Какво да направите, за да изразите позицията си за следенето в Интернет

Тази седмица в програмата на народното събрание не намери място закона за електронните съобщения, което ни дава още малко време.

Какво може да направите:

0. Изпратете на депутата си картичка, с пожелание за това, той/тя да защити правата ви.
1. Включете се в акцията „Обади му се“, като се обадите на своя депутат и му обясните, че закона нарушава вашите права. В посочения по-горе линк има и аргументация и повече информация
2. Вижте приемния ден тази седмица на вашия депутат и отидете да говорите с него. Не е страшно. Ето, например, депутат от 23 МИР, утре има приемен ден (благодаря на dzver за информацията)
3. Вижте тук, как да се свържете с ГЕРБ.
4. Пишете, говорете, споделяйте, вдигайте шум, за да може обществото да разбере какво става.

Още ресурси:
http://blog.efb.bg/?p=945
http://blog.efb.bg/?p=943
Примери какво, ще стане ако закона бъде приет
Стенограма от заседанието на комисията от 14.12

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

19 мнения за “Какво да направите, за да изразите позицията си за следенето в Интернет”

  1. Не разбирам защо никъде не е повдигнат един от най-важните въпроси – отсъствието на гаранции че събраната информация за поведението на абонатите в Интернет няма да може да бъде използвана като доказателство в съда. Едва ли е нужно да обяснявам на някой тук как работи TCP/IP и защо логовете от анализаторите на трафика, с които искат да накичат доставчиците не могат да се смятат за доказано достоверни. Опасявам се обаче че една от основните идеи на тези промени в закона е именно да ги обявят за доказателсво, валидно в съдебната зала. Това общо взето ще е равносилно на възстановяване на практиката за осъждане по анонимен донос.

  2. Свежо: JFA, никой не е против контрола над интернет. Дори точно обратното, ние сме против безконтролното използване на интернет за нарушаване на личните права. Проблемът е че МВР иска да точи всякакъв тип информация (лична, корпоративна, дори такава обект на държавна тайна) без никой да знае за това, докато сега пак може да го прави, но само със съдебно разрешение. Кажи ми тогава кой е лошият.

  3. Свежо: В интернет трябва да има контрол, в сравнение с останалите медии интернет дава в пъти повече възможности и както човешката история е показала – ако нещо може да бъде използвано за лошо, то ще бъде използвано.Така че след като интернет е среда в която се извършват престъпления то тя ще бъде контролирана независмо дали искате, какви подписки пишете и колко се възмущавате и анатемосвате.

  4. Свежо: Бого, за тях правилно е всичко което каже дъ Бос. Ако някой ти казва нещо друго, то той го прави просто от дипломатичност. А в крайна сметка какво значение има какво си мислят, когато правят винаги каквото им се каже? Аз нямам намерение да им ставам душевен съдник. Повече шансове имаме с хората на АТАКА :)

  5. Тази идея с депутатите изобщо, ама изобщо, не ми вдъхва доверие- „Кучетата си вървят,а кервана нека си лае“

  6. Аз си мисля, че вместо да се налага да се изпращат картички е по-добре да се гласува за правилните депутати.

  7. Свежо: @goody – Има шанс, поне хората с които аз говорих вече значт за какво става дума. Ако не „си губим времето“, те ще си мислят, че правят нещо правилно, а това НЕ Е така.

  8. Свежо: Бого, моля те не заблуждавай хората да си губят времето :) Нали видя как се гласуваха данъчните закони? Що се отнася до ГЕРБ има само едно мнение което има значение и това мнение се променя според от коя страна му светва камерата. Ако трябва да направим нещо то е да вземем всички по една камера и да почнем да Го :) снимаме. На Него поне очивидно му харесва всяко негово движение да бъде следено.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.