Неутралността на Интернет и защо вече няма да я има?

Вашият интернет доставчик, досега е само преносна среда. Той се грижи за това да имате достъп до всички Интернет услуги, сайтове, порно, тракери и каквото си поискате в световната мрежа.

Той (доставчика) нямаше права да ви налага ограничения, нямаше и права да следи трафика ви (какво точно използвате в Интернет).

Със серия от промени в телеком пакета, обаче, Интернет доставчика ви, ще може примерно да ви отреже достъпа до Yahoo, youtube и facebook и да ви го пусне срещу още 25 лева на месец. Може да ви забрани услугите за изпращане на писма, защото не сте си платили достатъчно или пък да реши да ви пусне само тази услуга срещу досегашната такса.

Доставчикът ще може да следи КАКВО точно правите в Интернет и ако случайно сваляте нещо „Незаконно“, да дойде и да ви отреже ушите или да доклада на някого за това и да ви спрат достъпа до Интернет, ама НЯМА значение, че това „Незаконно“ съдържание всъщност е снимката на приятелката ви във фесйсбук.

Ето такива чудесии, ще стават след време и у нас, благодарение на чудесните евродепутати.

Ето още малко от моя блог

79 мнения за “Неутралността на Интернет и защо вече няма да я има?

 • Reply old4x 21.10.2009 at 14:00

  момче, първо научи къде се слага запетаята, къде и кога се слагат кавички и главни букви, а интернета го остави на разбирачите, сред които Ти не си…

 • Reply royalties to pay 20.10.2009 at 23:48

  Коя БГ фирма би отрязала Нета защото сваляш нещо незаконно? Тук биха скочили всички „защитници“ на потребителя… и т.н. темата е дълга и за жалост нескончаема…

 • Reply Кристиян 20.10.2009 at 22:28

  Ако ТИ произвеждаш някакъв интелектуален продукт, съгласен ли си той да бъде качван по торенти и т.н.? Аз не бих бил.

  А по тези закони, крадливите са глобявани от по-добрите крадци за нахалството си :)

 • Reply :) 19.10.2009 at 18:10

  Mnogo sa loshi ot ES, auuuu losho, losho , daite da izlezeme ot ES !
  A tova, che vse oshte v Bylgaria horata gi e strah da govoriat svobodno, za nego mai niama koi da napishe edin blog ?!
  Vijte kakvo, komputyrnite tehnologii predlagat i shte predlagat vinagi vse po-moderni i slojni nachini za zashtita na informaciata. Niakoi shte kajat, che vsiako neshto si ima granici, da taka e, no neka ne zabraviame, che Informatikata i matematikata sa nauki, a naukata vinagi se razviva. Svobodniat software, za koito se govori tolkova mnogo dnes, e dostatychno nezavisim i gyvkav, za da moje chovek da go nastroi spored iziskvaniata si – dnes moje bi ne, no sled 20 godini da (govoria za masovo ogramotiavane na horata v tazi nasoka, v niakoi dyrjavi ot ES tova veche se pravi).
  Samo za primer bih dal edin ot osnovnite algoritmi za kriptirane na informaciata v internet. Dadeniat princip se kazva RSA, na imenata na 3 golemi glavi :) Ta tozi princip, za posledno e bil „razbit“, t.e. s netradicionni metodi e bilo dostignato do kodiranata informacia, za 9 godini. Izvinete, no koi shte trygne da tyrsi kakvo sa si govorili/obmeniali(failove) vchera drugi 2ma, koito sa izpolzvali niakakyv opredelen vid kodirane na informaciata, da predpolojime, che tehniat kriptirasht princip e bil dori po-dobyr ot citiraniat tuk – RSA ?!

 • Reply hm 18.10.2009 at 1:20

  между другото, поради каква причина е задължително да се въвежда мейл, който няма да се публикива (задължително).

  и кое е задължителното…. и, някой от вас разправял ли се е да гони анонимизрал се спамер?

 • Reply hm 18.10.2009 at 1:11

  „The idea that laws decide what is right or wrong is mistaken in general. Laws are, at their best, an attempt to achieve justice; to say that laws define justice or ethical conduct is turning things upside down. “ това в сайтчето за думичките които не бива да се ползват ми напомни каква е идеята и откъде идва разминаването между ‘едните’ и ‘ония другите’ в този лаф-мохабет който се е отприщил.

