Ново развитие по поправка 138: ЕП ще легализира следенето на трафика и нарушаването на неутралността на Интернет

Много пъти съм писал на моя блог за поправка 138 в серията директиви наречени „Телеком пакет“, което беше 2 пъти прието с голямо мнозинство в евро-парламента и за големите усилия, които лично хвърлих за да го отстоявам в разговори с Евродепутати преди гласуванията.

Вчера на заседание на троицата се е стигнало до компромисно предложение, което прави всичко друго но не защитава правата на гражданите и дава възможност да държавите да правят мониторинг на трафика и още страшни неща, за които съм писал в този блог.

Ето версията на първоначалното предложение, прието два пъти от ЕП с 88% подкрепа:

„не могат да се налагат каквито и да е ограничения върху основните права и свободи на крайните потребители без предварително решение от страна на съдебните органи, предимно в съответствие с член 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз относно свободата на изразяване на мнение и свободата на информация, освен ако обществената сигурност е застрашена; в този случай решението на съдебния орган може да се вземе впоследствие.”

Новото предложение, което към момента са се разбрали в троицата е:

„Мерките, предприемани от страните-членки по отношение на достъпа на крайните потребители до използването на услуги и приложения чрез мрежи за електронна комуникация ще спазват основните права и свободи на физическите лица, включително тези, свързани личното пространство, свободата на изразяване, достъп до информация и честен процес и правото на ефективна съдебна защита в съответствие с общите принципи на законодателството на Общността. Всички подобни мерки ще спазват в частност принципа за честен и безпристрастен съдебен процес, включващ правото на изслушване.

Параграфът не влияе на компетенциите на страните-членки да определят, в съответствие с вътрешния си конституционен ред и основни права, подходящите процедурни предпазни мерки, гарантиращи справедлив процес. Те могат да включват изискване на съдебно решение (но не е задължително Б.авт), което да разрешава прилагането на мярката и могат да вземат предвид необходимостта от спешни мерки за осигуряване на националната сигурност, защита, обществена сигурност и предотвратяването, разследването, откриването и завеждането на дела, свързани с престъпления.“

Според мен точно в тези малки детайли се крие големия проблем. На първо четене може да ви се стори съвсем наред, но ако се задълбаете малко, ще разберете всъщност, че се отваря една голяма врата, през която влизат много големи изненади за следващите години, които ще ги изпитаме на наш гръб скоро в парламента и след това на наш гръб.

Вижте цялата ми категория за Цифрови права, ако ви е интересна тематиката.

5 мнения за “Ново развитие по поправка 138: ЕП ще легализира следенето на трафика и нарушаването на неутралността на Интернет

 • Reply Inf 16.10.2009 at 23:59

  Най – малкото мога да научавам истинските новини, особено такива, които са неудобни по някакви причини и се подминават. Имам огромна колекция от електронни книги, много повече от библиотеката ми, която вече се отказах да пренасям. Много се изкушавам да продължа по темата за „духовността“, която се постигала, като се лишаваш от нещо, но е в страни от основната темата. Компютърната и изобщо техническата грамотност е необходима най – малкото, за да се разбере, че компютърните и останалите технологии са само инструмент т.е. нелепо е на тях да се приписват някакви човешки качества и/или причини за ограничаване на… духовността и други подобни. Накратко те не могат да ограничават някакви свободи (особено духовни такива), а хората, заради невежеството си или заради други подбуди, чрез законодателството го правят, правили са го и ще продължат да го правят. Някога парните машини са били забранени в Англия поради много причини, между които е и „духовността, която се унищожавала от противоестествените метални зверове и затова те трябвало да бъдат контролирани и ограничени от закона“, но в същност идеята просто е била да не се конкурират конните дилижанси на едни „наши хора“. Нищо ново под слънцето не е, да се използва общата неграмотност в дадена област, за да се прокарат „полезни“ за някои закони.

  Що се отнася до мен и компютрите – избрал съм главно пътя на технологиите (за успеха в които определено трябва интелект, друг е въпроса дали го притежавам :)) и съм оставил останалите (някои хора) спокойно да си претендират с духовното си израстване, докато ги манипулират, смятам доста елементарно и за „лошите“ компютри и интернет, които трябвало строго да се контролират и малко странно не се замислят, поне за „кой ще ни пази от пазачите ?!“ като им се даде пълната власт да подслушват всичко, контролират и наказват по своя преценка. Донякъде е вярно, че „колкото повече опознавам хората, толкова повече харесвам машините“ :)), а дали ще са компютри, стари коли (което ми е хобито) или парни машини ми е все едно.

 • Reply Ulfr 16.10.2009 at 0:37

  Inf, някои хора смятат, че технолигичния прогрес на човечеството е нормалното развитие на нещата. Други хора смятат, че това е очевиден признак на регрес на човека като същество в интелектуално и духовно отношение. ;-)

  Ако смяташ, че компютъра те прави независим… те съветвам да се позамислиш, ама СЕРИОЗНО, дали това е така. ;-)

 • Reply Inf 15.10.2009 at 17:42

  Да сигурно това е начина…. Не трябва да използваме и всякакви телефони. Изобщо, за по – сигурно да се върнем направо на дърветата… за да сме тотално независими, не за друго.

  Масовото мнение е, че компютрите и интернет за нещо са виновни, а това в момента е единствения начин, да се заобиколят средствата за масова дезинформация. Преди така са смятали и за книгите и са ги горяли. Естествено, че е виновна неграмотността, без значение каква, компютърна или някаква друга. За съжаление в момента тази неграмотност е масова, и дори се смята за „нормална“, защото водила към независимост…, а всъщност води точно до обратното.

  Това са мъртви директиви и практически ще доведат точно до успеха, на забраната на алкохола в близкото и по далечното минало. За съжаление живеем в „интересни времена“, но „и това ще отмине“.

 • Reply Ulfr 15.10.2009 at 11:43

  Драги Бого, нима не си разбрал, че държавата по принцип, „по дефолт“ НЕ е приятел на човека? ;-) Основната функция на държавата, ако още накой не го е разбрал, не е защита, а КОНТРОЛ върху човешката личност.
  Така че рано или късно това щеше да стане, както и със сигурност ще станат много по-лоши неща. Западната демокрация отдавна е трън в очите на тези, които държат ножа и хляба, т.е. които държат парите.
  Очевидно те смятат, че през 20 в. и особено след Втората световна „телетата са пуснати прекалено волно на паша“, т.е. гражданското об-во на Запад е отишло прекалено далеко в свободите. И ще направят ВСИЧКО по силите си, за да премахнат това.
  А силите им са меко казано големи…

  Какво да се прави? Ами да намерим начин да запазим личното си пространство. Имам приятели, които именно за да запазят свободата на личността си и МИСЛЕНЕТО си не пипат не само Интернет, но и по принцип компютър. Не закщото се страхуват от следене, а защото мислят, че тези машинки ни правят зависими и са обсебващи. И моге би имат право…

 • Reply Ники Русиновски 15.10.2009 at 9:58

  Ужас!

  Какво можем да направим против това?

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.