много свободно време. Това което съм дал в предишният си пост, за момента ми е достатъчно.

  Ако се намери още свободно време, ще поразгледам и този блог, както и http://www.efb.bg. :)

  За въпросните промени се говореше още преди години, но тогава нищо не стана. Позатихнаха нещата.

  Явно сега на някого (или по – точно, може би група от хора) му/им е по – удобно и затова пак се активизират нещата.

  Доста силно се „лобира“ (ако мога така да се изразя) от Америка, дали пряко, или чрез подставени лица, това в момента е без значение, за да се приеме този т.н. „пакет“ от мерки и закони.

  Надявам се Европейският парламент да удържи на „натиска“ и телеком пакета да не бъде приет.

  Това, че повечето хора спекулират (по един или друг начин) с тези мерки които искат да се приемат, се надявам да не повлияе на мнението на здравомислещите такива.

  Преди 10-ина години приблизително имаше предложение, да се лицензират Интернет доставчиците в България, което не беше прието, за радост на обикновените потребители на интернет, всички нас.

  Като се позамисли човек, има общи допирни точки между това което се случи тогава и това което става в момента.

 • Reply Някъде там 22.10.2009 at 16:48

  Цитат от http://blackouteu.wordpress.com/about/telecom-package/

  „The Telecoms Package is the package of European Directives regulating the communications networks and services, that is, the infrastructure and applications necessary to transport signals. In 2007 the Commission presented a proposal to modify it. That proposal is now being discussed in the European Parliament; a plenary vote is set for May 5. They want it approved it before the June elections at any price, even if giving up to the rights of citizens. ….“

  Накратко, надявам се да не го приемат. Това, че много от нещата са абсурдни е така а и би отнело доста време за дискутирането им затова и няма да го дисктурам.

  По – надолу следват няколко препратки с информация за т.н. „телекомуникационен пакет (telecom package)“

  http://en.wikipedia.org/wiki/Telecoms_Package

  http://blackouteu.wordpress.com/about/telecom-package/

  Гласуване в Европейският Парламент – м. Май 2009: http://www.laquadrature.net/wiki/Telecoms_package_directives_2nd_reading_BG (Специално за България)

  По страни: http://www.laquadrature.net/wiki/Telecoms_package_directives_2nd_reading_by_country

  http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/058-61381-271-09-40-909-20090928IPR61380-28-09-2009-2009-false/default_en.htm

  Информация от днес – 22.10.2009: http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/058-62732-292-10-43-909-20091019IPR62731-19-10-2009-2009-false/default_en.htm

  „…. If the Conciliation Committee does not reach an agreement, or if Parliament or Council do not approve the joint text at third reading, the telecom package is deemed not adopted. In this case, the co-decision procedure can be restarted only by a new legislative proposal by the Commission.“

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 22.10.2009 at 17:29

   Aко проследиш този блог, и efb.bg ще намериш и още по-подробна информация :)

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.