  –––––
  та: Законно или не – настрана, кражбата лоша ли е или не е лоша?
  –––––

  Оттук идва всичко накриво. Редно и почтено е да се крадне, но не е редно и почтено да те праснат през пръстите. Защо? Защото първото не е изрично забранено и контролируемо при сегашните закони, а не е редно и почтено да се сменят защото не ни изнася да е контролируемо.

  Та, в този ред на мисли, след като толкова сте се загрижили за личната си свобода, защо просто не направите ясни постъпки да се разкара масовото ‘пиратство’?

  Не се разбира какъв е проблемът : в това, че ще ви контролират как ще краднете или в това, че краднете въобще?

 • Reply kura_mi 16.10.2009 at 22:54

  Фред ли си ве братле! Писна ми от некви всезнаещи блогърчета! Като казваш неква такава глупост подкрепи го с факти и аргументи. Къде са го приели, кой го е предложил, къде го е предложил ? Микрософт не можа да си наложи глупостите макар всичкия си ресурс, та щи сецнат нета ли?

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 19.10.2009 at 8:17

   @paco : Чети бе братле – 20 материала има писано (в категорията на този блог само) за това къде и как и кой има и над 400 страници директиви. Ай до :)

 • Reply самоЗАполитика 16.10.2009 at 19:07

  Свежо: Само за заплатата да допълня, извинете ме.
  В моята фирма от двама човека, щатната заплата е пълен гарант за некорумпираност.

  Плащам я до стотинка, винаги навреме, без напомняне, висока заплата с пълни осигуровки. Изисквам запълване на работното време с работа, почивките са законни, работната седмица е петдневна, а аз работя от понеделник до понеделник, за да не пропусна възможности. Моята заплата е остатъкът от месечния доход, минус всички разплащания, до този момент, винаги под 400,00 лева а понякога -400,00 лева.

  Няма шанс да държа на работа този, който получава от мен щатната си заплата, ако той не изпълнява договорените помежду ни първо устно и после с договор задължения. Просто няма начин, защото за да му платя, ще трябва да има с какво, а аз не съм Илия Павлов, никога да няма с какво, но хората да работят за мен, защото ей така на. Просто не съм той, нямам неговия кураж да съм извън нормата на коректността. Както казваха доскоро: нямам Топки и нямам Дупе. (изключително показателни изрази за базата и състоянието на българската икономика и за характеристиката хората, които я контролират да е в мъртва точка – топки и дупе).

  Противопоставям Съвест и Ум. Както иска така да го разбира всеки.

 • Reply самоЗАполитика 16.10.2009 at 18:38

  Свежо: последното, което казваш, ми се струва задължително.
  Наблюдава се преминаване към регламентирани действия от страна на незаконните и криминални формации като сдружения, братства, църкви, частни клубове, бойни клубове, бандитски формирования, холдинги, Мутригруп, масони, мафиоти, корпорации и крупни фирми.

  Те не могат да излязат на големия и сигурен пазар и не могат да се легитимират в рамките на обществата и държавите, ако не подчинят дейността си на държавни, европейски, световни стандартизационни изисквания. Не е така просто и не е толкова безпроблемно да си нелегален в новия свят. Оказва се, че правилата не са направени от ограничени, либидоненосни, импотентни хора, които ги е яд на целия свят, че се весели без тях, а са направени от самите веселящи се безспирно хора, тъкмо за да не пречи никой на никого, да се весели, когато го пожелае.

  Има още предпоставки и доводи, но същественото е, че Гаранцията е самата необходимост. Гаранцията за прекратяване на строежите на хотелите стана необходимостта от преустановяването им. Гаранцията за спиране на моловете, стана тяхното фактическо безсмислие, пред рекламния им блясък.

  Няма как социалната мрежа да не бъде социална и да не бъде мрежа. Иначе светът заприличва на колумбийска хасиенда за производство на кока. Не е дошло още времето, когато светът от хора, ще пожелае да бъде зомб.

