Aз и „Зелените“

Тъй като много хора ме питат – „какво става със „Зелените“ и с теб“ или – „Чух, че ще правиш Пиратска партия, напускаш ли ЗЕЛЕНИТЕ“ и още серия въпроси, ще ви разкажа кратката история, която завършва с този документ:

Уважаеми делегати,
Информационните технологии, опазването на човешките права в цифровата сфера (Интернет,телекомуникации и други) са много важна компонента от Зелената идея, било то в европейски или в световен мащаб.

От друга страна въвеждането на софтуер с отворен код и свободен софтуер спестявайки милиони левове на държавата (базирано на последната сделка на МДААР), дава равнопоставеност на всички граждани и дава европейска насока на развитието на държавата.

От трета страна с напредването на технологиите и Интернет, все повече стават нарушенията и злоупотребите с тези технологии и законодателство в тази област е важно да се прави. Цифровите права, всъщност са разширени човешки права и защитата им е част от зелената идея и от всяко нормално мислене.

Използването и изграждането на отворено електронно правителство трябва да е приоритет на Зелените също, защото по този начин се дава равен старт на всички играчи, премахват се монополите и се увеличава ползата на едно такова правителство пряко върху гражданите.

Администрацията във всичките и фази е отворена и прозрачна към гражданите. Като последен камък на тезата искам да добавя и многото проблеми пред ИТ индустрията, които трябва да се решават, проблемите пред Интернет потребителите в сферата на регулация на авторските права и превръщането на 30 милиона потребителя в престъпници и проблемите на доставчиците на Интернет, към които още никой не обръща поглед.

С тези и други мисли бих искал да предложа да приемете, че ЗЕЛЕНИТЕ ще се занимаваме активно и с това. Да намерим начин да изградим облика на партията, за да се знае, че ние се занимаваме точно с тези проблеми и че ЗЕЛЕНИТЕ не са само еко-партия и “еколози”, а и още нещо, което е важно, макар и неосъзнато от доста хора.

Зелените, трябва да създаваме политики в сферата на ИТ и това трябва да става бързо. Трябва да намираме начин и да ги осъществяваме.

За съжаление няма да бъда част от събранието на 27 септември, защото няма да съм в България, но ми се иска да приемем ЯСЕН курс към създаване на работна група по ИТ и да създадем облик, който да казва, че ние сме партията, която се занимава с правата на хората в Интернет.

С това мога да съм полезен на ЗЕЛЕНИТЕ и затова го предлагам. Ще се радвам, ако намерим начин да го осъществим, за да бъдем ИСТИНСКИ ЗЕЛЕНА организация.

И все пак …
Аз не съм специалист в сферата на екологията и не го крия. Опитах се да се занимавам с това, но и познанията и силите ми не стигнаха, а и по-скоро бих навредил, отколкото да помогна в региона в който съм аз, защото тук проблемите са много.

Исках и все още искам, обаче ЗЕЛЕНИТЕ да играят ключова роля в опазването и на цифровите права на гражданите. Не само с декларации, а с реални действия. Уви, все още нямам нито отговор на това писмо, нито ясна идея, че биха приели моята помощ, както съм я предложил. Нито загатване, че се тръгва в тази посока.

За съжаление ЗЕЛЕНИТЕ тук не виждат какво правят партиите членове на европейската зелена партия, които приеха с голямо мнозинство, че цифровите права са човешки права и имат концепция за защитата им и работят здраво в доста страни.

Какво ще правя, зависи единствено от добрата воля на всички замесени. Аз протягам ръка за последен път и след това продължавам напред, защото моите права са под атака от некомпетентни служители и от депутати и от законотворци и от когото ви скимне.

One thought on “Aз и „Зелените“

 • Reply Black Wolf 23.10.2009 at 21:22

  Драги Бого, за съжаление в ПП Зелените, за която гласувах, очевидно цари пълен хаос. Нещо не могат да се преориентират от подскачане по площадите към по-смислена политика.
  Аз съм фен на „зелената идея“, разбирам необходимостта и от протести, но само така не става.
  Изпускат хората едно много важно нещо, което е много по-важно и от участието в избори, и от протестите и от всичко каквото правят.

  Проблема с околната среда в България се корени в това, че хората са поразително невежи по тези въпроси. И не им пука. Не разбират защо за самите тях е важно да се опазва природата и не искат да знаят. )))

  Затова първостепенната задача трябва да бъде ПРОСВЕЩЕНИЕТО. Еко-просвещение. Зелените още не са осъзнали, че това е основната задача, без която почти всичко, което се мъчат да правят, о обречено на провал.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.