Покана за пресконференция

Уважаеми колеги,
От „електронна граница“ ще дадем пресконференция по повод поредната промяна на Закона за електронни съобщения, даваща инструмент в ръцете на МВР и още доста служби да разполагат безконтролно със данните за мобилните ни разговори и с такива за нашата комуникация в Интернет.

От „Електронна граница“, изготвихме становище, което ще изпратим и до междуведомствената група, която работи по този законопроект и до други инстанции.

Пресконференцията ще се проведе в БТА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, на 5.11 (четвъртък) от 11:00 часа.

Ще се радваме да участвате и да помогнете да защитим данните на всички използващи телекомуникационни услуги.

Друг проблем на който ще обърнем внимание е гласуващото се на СЪЩИЯ ден в ЕС предложение за спиране на Интернет, като наказателна мярка, което се предлага да стане практика в ЕС и което нарушава пряко правата на
милиони граждани на общността.

За контакти
Богомил Шопов
„Електронна граница“
0897 615128
bogomil@efb.bg

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

5 мнения за “Покана за пресконференция”

 1. btw, мислех си скоро, по отявлените блогъри-техничари неможе ли да се организирате и единпът за винаги да проведете примерно една нагледна комуникация като предизвикате МВР да ви подслушат и да докажете как нищо немогат да проследят/открият въпреки че сте им дали всичко което искат примерно. И как въпросната комуникация се постига с прости средства.
  ПС: може би не е толкова лесно да се постигне но е интересно предизвикателство: какви да са условията и целта на подобен експеримент.

 2. Извинявай за предния коментар, въобще не видях темата на поста, paste-нах го под първия във feed-a, че им бях много набрал. А иначе за ЗЕС … на хората просто не им пука. Май за нищо не им пука, по нищо нямат позиция. Със какво е свързано това, кое го предизвиква. Обяснявал съм на поне 5 човека за ЗЕС и съм ги питал просто какво мислят. И 5-те ми излязаха с „Аз нямам какво да крия“. Как се обяснява на някой, че правата на неприконсовенност на кореспонденцията не са за в момента в който нямаш а в момента в който проимаш какво да криеш. Как се обяснява, че такъв момент рано или късно винаги идва. Почвам вече да се изнервям, да го е! Ами като нямаме всички какво да крием дайте да ставаме хипари(не че е лошо), да сваляме дрехите, да събаряме стените и всички да живеем в едно голямо спално и всеки всеки да гледа, на кой колко му е малък и колко пъпки на гъза има.

 3. Незнам дали тук и сега е момента но имах за проблем много мъничкото братче на проблема с трафичните данни. Та значи отивам да си правя нова кредитна карта в ПИБ и говорим си, обясняваме се и разбира се накрая се стига до подписване на декларация от моя странна с някои данни за мене и една интересна точка от условията:
  4. С подписване на настоящето искане давам съгласие ПИБ да обработва и предоставя получените от мен лични данни на трети лица, включително на обслужващите плащанията системни оператори и обработващи данни в страната и чужбина, за нуждите на банковата дейност(но не само) и банковия контрол, както и във връзка с предоставянето на други(които услуги могат да бъдат създадени с единствената цел да правят нужно споделянето на данните ми с други фирми, примерно мобилни оператори) продавани чрез банката услуги.
  5. С подписване на настоящето, на основание чл. 29, ал. 3, във връзка с чл. 28, ал. 3 от Закона за защита на личните данни, упълномощавам ПИБ да получава от мое име от НОИ, данъчните органи и от всеки друг администратор на лични данни, по смисъла на чл. 3, ал. 1 от ЗЗЛД, информация относно лични данни, декларирани от мен пред банката като лице, което е или желае да стане страна по правоотношение с ПИБ, при или по повод получаване на кредит, до пълното изпълнение на всички мои задължения към банката.

  Та надявам се ти като по запознат да ми дадеш съвет има ли нещо нередно в посоченото, имам ли основание да си говоря с КЗП. Защо са и на банката повече от нужните права и защо аз нямам право да не и ги дам и пак да получа нужната ми услуга. Законите за банките не дават ли на конкретната банка пълния набор от права нужни и да ме проверят по закон, а те искат допълнително извън него. Тъй като във следващата точка се споменават закона за защита на личните данни в тази 4-та явно става дума за някакъв допълнителен достъп до мои данни?
  btw, имам цялата декларация снимана ако ти е интересно :)

 4. А в София няма ли да се проведе подобна дискусия, на която да се обясни разбираемо на гражданите, че новите поправки дават безконтролен достъп на МВР до личните ни кореспонденции.
  Може дори и идеята за граждански протест да се обмисли.

  1. Имаше 3 дискусии в софия до сега. Ти къде беше :) Вече е късно за говорене, а трябва да се действа

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.