  Цитирах текст от директиви на Европейския съюз и съвпадението им с моите възгледи за развитие е напълно случайно и е разбираемо , че нямам никакво участие в маркирането на тези основи на бъдещето. Само радост и щастие мога да изпитам, че вменяемостта ми ме прави изравнен с първите редове хора в света (не визирам големци, велики, изключителни и фактори, а като метод на обществено мислене).

  Тази вечер получих оферта от Даунлоуд.бг (за чието списание се абонирах в края на миналата година) за промоционални условия и цени. В офертата им е задраскана цената на услугата Четене на статии и има цена за услугата, Участие във форум.

  Също напълно случайно с този наш разговор и също напълно съвпадащо с моите разбирания по този въпрос. Аз пак ще се абонирам за даунлоуд.бг, защото са ми полезни и защото протектирам българското с участието си в него. Във форума на сайта не пиша. Но ако Свежо ми предложи абонамент за пълноценно участие в блога, ще го платя с радост, естествено, отговарящият от всички варианти на моите възможнисти.

  Отлично разбирам, че няма начин администрацията, която завладя Свежо за кой знае коя братска корпорация, веднага ще си направи сметката, колко стотинки ще спечели и как ще измами простичките си потребители, като въпреки таксата ги направи на маймуни и ни ползва за примамка на корпоративен пиар. Но пък отлично ми е ясно, че всеки опит за тарикатлък измамва на първо място сам себе си и от всички попаднали в капана, на дъното на самия капан е само най-големият тарикат – другите се измъкват бързо и лесно от повърхността.

  Не вярвам в измислените закони на прилагане без практическа основа на приложение. Вярвам в логичността на движение и живота, които след време, някой може да опише в закони, за да останат полезни за други, които искат да се възползват от тях.

  Гледам, гласуват закон за личните карти. Е тия депутати вече са точно за бой. Каза им се да не ни хабят парите за щуротии, те пак своето си знаят. Няма закон за собствеността, ще има закон за личните карти (не за личността,а за нейната карта). Де гиди сопа неокастрена по кратуна непрокопсана.

 • Reply keen 16.10.2009 at 18:13

  Свежо: Добре, но кой ще бъде гарант за обществената полезност?
  Виждам и следните слабости:
  – заплащането на „абонамент“ не е достатъчно условие, за да се избяга от корпоративното влияние. Това е по същия начин, както получаването на щатна заплата не е гарант за некорумпираност.
  – неясен е механизмът, по който ще се определя в какъв размер ще е абонаментът.

  Освен, може би, предоставящият услугата да е регистриран някак по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел и то за общественополезна дейност.

 • Reply Цветомир Цветков 16.10.2009 at 17:12

  „Така, че помисли, поогледай се, пак прочети за неутралитета (по за специалисти) и пак се изкажи подготвен “
  Бого , аз се имам за специалист , повече от 14 години съм в бизнеса с LAN , да не кажа, че имам претенции , че съм опънал първият кабел отвън :-) Не искам да чета нищо , аз разсъждавам просто и не виждам нещо кой знае колко притеснително поне от нещата които ти описа в първият ти пост, не виждам нито едно да се случи реално :-)

  Пичове бягате от темата , а тя е “ Неутралността на Интернет и защо вече няма да я има “ , въпроса за авторски права за филми и музика е МЕКО казано сложен и колко и умни глави да сте се събрали тук едва ли нещо зависи от Вас, иначе абсолютно подкрепям Богомил „Бого“ Шопов.
  Че трябва преосмисляне на тези принципи съм абсолютно съгласен , кога и как ще стане не знам както и не съм убеден, че в момента продуцента мре от глад :-) Да се слуша Нета на 100 % е доста трудна идея, не че е невъзможна, кой ще го прави , как ще го прави и т.н въпроси на които аз бих искал да видя отговора ? След което е интересно след колко години ще се случи това събитие в нашите условия , където има 1000 оператори ?

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 16.10.2009 at 19:02

   @Цветомир – извинявам се тогава за твърдението. Но, ето пример – БТК е единствен доставчик на много места в България. Ако закона му позволява да прави това, ТЕ ще го направят, за да увеличат продажбата си. Ето примера. Да, повечето няма да го направят, но ще има такива които ще го направят.

   От друга страна ЗАДЪЛЖЕНИЯТА и ОТГОВОРНОСТИТЕ на интернет доставчика ще са много повече от сега.

 • Reply FI 16.10.2009 at 16:49

  Следенето поне на този етап е невъзможно по понятни причини .Не може на всеки един потребител да се постави човек да го следи.За да стане тази идея на практика е нужно самите доставчици да закупят много повече техника,както и да имат необходимото място за да могат да записват всеки един денонощно.Съгласете се,че това е невъзможно.И бне паникьосвайте хората с подобна информация..

 • Reply Боян Юруков 16.10.2009 at 16:21

  Пак ли ще се бъркат в телеком пакета. Мислех, че този проблем го отхвърлихме.

 • Reply Ехо 16.10.2009 at 15:10

  Антоан,
  бизнес модела в продуцирането на музика и филми отдавна се е променил, т.е. мъдрите продуценти си дават ясната сметка, че приходи от продажба на билети и албуми не са с обемите като през 60-90-те години. Днес пари се правят от така наречените „ай болс“, т.е. облъчване на хора. Това става през интернет перфектно. За това и вече има много малко качествени филми, музикални артисти и т.н. Творчеството през последните години в тази сфера – над 90% се върти само около рекламата и няма изкуство. Това е трагичен факт!

  Мисълта ми е, че точно продуцентите не са ощетени. Те са си сметнали разходите и приходите предварително, т.е. продали са ни през торентите като облъчена единица. Приемр: преследване на бандит с Алфа Ромео, шофьора с часовник Omega, телефон Nokia и т.н. Музикалните артисти стават известни за броени дни правят приходи от реклама, концерти и т.н. Истината е че продуцентите стават много по-алчни.

  Бого,
  примера ти с ножа и водача е много добър. Въпреки че шофьора няма вина е отговорен за разрешаването на проблема.

  Можеш ли накратко с подобно обяснение да изложиш аргументацията/тезата за налагане на ограничения, които ще ни стоварят?

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 16.10.2009 at 15:16

   @Eхо:) – Модела се е променил, но музикалните компании искат да работят по стария начин. Преди 5-6 години имаше предложение доставчиците на Интернет да заплащат във фонд по 1 евро месечно, от където да се разпределят за авторски права. Това не беше прието от тях и загубите им сега са към 1 милион евро според мен, че и повече (Вени може да каже повече). Това е само пример, който има и слабите си страни, но е само да олицетворя, че индустрията ще се промени рано или скоро и ще разбере, че всъчност може да се печели много добре по нов начин, който те сега искат да забранят.

   Те забраняват ПЕЧАЛБАТА си в момента, но това е друг въпрос.

   За неутралитета, ще се опитам наистина да го обесня по по-разбираем начин. Идеята на поста беше тези, който ме четат всеки ден по проблема със неутралитета да знаят какво се случи точно преди 2 дни, а не да се задълбава по проблема, но явно ИМА нужда от повече материал (за тези дето не ми идват на лекциите :))))

   Благодаря

 • Reply Божо 16.10.2009 at 12:52

  Много хора лежат на страната „това е технически невъзможно“ и не им пука. Независимо дали е възможно или не, щом бъде узаконено примерно да се прави лог на пощата или разговорите в скайп, винаги може да се ЗЛОУПОРЕБИ с този закон. Пък иди доказвай после какво точно си бил писал и дали изобщо си го бил правил.

  Така е и за останалите неща.
  А дали може да се режат отделни услуги – може и доставчикът трябва да го направи, ако е задължен със закон.

  @Антоан П –
  http://www.tw.gnu.org/philosophy/words-to-avoid.html#Theft

  а и:
  http://www.tw.gnu.org/philosophy/words-to-avoid.html#Piracy

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 16.10.2009 at 12:01

  Антоан – Мерси за коментара: Това с картинката (ако си го видял:http://www.bogomil.info/2473/ ) е реална оферта именно в страната в която си.

  Подхвана много теми, част от които не разбираш, но ти благодаря за мнението и че се отби тук.

  Тегленето на музика и филми за собствена употреба НЕ Е кражба. А проблема с авторските права е много по-сложен от колкото се представя.

  Хайде сега за автобуса: Водача не е виновен, че иня е извадил нож нали? Ето това е тезата, която се защитава.

 • Reply Антоан П 16.10.2009 at 11:55

  ех , на колко глупости се начетох тук ! Чудя се от кое по точно да започна .Това с пакетите Yahoo, youtube и facebook е пълна глупост, и нелогично, най-малкото поради една причина, това не е кабелна телевизия за да има пакет платени програми, тези сайтове ,които изброяваш са неплатени и не знам кой глупак би искал пари за достъпа до тях.
  Незаконните неща ,които се дърпат или се правят в нета . Ами естествено , че доставчикът ще може да ти ги спира или да информира съответните органи за това. Примерът ,който даваш със снимката на приятелката е смешен. За другите неща си има закони за авторско прао и пр. Естествено ,че след като крадеш ( а тегленето на музика и филми е кражба) доставчикът ти е в правото да спре това, иначе би се оказало , че той помага за нарушаване на закона, елементарно. Да ти го обясня и по друг начин да речем : возиш се в автобус и някой вади нож и започва да заплашва пътниците , шофьорът не е ли длъжен да направи всичко възможно това да спре и да се опита да извика полиция ? Помисли ако един продуцент вложи 100 млн в един филм , а изкара само 5 млн, защото зрители по кината няма , но въпреки това филмът просто се разпространява в мрежата и се гледа от достатъчно хора, които иначе биха изкарали филма на печалба. Сега сложи себе си на мястото на този продуцент , и дали ще си съгласен на всичко това .
  Поздрави от ЛА
  п.с.
  да ти кажа само ,че и аз тегля какво ли не , и си знам , че последствията биха били доста солени, , тук се знае по всяко време какво правиш в нета .

 • Reply самоЗАполитика 16.10.2009 at 8:45

  Свежо: „в. Финансови условия

  29. Държавите-членки трябва да осигурят достатъчно финансиране за обществените медии, което да им позволи да изпълняват своята роля в информационното общество, както това е дефинирано в обществената функция. Традиционните модели на финансиране, основани на източници като лицензионните такси, държавния бюджет и рекаламата, остават валидни и в новите условия.

  30. Като имат пред вид развитието на новите цифрови технологии, държавите-членки може да обмислят възможността за допълнителни методи на финансиране, като следят спазването на правилата на медийния пазар и конкуренцията. По-конкретно, в случая с новите персонализирани услуги, държавите-членки могат да обмислят възможността да разрешат на обществените медии да събират плащания. Държавите-членки може, също така, да се възползват от различни инициативи – на обществото и на различни общности – за да създадат и финансират нови видове обществени медии. Нито едно от тези решения обаче не трябва да застрашава принципа на универсалност на обществените медии или да доведе до дискриминация между различните групи от обществото. При разработването на нови системи за финансиране държавите-членки трябва да обръщат необходимото внимание на естеството на съдържанието, предоставяно в полза на обществото и в името на общия интерес.“

  http://209.85.129.132/search?q=cache:IkPA3tgNFoUJ:www.cem.bg/download.php?id=223+%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%20%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8&hl=bg&lr=lang_bg&ie=UTF-8

 • Reply molinesia 16.10.2009 at 8:32

  Свежо: ОК, спирам. Съжалявам, че се включих.

 • Reply molinesia 16.10.2009 at 8:31

  Свежо: Аз дадох мнение и зададох въпрос. Ако не можеш и/или не искаш, не отговаряй.Не държа да ми отговаряш, нито пък ще ти настоявам, както си въобразяваш. Оставам с впечатление, че не можеш да посочиш примерите, за които те попитах, но това е само мое впечатление, с което не ангажирам никого, както и с изказаното от мен мнение. И за да няма недоразумения, да поясня – нямам никакъв продукт, към който да прилагам това, което си означил като принцип, нито имам намерение да създавам такъв, за да прилагам въпросния „принцип“. Напротив – съвсем други са ми заниманията и интересите, така че повече не се отклонявай излишно от темата на разговора произволните си вариации на някакви твои други теми.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.